Η παρηγορητική φροντίδα είναι εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα η οποία προσφέρεται σε άτομα που ζουν με μια σοβαρή ασθένεια. Αυτός ο τύπος φροντίδας επικεντρώνεται στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και το άγχος της ασθένειας. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τον ασθενή, όσο και για την οικογένειά του.
Η παρηγορητική φροντίδα παρέχεται από μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα γιατρών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, ιερέων και άλλων ειδικών επιστημόνων που συνεργάζονται για να παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο υποστήριξης. Η παρηγορητική φροντίδα βασίζεται στις ανάγκες του ασθενούς, όχι στην πρόγνωση του. Είναι κατάλληλη σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε στάδιο μιας σοβαρής ασθένειας και μπορεί να παρέχεται μαζί με την προβλεπόμενη, κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Η Παρηγορητική Φροντίδα Βελτιώνει την Ποιότητα Ζωής
Οι ομάδες παρηγορητικής φροντίδας επικεντρώνονται στην ποιότητα ζωής. Θεραπεύουν άτομα που πάσχουν από τα συμπτώματα και το άγχος σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η νεφρική νόσος, η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και πολλά άλλα.
Ανακούφιση από τα συμπτώματα και το άγχος
Ο στόχος της παρηγορητικής φροντίδας είναι η ανακούφιση από τα βάσανα και η παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, κατάθλιψη, δύσπνοια, κόπωση, δυσκοιλιότητα, ναυτία, απώλεια όρεξης, δυσκολία στον ύπνο, καθώς και άγχος. Η ομάδα βοηθάει τον ασθενή να αποκτήσει τη δύναμη να συνεχίσει την καθημερινή του ζωή. Με λίγα λόγια, η παρηγορητική φροντίδα θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με σοβαρή ασθένεια που έλαβαν παρηγορητική φροντίδα έζησαν περισσότερο από εκείνους που δεν έλαβαν αυτού του είδους τη φροντίδα.
Εξυπηρετεί να ταιριάξουν οι επιλογές θεραπείας με τους στόχους του ασθενούς
Η ομάδα παρηγορητικής φροντίδας αφιερώνει επίσης τον χρόνο που χρειάζεται για να ταιριάξουν οι επιλογές θεραπείας με τους στόχους του ασθενούς και των συγγενών του. Θα διασφαλιστεί επίσης ότι όλοι οι γιατροί γνωρίζουν και κατανοούν τις επιθυμίες του ασθενούς. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στη φροντίδα και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Τι περιλαμβάνει η φροντίδα στο τέλος της ζωής;
Η φροντίδα στο τέλος της ζωής είναι η υποστήριξη για άτομα που βρίσκονται στους τελευταίους μήνες ή χρόνια της ζωής τους.
Η φροντίδα στο τέλος της ζωής οφείλει να βοηθά να ζούμε όσο το δυνατόν καλύτερα μέχρι τον θάνατό μας και να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια. Τα άτομα που παρέχουμε φροντίδα θα πρέπει να ρωτούμε για τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις των ασθενών και να τις λαμβάνουμε υπόψη, καθώς συνεργαζόμαστε με άλλους επαγγελματίες για τον σχεδιασμό της βέλτιστης φροντίδας .
Θα πρέπει επίσης να υποστηρίζουμε την οικογένεια , τους φροντιστές ή άλλα άτομα που είναι σημαντικά για τον ασθενή.
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις επιθυμίες του σχετικά με το πού θα επιθυμούσε να λάβει φροντίδα και που θα ήθελε να πεθάνει. Μπορεί να λάβει φροντίδα στο τέλος της ζωής, στο σπίτι, σε οίκο ευγηρίας, σε ξενώνα ή να λάβει φροντίδα σε νοσοκομείο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του.
Τα άτομα που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους δικαιούνται υψηλής ποιότητας φροντίδα, όπου κι αν φροντίζονται. Μάθετε τι να περιμένετε από τη φροντίδα στο τέλος της ζωής.
Ποιος παρέχει φροντίδα στο τέλος της ζωής;
Διάφοροι επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας μπορεί να συμμετέχουν στη φροντίδα στο τέλος της ζωής, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Για παράδειγμα, νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, ο προσωπικός ιατρός, οι κοινοτικοί νοσηλευτές, το προσωπικό του ξενώνα και οι σύμβουλοι μπορεί να συμμετέχουν, καθώς και προσωπικό κοινωνικής φροντίδας, ιερείς (όλων των θρησκειών ή μη), φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές ή συμπληρωματικοί θεραπευτές.
Εάν έχετε μια ασθένεια που δεν μπορεί να θεραπευτεί, η παρηγορητική φροντίδα σας κάνει όσο το δυνατόν πιο άνετους διαχειριζόμενοι τον πόνο σας και άλλα οδυνηρά συμπτώματα. Οφείλει να περιλαμβάνει επίσης ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική υποστήριξη για εσάς και την οικογένειά σας ή τους φροντιστές σας. Αυτό ονομάζεται ολιστική προσέγγιση, επειδή σας αντιμετωπίζει ως «ολόκληρο» άτομο, όχι μόνο ως ασθένεια ή τα συμπτώματά αυτής.
Η παρηγορητική φροντίδα είναι διαθέσιμη όταν μάθετε για πρώτη φορά ότι έχετε μια ασθένεια που περιορίζει τη ζωή (τελικό στάδιο). Μπορεί να είστε σε θέση να λάβετε παρηγορητική φροντίδα ενώ εξακολουθείτε να λαμβάνετε άλλες θεραπείες για τη θεραπεία της πάθησής σας.
Η φροντίδα στο τέλος της ζωής είναι μια μορφή παρηγορητικής φροντίδας που λαμβάνετε όταν βρίσκεστε κοντά στο τέλος της ζωής.
Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται πρόσθετη εξειδικευμένη παρηγορητική φροντίδα. Αυτή μπορεί να παρέχεται από συμβούλους εκπαιδευμένους στην παρηγορητική ιατρική, εξειδικευμένους νοσηλευτές παρηγορητικής φροντίδας ή εξειδικευμένους εργοθεραπευτές ή φυσιοθεραπευτές.
Οι ομάδες παρηγορητικής φροντίδας αποτελούνται από διαφορετικούς επαγγελματίες υγείας και μπορούν να συντονίσουν τη φροντίδα ατόμων με ανίατη ασθένεια. Ως ειδικοί, συμβουλεύουν επίσης άλλους επαγγελματίες σχετικά με την παρηγορητική φροντίδα.
Πότε ξεκινά η φροντίδα στο τέλος της ζωής;
Η φροντίδα στο τέλος της ζωής θα πρέπει να ξεκινά όταν τη χρειάζεστε και μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή μήνες, ή μερικές φορές περισσότερο από ένα χρόνο.
Άτομα σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορούν να επωφεληθούν από τη φροντίδα στο τέλος της ζωής. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να αναμένεται να πεθάνουν μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες. Άλλοι λαμβάνουν φροντίδα στο τέλος της ζωής για πολλούς μήνες.
Οι άνθρωποι θεωρούνται ότι πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους όταν είναι πιθανό να πεθάνουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν και αυτό δεν είναι πάντα δυνατό να προβλεφθεί. Αυτό περιλαμβάνει άτομα των οποίων ο θάνατος είναι επικείμενος, καθώς και άτομα που:
- έχουν μια προχωρημένη ανίατη ασθένεια, όπως καρκίνο, άνοια ή νόσο του κινητικού νευρώνα
- είναι γενικά ευάλωτα και έχουν συνυπάρχουσες παθήσεις που σημαίνουν ότι αναμένεται να πεθάνουν εντός 12 μηνών
- έχουν υπάρχουσες παθήσεις εάν κινδυνεύουν να πεθάνουν από μια ξαφνική κρίση στην κατάστασή τους
- έχουν μια απειλητική για τη ζωή οξεία πάθηση, που προκαλείται από ένα ξαφνικό καταστροφικό συμβάν, όπως ένα ατύχημα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο
Πρέπει να υπάρχουν εθνικές οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα των ετοιμοθάνατων ενηλίκων τις τελευταίες ημέρες της ζωής. Αυτές οι οδηγίες οφείλουν να καλύπτουν τον τρόπο διαχείρισης των συνηθισμένων συμπτωμάτων, καθώς και την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό προς το άτομο που πεθαίνει, τους συγγενείς και τους φροντιστές του.
Προγραμματισμός εκ των προτέρων
Η διαχείριση για τη φροντίδα στο τέλος της ζωής οφείλει να καλύπτει επίσης νομικά ζητήματα για να βοηθήσει να προγραμματίσει ο ασθενής εκ των προτέρων τη μελλοντική του φροντίδα. Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός διαρκούς πληρεξουσίου, ώστε το άτομο ή τα άτομα της επιλογής του ασθενούς να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα του, εάν δεν μπορεί πλέον να το κάνει μόνος του.
Εν κατακλείδι, χρέος των λειτουργών της παρηγορητικής φροντίδας είναι να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον ασθενή σε οργανικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και πνευματικό επίπεδο. Πρέπει, ακόμη, να έχουν την ικανότητα μιας καλής επικοινωνίας – ακόμη κι αν χρειάζονται επιμόρφωση – ώστε με τις κατάλληλες συζητήσεις με τον ασθενή να τον κάνουν να νιώσει καλύτερα. Γιατί ο ασθενής έχει ανάγκη την αγάπη των γύρω του και όχι τη βοήθειά τους να πεθάνει.
«ΕΧΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.
ΕΧΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ «ΦΥΓΕΙΣ» ΕΙΡΗΝΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ».
*Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος / Απολλώνειο ιδιωτικό Νοσοκομείο