Τη δημιουργία μιας ένωσης καλλιτεχνών που μιλούν εκφράζονται ανοιχτά και δημόσια για τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, με φόντο τις απειλές που έχουν δεχθεί, ανακοίνωσαν οι Massive Attack, Brian Eno, Fontaines DC και Kneecap.
Αναφέρουν μάλιστα ότι υπάρξει στόχος «επιθετικών και κακόβουλων εκστρατειών» από φιλοϊσραηλινούς υποστηρικτές.
Σε ανάρτησή τους στο Instagram, οι μουσικοί δήλωσαν ότι σκοπός τους είναι να προστατεύσουν άλλους καλλιτέχνες, ιδίως όσους βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, από το να «εκφοβίζονται με σιωπή ή ακύρωση καριέρας» από οργανισμούς όπως το UK Lawyers for Israel (UKLFI).
Όπως αναφέρει ο Guardian, το UKLFI κατήγγειλε το συγκρότημα Bob Vylan στην αστυνομία επειδή ηγήθηκε του συνθήματος «θάνατος στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF)» κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο φεστιβάλ Glastonbury, με τις αρχές να διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό. Το UKLFI κατήγγειλε επίσης το BBC επειδή μετέδωσε τη συναυλία. Μετά από σχετικές επιστολές του οργανισμού, ακυρώθηκαν αρκετές προγραμματισμένες εμφανίσεις των Bob Vylan. Στην Ελλάδα η εμφάνισή τους στο Release Athens πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Ο Mo Chara των Kneecap κατηγορήθηκε για αδίκημα σχετικό με την τρομοκρατία, επειδή –ύστερα από αναφορά του UKLFI στην αστυνομία– φέρεται να ύψωσε σημαία σε συναυλία υπέρ της Χεζμπολάχ. Αρκετές εμφανίσεις των Kneecap ακυρώθηκαν επίσης μετά από παρεμβάσεις του UKLFI.
Παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις ενέργειες έγιναν δημόσια, εκτιμάται πως το UKLFI έχει επίσης προσεγγίσει άλλους μουσικούς, άτομα και οργανισμούς που σχετίζονται μαζί τους, χωρίς να το δημοσιοποιήσει.
Η ανάρτηση που μοιράστηκαν οι καλλιτέχνες στο Instagram αναφέρει:
«Δεν περιγράφονται πια οι σκηνές που διαδραματίζονται στη Γάζα. Γράφουμε ως καλλιτέχνες που επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τις δημόσιες πλατφόρμες μας για να μιλήσουμε ενάντια στη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα εκεί και στον ρόλο της βρετανικής κυβέρνησης στη διευκόλυνσή της.
» Είμαστε ενήμεροι για την έκταση των επιθετικών, κακόβουλων εκστρατειών που οργανώνει το UKLFI, καθώς και για πολλά περιστατικά εκφοβισμού εντός της ίδιας της μουσικής βιομηχανίας, που στοχεύουν αποκλειστικά στην φίμωση των καλλιτεχνών ώστε να μην εκφράζουν τα συναισθήματα και τη σκέψη τους.
» Αφού αντέξαμε αυτές τις εκστρατείες λογοκρισίας, δεν θα μείνουμε αδρανείς και δεν θα επιτρέψουμε άλλοι καλλιτέχνες– ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στην αρχή της διαδρομής τους ή σε πιο ευάλωτη επαγγελματική θέση– να εξαναγκάζονται σε σιωπή ή επαγγελματική εξόντωση.»
Καλούν και άλλους καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν μαζί τους, ώστε να διαμορφώσουν συλλογικό μέτωπο με αιτήματα όπως: άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στη Γάζα για αναγνωρισμένους ανθρωπιστικούς οργανισμούς και τερματισμό των πωλήσεων όπλων και των αδειών εξαγωγής όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Ισραήλ.
Σε δήλωσή τους προς τον Guardian, οι Massive Attack ανέφεραν:
«Αυτή η συλλογική δράση αφορά στην έκφραση αλληλεγγύης προς τους καλλιτέχνες που ζουν καθημερινά μέσα σε μια γενοκτονία μέσω της οθόνης, αλλά φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες τους για να εκφράσουν τον τρόμο τους εξαιτίας της λογοκρισίας εντός της βιομηχανίας ή λόγω εξωτερικών, άκρως οργανωμένων νομικών οργανισμών που τους τρομοκρατούν– μαζί με τις διοικήσεις τους– με επιθετικές νομικές ενέργειες. Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη: να τους φιμώσουν.»
Η ανάρτηση στο Instagram αναδεικνύει επίσης ένα νέο ντοκιμαντέρ για το UKLFI, που προβλήθηκε την Πέμπτη το βράδυ σε προβολή από την ομάδα Led by Donkeys.
Εκπρόσωπος του UKLFI δήλωσε ότι συναυλία των Massive Attack τον περασμένο μήνα προκάλεσε παράπονα από Εβραίους και Ισραηλινούς θεατές, επειδή περιλάμβανε παραλληλισμούς των ενεργειών του Ισραήλ με το Ολοκαύτωμα και, ξεχωριστά, προβολή εικόνων του πρώην ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (οι Massive Attack διευκρίνισαν ότι επρόκειτο για μέρος ενός ψηφιακού κολάζ που δεν θα έπρεπε να απομονώνεται ή να αποσπάται από τα συμφραζόμενά του).
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Αποστείλαμε επιστολή στους Massive Attack για να τους μεταφέρουμε αυτά τα ζητήματα και να ζητήσουμε να μην επαναληφθούν ανάλογες ενέργειες σε μελλοντικές εμφανίσεις. Πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου και την καλλιτεχνική έκφραση· ωστόσο, θεωρήσαμε ότι αυτή η εμφάνιση ξεπέρασε κάποια όρια και προκάλεσε έντονη ψυχική αναστάτωση στο κοινό.»
Πηγή: Guardian