Υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας ξεκίνησε το Κονκλάβιο για την εκλογή του 267ου Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τους 133 εκλέκτορες καρδινάλιους να απομονώνονται στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό, όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Η τελετουργική είσοδος των καρδιναλίων ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση «extra omnes» – «έξω όλοι» – σηματοδοτώντας το κλείσιμο των θυρών και την έναρξη της διαδικασίας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι καρδινάλιοι έχουν αποσυνδεθεί από κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, με το Βατικανό να έχει απενεργοποιήσει το σήμα κινητής τηλεφωνίας. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αναμένεται γύρω στις 8 το βράδυ.
Το πρωί, οι εκλέκτορες συμμετείχαν στη λειτουργία «Pro eligendo romano pontifice» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, προσευχόμενοι για καθοδήγηση στην εκλογή του νέου Ποντίφικα.
Πολυπληθέστερο και αβέβαιο Κονκλάβιο
Το σημερινό είναι το πολυπληθέστερο Κονκλάβιο στην ιστορία, με αβέβαιο αποτέλεσμα. Η πρώτη ψηφοφορία πραγματοποιείται περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη και μέχρι να εμφανιστεί λευκός καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα, επικρατεί αγωνία και εικασίες για το ποιος θα διαδεχθεί τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο.
Τα ονόματα που φέρονται να συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες είναι ο Ιταλός καρδινάλιος και πρώην πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα και ο Φιλιππινέζος Λουίς Τάγκλε. Ο Παρολίν θεωρείται ικανός να ισορροπήσει μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών, ενώ ο Πιτσαμπάλα είναι γνωστός για τον μετριοπαθή του ρόλο στον διαθρησκειακό διάλογο. Ο Τάγκλε θεωρείται συνεχιστής της γραμμής Φραγκίσκου.
Ωστόσο, αναλυτές υπενθυμίζουν ότι συχνά τα φαβορί δεν εκλέγονται, καθώς η ίδια η διαδικασία οδηγεί σε απρόβλεπτες συμμαχίες. Όπως λέει και το ιταλικό ρητό, «όποιος μπαίνει στη Σιξτίνα ως φαβορί, βγαίνει καρδινάλιος».
Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα
Η διάρκεια του Κονκλαβίου παραμένει άγνωστη, με αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τρεις ημέρες, αναλόγως της ταχύτητας επίτευξης συναίνεσης. Οι Ευρωπαίοι καρδινάλιοι, αν και πλειοψηφούν (53 στον αριθμό), εμφανίζονται διχασμένοι, ενώ οι Ασιάτες είναι πιο ενωμένοι, αλλά αριθμούν μόλις 23. Οι συντηρητικοί, περίπου 20, δεν έχουν την πλειοψηφία, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την τελική επιλογή υποστηρίζοντας έναν από τους επικρατέστερους.
Η ανακοίνωση του νέου Πάπα θα γίνει, σύμφωνα με την παράδοση, από τον εξώστη του Αγίου Πέτρου με τη φράση: «Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam» – «Σας ανακοινώνω μεγάλη χαρά: έχουμε Πάπα».
protothema.gr