7 Απριλίου, 2025
8:22 μμ

Η συνέχιση των γεωπολιτικών εντάσεων και οι αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές του πλανητάρχη σε θέματα επιβολής δασμών και όχι μόνο αποτέλεσαν κάποιους από τους καταλύτες της βαθιάς διόρθωσης των αμερικανικών χρηματιστηρίων από τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία βρίσκονταν μόλις πριν μερικές εβδομάδες.

Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα πιέστηκαν ιδιαίτερα οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν με λιγότερο ενθουσιασμό τις ωφέλειες που θα προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην παραγωγικότητα και στα κέρδη των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι όντως υψηλές αποτιμήσεις των εταιριών τεχνολογίας να έχουν κάνει… μακροβούτι από τα ιστορικά τους υψηλά.

Είχε προηγηθεί «υπερθέρμανση» της μετοχικής αγοράς των ΗΠΑ, έως ότου η ανταγωνιστική και άγνωστη στους πολλούς κινεζική εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek ρίξει «προειδοποιητική βολή» υποστηρίζοντας εν ολίγοις ότι μπορεί να κάνει όσα μπορούν και οι ομοειδείς αμερικανικές αλλά με σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τιμολόγησης των υπηρεσιών της.

Το «κακό φεγγάρι» της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς ξαναέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της οικονομικής ύφεσης, μιας λέξης-ταμπού για τους περισσότερους οικονομολόγους. Ταυτόχρονα -και λόγω της επιβολής δασμών που θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής πολλών προϊόντων- οι φόβοι αναζωπύρωσης του πληθωρισμού επανήλθαν. Οι επενδυτές… δεν έχασαν χρόνο και η διάθεση ανάληψης ρίσκου υπέστη σοβαρό πλήγμα. Η μεταβλητότητα των τιμών έκανε άλμα και οι σηματωροί δείκτες S&P-500 και Nasdaq πλέον «τεστάρουν» κρίσιμα διαγραμματικά στηρίγματα, δημιουργώντας νέο «στρες» στους μετόχους.

Πλέον, οι «ταύροι» ελπίζουν σε παρέμβαση της πανίσχυρης Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ή και σε περισσότερη… σοβαρότητα από τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου το ανελέητο «σφυροκόπημα» των τιμών να σταματήσει και το ξεπερασμένο πια ανοδικό “Trump trade” να σταματήσει επιτέλους να λειτουργεί ως καθοδικό “Tariff trade”.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες επενδυτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν η έντονη μετακίνηση κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη και την Κίνα, που τη δεδομένη στιγμή παρουσιάζονται ως ελκυστικότερες εναλλακτικές επιλογές για το «ζεστό χρήμα» σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Η μεν Ευρώπη εξέπληξε όταν με «πρωταγωνίστρια» τη Γερμανία προανήγγειλε αύξηση των δαπανών της σε άμυνα και υποδομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνολική παραγωγική της δυναμική, η δε Κίνα, παρά τα γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα, αποτελεί σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές «το μέλλον». Βέβαια, οι αγορές δεν θα περιμένουν τους πολιτικούς για πολύ, με την υπομονή να αρχίζει να γίνεται είδος εν ανεπαρκεία.

Έντονη ροή χρήματος παρατηρείται και προς το παραδοσιακό «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο», τον χρυσό, ο οποίος κινείται σε ιστορικό υψηλό έχοντας νωρίτερα υπερβεί ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά. Πίσω από την εντυπωσιακή άνοδο του πολύτιμου μετάλλου οι αναλυτές «βλέπουν» τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, καθώς και τις αγορές από πλευράς των Κεντρικών Τραπεζών που εμφανώς ενδιαφέρονται για περιορισμό της έκθεσης των αποθεματικών τους στο δολάριο.

Καθώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα στο διεθνές πολιτικό στερέωμα (βλ. διαθέσεις πλανητάρχη και λοιπών… ηγετών) και ενώ πολλοί φοβούνται ότι μας περιμένουν ακόμα μεγαλύτερες «εκπλήξεις» το αμέσως επόμενο διάστημα, η ανάληψη ρίσκου στα χρηματιστήρια μοιάζει ριψοκίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση, τα ψέματα τελείωσαν…

*Οικονομολόγος

Exit mobile version