14 Ιουλίου, 2025
7:48 μμ

Η Ελλάδα και η Ιταλία απευθύνουν εκκλήσεις σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για συντονισμένη δράση απέναντι σε αυξανόμενες απειλές από τη Λιβύη, όμως οι υπόλοιποι σύμμαχοι επιδεικνύουν περιορισμένο ενδιαφέρον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Οι δύο χώρες εκφράζουν ανησυχία για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, τη στρατιωτική επιρροή της Ρωσίας στη Βόρεια Αφρική και τη στρατηγική εμπλοκή της Τουρκίας στη θαλάσσια ζώνη της Μεσογείου.

Η Ρώμη ανησυχεί για ενδεχόμενη ρωσική ναυτική βάση στο Τομπρούκ και ενίσχυση της παρουσίας ρωσικών όπλων στη Βεγγάζη και τη Σέμπχα, ενώ η Αθήνα αντέδρασε με την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων για περιπολίες ανοιχτά της Λιβύης, επικαλούμενη ανησυχίες για τουρκολιβυκές συμφωνίες ενεργειακής εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Agenzia Nova, η Μόσχα σχεδιάζει την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων σε στρατιωτικές βάσεις που ελέγχει ο Χαφτάρ, με στόχο την Ευρώπη.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι η Λιβύη είναι «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, ωστόσο η πρόσφατη επίσκεψη Ελλήνων, Ιταλών και Μαλτέζων αξιωματούχων στη Βεγγάζη εξελίχθηκε σε διπλωματικό φιάσκο, καθώς κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι από την πλευρά του Χαφτάρ.

Διπλωματικές πηγές στην ΕΕ τονίζουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Λιβύη ως κόμβο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική, εργαλειοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές, όπως έπραξε και στο παρελθόν με την πίεση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ μέσω Λευκορωσίας.

Παρά τις προειδοποιήσεις, η ανταπόκριση μεγάλων συμμάχων όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι υποτονική. Η Γαλλία αντιμετωπίζει το ζήτημα ως δευτερεύον, ενώ η Ουάσιγκτον εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην περιοχή του Ειρηνικού. Ενδεικτικά, η τελευταία διακήρυξη του ΝΑΤΟ, στις 25 Ιουνίου, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην Αφρική.

iefimerida.gr

Exit mobile version