Οι παλαιότεροι θυμούνται πως, φτάνοντας κάποτε στη Λεμεσό, το πρώτο που ξεχώριζε στον ορίζοντα ήταν οι γερανογέφυρες του λιμανιού.
Το λιμάνι, πυλώνας της τοπικής οικονομίας, αποτελούσε για δεκαετίες την καρδιά της επιχειρηματικότητας στην πόλη. Σήμερα, τόσο ο ορίζοντας όσο και το επιχειρηματικό τοπίο της Λεμεσού έχουν αλλάξει ριζικά.
Διοικητικός Σύμβουλος, Deal Advisory,
Επικεφαλής του Τομέα Ακινήτων και
Ανάπτυξης Γης, KPMG Κύπρου
Αν και η ναυτιλιακή δραστηριότητα παραμένει κεντρικής σημασίας – αποτελώντας σημαντικό στήριγμα για την κυπριακή οικονομία – η Λεμεσός δεν περιορίζεται πια στον παραδοσιακό της ρόλο. Η πόλη εξελίχθηκε σε ένα πολυεπίπεδο επιχειρηματικό οικοσύστημα, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Η ελκυστικότητα της Λεμεσού προς τους ξένους
Η ιστορία της μετανάστευσης προς τη Λεμεσό αποτελεί ένδειξη της διαχρονικής της ελκυστικότητας. Από τους Λιβανέζους της δεκαετίας του 1980, που έψαχναν ένα ασφαλές περιβάλλον, μέχρι πολίτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που επέλεξαν ένα ήπιο κλίμα και ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, η Λεμεσός αποτέλεσε σταθερά την πρώτη επιλογή.
Η γεωγραφική της θέση, η πρόσβαση στη θάλασσα και οι ανεπτυγμένες υποδομές τής έδωσαν συγκριτικό πλεονέκτημα.
Παράλληλα, η φιλοξενία των Λεμεσιανών και η επιχειρηματική τους κουλτούρα δημιούργησαν τις συνθήκες για τη σταδιακή ενσωμάτωση και ανάπτυξη κοινοτήτων αλλοδαπών επιχειρηματιών. Αυτές οι κοινότητες, με τη σειρά τους, προσέλκυσαν και άλλους επαγγελματίες, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας πολυπολιτισμικής και δυναμικής πόλης.
Από τα ακίνητα στις υψηλές τεχνολογίες
Η Λεμεσός πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της αγοράς πολυτελών ακινήτων και επαύλεων, καθιερώνοντάς την ως έναν εκλεπτυσμένο, μεσογειακό προορισμό υψηλού επιπέδου. Αυτή η άνθηση, όμως, δεν έμεινε εκεί. Αντιθέτως, αποτέλεσε το υπόβαθρο για την προσέλκυση και άλλων δραστηριοτήτων, πέραν του real estate.
Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει η ταχεία ανάπτυξη του τομέα της πληροφορικής και των τεχνολογικών εταιρειών (ICT sector). Οι επενδύσεις σε ακίνητα δεν λειτουργούν πλέον ως βασικός μοχλός, αλλά ως αποτέλεσμα της ζήτησης που δημιουργείται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ενδεικτικά, έργα όπως η Μαρίνα Λεμεσού, το ολοκληρωμένο καζίνο και πολυτελές ξενοδοχείο στη Δυτική Λεμεσό και το Limassol Greens, ενίσχυσαν περαιτέρω την εικόνα της πόλης ως προ- ορισμού υψηλής ποιότητας διαβίωσης και εργασίας.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους
Στον τομέα της αγοράς ακινήτων, η Λεμεσός παρουσίασε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ανάπτυξη. Μεταξύ 2008 και 2024, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλητηρίων συμβολαίων στην επαρχία άγγιξε το 2,58%, σε σύγκριση με μόλις 0,46% σε παγκύπρια βάση.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των συναλλαγών στη Λεμεσό ήταν πάνω από πέντε φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο. Τα τρέχοντα στοιχεία του 2025 δείχνουν ότι η Λεμεσός κατέχει το 31,7% του συνόλου των συναλλαγών στην Κύπρο, αποδεικνύοντας τη συνεχή ζήτηση και σταθερή δυναμική της.
Εργοδότηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων
Η επιχειρηματική ανάπτυξη αποδεικνύεται και με τους δείκτες απασχόλησης. Από το 2015 έως το 2024, το εργατικό δυναμικό παγκύπρια αυξήθηκε κατά 3,5% ετησίως, ενώ στη Λεμεσό ο ρυθμός ήταν οριακά μεγαλύτερος στο 4%. Ακόμη πιο εντυπωσιακή όμως είναι η εικόνα σε επιμέρους τομείς: στην πληροφορική και επικοινωνίες ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στη Λεμεσό ήταν 18,2%, έναντι 12,1% παγκύπρια.
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν οι τομείς των οικοδομών και ανάπτυξης ακινήτων (18,1% έναντι 8,8%) και των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (6,1% έναντι 4,0%).
Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε και την έμμεση συμβολή της Λεμεσού: πολλές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε άλλες πόλεις παρέχουν σήμερα υπηρεσίες σε πελάτες στη Λεμεσό, ενισχύοντας έτσι το γενικότερο οικονομικό οικοσύστημα.
Μια πόλη που μεταμορφώνεται ολιστικά
Η ανάπτυξη της Λεμεσού πλέον δεν περιορίζεται στη διαρκώς μεταβαλλόμενη κορυφογραμμή που διαμορφώνουν οι σύγχρονες κατασκευές. Αφορά κυρίως την εξέλιξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και των υποδομών που τις στηρίζουν. Από τη μια πλευρά ξεχωρίζουν σήμερα οι εταιρείες τεχνολογίας, τα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκεται η αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργεί την ανάγκη για νέες επενδύσεις.
Ήδη έχουν επενδυθεί εκατομμύρια ευρώ στην αναβάθμιση πολυτελών ξενοδοχείων, στη δημιουργία εστιατορίων διεθνούς φήμης και γενικότερα στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, που στοχεύουν όχι μόνο στην κάλυψη της ζήτησης αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η πρόκληση της βιωσιμότητας
Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας αυτής της ανάπτυξης. Το μέλλον της Λεμεσού εξαρτάται από την ικανότητά της να προσαρμοστεί. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση τεχνολογικών μαθημάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα και την ενίσχυση της επανεκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού.
Η ενδυνάμωση της τοπικής συμμετοχής στην ψηφιακή και τεχνολογική οικονομία μπορεί να συμβάλει στη μείωση οποιωνδήποτε κοινωνικών ανισοτήτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ ΕΠΌΜΕΝΗ ΜΈΡΑ
Η Λεμεσός έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά. Χρειάζεται πλέον στρατηγικός σχεδιασμός και πολυεπίπεδη συνεργασία, ώστε να διατηρήσει – και να ενισχύσει – τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο επιχειρηματικό μέλλον της Κύπρου.
Με συνεχή επένδυση στις υποδομές, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην ποιότητα ζωής, μπορεί να αποτελέσει ένα διεθνές πρότυπο σύγχρονης, εξωστρεφούς και βιώσιμης ανάπτυξης.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
KPMG Limited, Εσπερίδων 14, 1087,
Λευκωσία, Κύπρος
T: 22 209 000
Ε: kpmg@kpmg.com.cy
W: www.kpmg.com.cy
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: @KPMGCyprus