Χωρίς ενεργά μέτωπα, με μεγάλο όμως ακόμη τον κίνδυνο αναζωπύρωσης περιμετρικά σε όλη την έκτασή της, παραμένει η φονική πυρκαγιά.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων στη Λεμεσό, παρουσιάστηκαν αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν πριν επεκταθούν.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στις κοινότητες Σούνι – Ζανατζιά, Άγιο Θεράποντα και Λόφου και Βουνί.
Κατά τη διάρκεια της νύκτας, μέλη της ΜΜΑΔ και της Αστυνομίας περιπολούσαν στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς έχουν καταγγελθεί κλοπές από σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, κυρίως στην περιοχή του χωριού Σούνι – Ζανατζιά.
Οι κάτοικοι σε πυρόπληκτες κοινότητες πέρασαν τη νύκτα χωρίς ρεύμα ενώ ούτε η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί.
Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
1:49: Εκδήλωση αλληλεγγύης στη Λεμεσό
«Σε απάντηση στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την επαρχία Λεμεσού αυτή την εβδομάδα, ένα αυθόρμητο κύμα αλληλεγγύης έχει αρχίσει να ριζώνει. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα απλό post στο Instagram εξελίχθηκε σε μια ολόκληρη συλλογική προσπάθεια που ενώνει καλλιτέχνες, μουσικούς, χορευτές και τοπικούς δημιουργούς σε μια κοινή έκκληση για δράση.
Την Κυριακή 27 Ιουλίου, από τις 18:00 μέχρι τη 01:00, ο πεζόδρομος στην οδό Γενεθλίου Μιτέλλα στην παλιά πόλη της Λεμεσού θα γεμίσει ζωή για μια επείγουσα, αυτοοργανωμένη συνάντηση αλληλεγγύης.
Η εκδήλωση διοργανώνεται εξολοκλήρου από εθελοντές, δωρεές και τοπικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με το Στο Δρόμο, το Παλιό Ξυδάδικο και το Φωσάκι.
Στόχος: η άμεση οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που επηρεάστηκαν από τις φωτιές.
Η ελάχιστη συνεισφορά των €10 στην είσοδο προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις σκηνές. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν απευθείας για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Η οργανωτική ομάδα βρίσκεται σε επίσημη συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. @agapi.cyprus ώστε οι δωρεές να διανέμονται με διαφάνεια και αξιοπιστία.
Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης δεν είναι πανηγύρια.
Είναι συλλογικές απαντήσεις σε καιρούς κρίσης».
1:15: Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο μηχανισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ώστε το ταχύτερο δυνατό να αντικατασταθούν οι σχεδόν 500 πάσαλοι και 60 μετασχηματιστές που έχουν καεί από την πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό και να τοποθετηθούν νέα καλώδια μήκους πολλών χιλιομέτρων.
Περισσότερα ΕΔΩ
12:53: Συνολικά 160 άτομα έχουν στεγαστεί μέσω Πολιτικής Άμυνας
Στα 160 έχουν ανέλθει τα άτομα που έχουν αποταθεί στην Πολιτική Άμυνα για στέγαση και μεταφέρθηκαν σε σπίτια, δωμάτια ξενοδοχείων, διαμερίσματα ή σε κέντρα φιλοξενίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, Χαρά Λαζάρου.
Πρόκειται, διευκρίνισε, για χώρους που έχουν παραχωρηθεί εθελοντικά για την φιλοξενία των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού.
Η κ. Λαζάρου ανέφερε ότι άτομα που είναι πληγέντες και θέλουν να αιτηθούν βοήθειας μπορούν να τηλεφωνούν στο 25-811024 από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Θερμή παράκληση, σημείωσε, τα τηλεφωνήματα να αφορούν μόνο αυτό τον σκοπό και όχι για άλλους λόγους.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Πολιτική Άμυνα διαθέτει εθελοντές του Τμήματος Ερευνας και Διάσωσης που συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων και των εστιών.
Είπε ότι η Πολιτική Άμυνα, όπως κάνει πάντοτε, φιλοξενεί τις ομάδες από το εξωτερικό που έχουν έρθει για να βοηθήσουν. Έτσι, στην περιοχή της Πάφου διαμένει το προσωπικό των πτητικών μέσων που έχουν έρθει και συγκεκριμένα: 32 άτομα από την Αίγυπτο, 17 από την Ιορδανία, 11 από Λιβανό. Στην περιοχή της Λάρνακας φιλοξενείται το πεζοπόρο τμήμα των 26 δασοκομάντος που έχουν έρθει από την Ελλάδα κι επιχειρούν στην πυρόπληκτη περιοχή χθες και σήμερα, πρόσθεσε.
Άτομα της Πολιτικής Άμυνας, συνέχισε, βρίσκονται συνεχώς στο συντονιστικό κέντρο για τον συντονισμό διανομής νερού και φαγητού και όποιες άλλες ανάγκες. Πρόκειται, διευκρίνισε, για μόνιμο προσωπικό, αλλά και εθελοντές που φροντίζουν για την διανομή σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά στο πεδίο ή σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και με την βοήθεια των Κοινοταρχών, για τους πληγέντες.
Σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, πρόσθεσε, έχει διευκολυνθεί η παροχή ιατροφαρμακευτικών αναγκών.
Η κ. Λαζάρου σημείωσε ότι συγκεντρώθηκε πολλή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας ήδη πριν την καταγραφή των αναγκών κι απηύθυνε έκκληση στον κόσμο που θέλει να βοηθήσει να συμβάλει οικονομικά στον λογαριασμό που έχει ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο.
12:46: Διευκρινίσεις Τμήματος Γεωργίας για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους αγρότες Λεμεσού
Διευκρινίσεις για τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς έδωσε με ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με στόχο την άμεση και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στις κοινότητες της Λεμεσού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς οι περισσότερες καλλιέργειες έχουν ήδη δηλωθεί στην αίτηση ΚΟΑΠ 2025, υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν αυτόματα από το Τμήμα και να προχωρήσει αυτόματα η διαδικασία εξέτασης και αποζημίωσης των παραγωγών χωρίς περιττές διαδικασίες.
Όπως διευκρινίζει το Τμήμα Γεωργίας, οι καλλιέργειες που είχαν ήδη δηλωθεί στην αίτηση εκταρικών επιδοτήσεων του ΚΟΑΠ για το 2025 θα εντοπιστούν αυτόματα από τις υπηρεσίες. Αυτό επιτρέπει την άμεση έναρξη της διαδικασίας εξέτασης και αποζημίωσης, χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους παραγωγούς, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.
Η υποχρέωση για υποβολή «Δήλωσης Ζημιάς» αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις καλλιεργειών που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική αίτηση του ΚΟΑΠ. Οι παραγωγοί αυτοί καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την 1η Αυγούστου 2025, ώστε οι αιτήσεις τους να εξεταστούν έγκαιρα.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων στο σύνολο των πληγέντων. Παράλληλα, το Τμήμα Γεωργίας επεξεργάζεται επιπλέον μέτρα και σχέδια στήριξης, με τελικό στόχο όχι μόνο την οικονομική αποκατάσταση, αλλά και την πλήρη επαναφορά της παραγωγικής δραστηριότητας και της ζωής στις πληγείσες αγροτικές περιοχές, αναφέρεται.
Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού στα τηλέφωνα 25803912, 25803927, 25803933 και 25803936.
12:35: Απευθύνονται στον πρύτανη με επιστολή τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αναφέρουν σε επιστολή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα:
“Στέλνουμε σε εσάς αυτή την επιστολή για να τοποθετηθούμε στο ζήτημα των πυρκαγιών που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.
Η πυρκαγιά έχει μέχρι στιγμής καταστρέψει περίπου 124 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ έχει οδηγήσει στην μέχρι τώρα εκκένωση 16 χωριών, και τον θάνατο δύο ατόμων. Το πλήγμα είναι τεράστιο, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής.
Ως μέλη της φοιτητικής κοινότητας του πανεπιστημίου Κύπρου, καταδικάζουμε την ελλιπή διαχείριση της πυρκαγιάς από μέρους της κυβέρνησης. Τονίζουμε την ανάγκη δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης πολιτικής Πρόληψης Πυρκαγιών και καλούμε το κράτος να λάβει άμεσα δράση προκειμένου να διευκολύνει τις συνθήκες διαβίωσης των όσων πλήγηκαν.
Στη περίοδο που διανύουμε, η πρόσβαση σε αγαθά δεν είναι καθόλου δεδομένη. Η παρούσα επιστολή απευθύνεται σε εσάς με στόχο να υπογραμμίσει την ανάγκη συλλογικού αναστοχασμού αναφορικά με τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, είναι το μόνο μέσο που έχουμε για να εκφράσουμε άμεσα τη συλλογική αλληλεγγύη μας προς όσους πλήττονται. Κρίνουμε απαραίτητη τη τοποθέτηση του πανεπιστημίου επι του θέματος, καθώς αυτό αποτελεί το βασικό φορέα προώθησης κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων.
Στα πλαίσια αυτά, καλούμε το πανεπιστήμιο να εξετάσει τα ακόλουθα ενδεχόμενα ως προς τη παροχή στήριξης στους πληγέντες:
•Διερεύνηση της πιθανότητας φιλοξενίας πυρόπληκτων στα άδεια δωμάτια των φοιτητικών εστιών.
•Διάθεση των κλιματιζόμενων αιθουσών προς εξυπηρέτηση των πυρόπληκτων.
• Προτείνουμε τη συνεργασία των πανεπιστημιακών αρχών και της εταιρείας ΖΟΡΠΑΣ για την εξέταση της δυνατότητας παροχής δωρεάν γευμάτων σε όσους πληγέντες βρεθούν στο εστιατόριο του πανεπιστημίου.
Με εκτίμηση,
Φοιτητές Πανεπιστημίου Κύπρου”
11:31: Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια πρόκλησης των φονικών πυρκαγιών στην επαρχία Λεμεσού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου.
Σύμφωνα με την κ. Λαμπριανίδου, οι έρευνες για τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών συνεχίζονται και το ανακριτικό έργο είναι σε εξέλιξη.
Ερωτηθείσα σε σχέση με δηλώσεις του Αρχιπύραρχου, Νίκου Λογγίνου, για επιτήδειους που ακόμα και τις τελευταίες ώρες προσπάθησαν να βάλουν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της Κύπρου, η κ. Λαμπριανίδου είπε ότι τα εν λόγω στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην Αστυνομία, προσθέτοντας ότι το ΤΑΕ Μόρφου διερευνά και την τελευταία αναφορά του Αρχιπύραρχου, Νίκου Λογγίνου, για απόπειρα πρόκλησης πυρκαγιάς στην περιοχή της Ορούντας.
Ερωτηθείσα επίσης αν υπήρξε κάποια σύλληψη ως αποτέλεσμα των περιοπολιών της Αστυνομίας σε διάφορα σημεία των πυρόπληκτων περιοχών, η κ. Λαμπριανίδου είπε ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις για τις πυρκαγιές, καθότι δεν υφίστανται πληροφορίες που θα επέτρεπαν οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια αυτή τη στιγμή, ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σύλληψη ούτε σε σχέση με περιστατικά λεηλασιών ή κλοπών σε πληγείσες περιουσίες.
10:41: Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Όλες οι πληροφορίες που έχουν διαβιβαστεί στην Αστυνομία, σχετικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες παγκύπρια, αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης, αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση της Αστυνομίας.
Καλείται το κοινό αν έχει οποιεσδήποτε πληροφορίες / στοιχεία, σε σχέση με τις πυρκαγιές, να τις διαβιβάζει άμεσα στην Αστυνομία.
9:54: Περήφανο δηλώνει το Τμήμα Δασών
Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί όλους όσοι εργάστηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς εξέδωσε το Τμήμα Δασών:
“Στο προσωπικό του Τμήματός μας, στους λειτουργούς, δασοπυροσβέστες και οδηγούς βαρέων οχημάτων μας, στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Σε όσους δεν ρώτησαν «γιατί», σήκωσαν τα μανίκια και έτρεξαν να προλάβουν. Σε όσους στάθηκαν όρθιοι, όταν όλα γύρω καίγονταν. Σε όσους πάλεψαν με θάρρος τις φλόγες του Άρσους, του Ομόδους, του Κοιλανιού, του Αγίου Γεωργίου (Συλίκου), της Κουκάς, του Μοναγριού, της Άλασσας και κάθε πληγείσας κοινότητας.
Το Τμήμα Δασών στέκεται δίπλα σας. Είναι περήφανο για εσάς και θα συνεχίσει να είναι – σε κάθε μάχη”.
9:10: Η αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού, Ηλέκτρα Παναγιώτου, τα συνεργεία της επαρχιακής διοίκησης θα συνεχίσουν και σήμερα την καταγραφή των ζημιών. Μέχρι τις πέντε χθες το απόγευμα υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε 191 κατοικίες, εκ των οποίων 93 κάηκαν ολοσχερώς σε συνολικά δεκαπέντε χωριά.
Επιπλέον κάηκαν 120 οχήματα διαφόρων τύπων, καθώς υπάρχουν και 31 καταγραφές που αφορούν τροχόσπιτα, αποθήκες, υποστατικά και εστιατόριο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
9:02: “Εμείς θα μελετήσουμε και θα απαντήσουμε όλα τα ερωτήματα”
“Εγώ δεν θέλω να μπω σε βάθος και να αποδώσω ευθύνες. Με τα δεδομένα της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, από πλευράς της Υπηρεσίας μου, έχουμε κάνει το μέγιστο δυνατό, με όλο το σεβασμό προς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τους υπόλοιπους που έχασαν τις περιουσίες τους. Είναι εύλογα όλα τα ερωτήματα. Και εγώ αν έχανα το σπίτι μου θα έκανα ερωτήματα και δικαιολογημένα τα κανουν οι κάτοικοι”, δήλωσε ο Αρχιύραρχος Νίκος Λογγίνος.
“Θα μπορούσε η τοπική αυτοδιοίκηση, η επαρχιακή διοίκηση, ο κάθε κοινοτάρχης, ο κάθε πολίτης να κάνει κάτι διαφορετικό; Θα μπορούσαμε να είχαμε καθαρίσει όλα τα χόρτα; Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο για να αποτρέψουμε την επέκταση μιας φωτιάς; Εμείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία θα κάτσουμε να μελετήσουμε και να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα στη συνέχεια και θα δώσουμε τις απαντήσεις, να είσαι σίγουροι”.
8:45: Υπάρχουν κατά διαστήματα αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται. Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή.
8:44: “Κάποιοι ακόμα προσπαθούν να βάλουν φωτιές”
“Ακόμα και χθες κάποιοι προσπαθούσαν να ξεκινήσουν πυρκαγιές. Στο γεφύρι της Παναγιάς, στην περιοχή Ορούντας. Θεάθηκε αυτοκίνητο να βάζει φωτιά. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε τον τελευταίο καιρό για αυτό παρακαλούμε τον κόσμο να μας δίνει πληροφορίες. Έχουν δοθεί όλες οι πληροφορίες στην Αστυνομία. Αυτά τα τρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ακόμα και τώρα. Εμείς προσπαθούμε να σβήσουμε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά και κάποιοι συνεχίζουν να βάζουν φωτιές. Σε πολλές περιοχές τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυτή η προσπάθεια από ορισμένους”, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος.
“Είναι τόσο μεγάλη η έκταση της πυρκαγιάς που πρέπει να προσέχουμε από την οποιανδήποτε αναζωπύρωση”.
8:34: Χωρίς ηλεκτρισμό και νερό οι Κυβίδες. “Ζούμε στιγμές εισβολής. Τα συνεργεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και της ΑΗΚ προσπαθούν”, αναφέρει ο Κοινοτάρχης. “Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα υποστατικά. Είναι πολύ δύσκολο χωρίς νερό”.
8:29: Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική Υπηρεσία “να μην έχουν διαφορές. Να μην είναι ξεχωριστά αυτά τα δύο”, αναφέρει ο Κοινοτάρχης Κοιλανίου. Από εκεί και πέρα, προσθέτει, “πρέπει να καθαρίζονται ολοι οι αγροτικοι δρόμοι. Όπου υπάρχει καλλιεργημένη γή, αμπέλια παραμένει το πράσινο. Αυτό πρέπει να μας δώσει ένα μήνυμα”. Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Κοινότητα.
8:24: Προτεραιότητα στην αποκατάσταση της κινητής τηλεφωνίας. Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία λέει η CyTA και άρχισε η αξιολόγηση της ζημιάς. Συνεργεία της Αρχής βρίσκονται στην περιοχή της φωτιάς.
Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:
“Οι πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό έπληξαν βαθιά τις κοινότητες της περιοχής, με αντίκτυπο που αγγίζει ολόκληρη την κοινωνία μας. Από την πρώτη στιγμή, η Cyta κινητοποιήθηκε για την αποκατάσταση της κινητής τηλεφωνίας στις πληγείσες περιοχές (με την αξιοποίηση γεννητριών για διασφάλιση της ρευματοδότησης που διακόπηκε) και συνεχίζει εντατικά τις εργασίες της, μέχρι την πλήρη επαναφορά όλων των υπηρεσιών.
Παράλληλα, ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα στήριξης για όλες τις κοινότητες για τους κατοίκους και επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν:
- Κανένας πελάτης μας που επλήγη δεν θα αποσυνδεθεί λόγω ανεξόφλητου λογαριασμού Ιουλίου.
- Για τον μήνα Αύγουστο, η Cyta δεν θα προχωρήσει σε χρέωση λογαριασμών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, τηλεόρασης (Cytavision) και διαδικτύου για τους πελάτες που διαμένουν στις πληγείσες κοινότητες. Σημειώνεται ότι εξαιρούνται οι χρεώσεις για κλήσεις περιαγωγής και υπηρεσιών ειδικής τιμολόγησης.
Η Cyta παραμένει σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έτοιμη να προσαρμόσει τη στήριξή της ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Παράλληλα, αξιολογεί τη δυνατότητα επιπρόσθετων ενεργειών, με στόχο τη συμβολή στην ευρύτερη προσπάθεια αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν”.
8:15: Καταστράφηκαν 400 πάσσαλοι της ΑΗΚ
Εγκαταστάθηκαν από την Αρχή Ηλεκτρισμού γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση επτά Κοινοτήτων και γίνονται σκέψεις για εγκατάσταση ακόμα δύο. Σε εννέα Κοινότητες αποκαταστάθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος, η ηλεκτροδότηση. Δύσκολο το έργο των συνεργείων λέει η ΑΗΚ.
6:58: Απευθείας πρόσβαση σε φάρμακα και ειδικούς γιατρούς
Απευθείας πρόσβαση, χωρίς την παρέμβαση προσωπικού γιατρού, για τους κατοίκους των περιοχών που έπληξε η φονική πυρκαγιά ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.
Σε ανακοίνωση του, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς ο ΟΑΥ αναφέρει ότι : Οι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται Ειδικό Ιατρό του ΓεΣΥ με ή χωρίς παραπεμπτικό. Σε περίπτωση που δεν έχουν εξασφαλίσει παραπεμπτικό για την εν λόγω επίσκεψη, δεν θα χρειαστεί να καταβάλλουν το ποσό των 25 ευρώ (Συνεισφορά Ι). Η εν λόγω ρύθμιση θα είναι σε ισχύ μέχρι τέλος Αυγούστου 2025″.
Χθες ο ΟΑΥ εξέδωσε ανακοίνωση και για διευκόλυνση των κατοίκων σε ότι αφορά την συνταγογράφηση φαρμάκων καλώντας τους φαρμακοποιούς να προχωρούν στην προμήθεια των φαρμάκων.
6:51: Μέχρι αργά χθες κατέγραφαν ζημιές. Προτεραιότητα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των κατοικημένων περιοχών
6:20: Κάτοικοι των πυροπόπληκτων περιοχών καταγγέλλουν πλιάτσικο στις περιουσίες τους. Κάποιοι “βγάζουν” σκοπιά προκεικένου να αποτρέψουν τις κλοπές.
6:11: Κανένα ενεργό μέτωπο. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή