Δύο ήταν τα σημεία αναφοράς στη συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ την περασμένη βδομάδα. Το ένα ήταν η δημοσκόπηση της Pulse Market Research και τα όσα αυτή κατέδειξε για το πολιτικό σκηνικό τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το δεύτερο ήταν παρουσίαση του Χάρη Γεωργιάδη, υπό την ιδιότητα του προέδρου του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, πρότασης που είχε παρουσιάσει στην κοινοβουλευτική ομάδα κάποιες μέρες νωρίτερα, για τις προκλήσεις, τις στοχεύσεις, τον πολιτικό λόγο.
Ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών, έκανε μία αποτύπωση του πολιτικού σκηνικού, σκιαγράφησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας ενίοτε και κριτική στην ηγεσία του κόμματος για τις επιλογές της και τον τρόπο που ασκεί πολιτική. Έδειξε πολιτική κατεύθυνση για τον ΔΗΣΥ με βήμα προς μια καθαρή δεξιά φωνή, μακριά από τα άκρα, τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό.
Ο Χάρης Γεωργιάδης υπέδειξε πώς βασική επιδίωξη του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να αναδειχθεί ως πυλώνας σταθερότητας και αξιοπιστίας σε ένα πολιτικό σύστημα που αμφισβητείται και κλονίζεται· να πείσει ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ασφάλεια της πατρίδας. Να αποδείξει ότι διαθέτει το εκτόπισμα, την επάρκεια και τη θεσμική πολιτική εμπειρία για να κυβερνήσει, να οδηγήσει τη χώρα μπροστά και να υπερασπιστεί όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αλλά και με καθαρότητα να μιλήσει για όσα απομένει να γίνουν. Μόνο έτσι, τόνισε, θα ανακοπούν οι διαρροές και θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.
Στην εφ’ όλης της ύλης πολιτική τοποθέτηση του, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέλυσε τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, αλλά και τις προοπτικές του Δημοκρατικού Συναγερμού, κάνοντας ένα ρεαλιστικό απολογισμό της πορείας του κόμματος και καταθέτοντας προτάσεις για την ανασυγκρότησή του.
Υπογράμμισε ότι, παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, ο ΔΗΣΥ παραμένει αντικειμενικά η πιο σημαντική και πετυχημένη πολιτική δύναμη της Κύπρου. Θύμισε πως ο δυτικός και ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η συμπόρευση με την Ελλάδα, η ανοικτή οικονομία και η δημοσιονομική πειθαρχία υπήρξαν στρατηγικές επιλογές που διαχρονικά δικαιώθηκαν.
> Παρακαταθήκη και πολιτικές επιτυχίες
Κατά την αναφορά του στο κυβερνητικό έργο των δύο διακυβερνήσεων του ΔΗΣΥ, επισήμανε ότι υλοποιήθηκε ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής πρότασης του κόμματος: ένταξη στην ΕΕ, ενίσχυση της άμυνας, αναβάθμιση σχέσεων με ΗΠΑ και Ισραήλ, κοινωνικά μέτρα όπως το ΓεΣΥ, το ΕΕΕ, ο εθνικός κατώτατος μισθός, καθώς και η διαχείριση της οικονομικής κρίσης του 2013 και της πανδημίας.
Σημαντικές μεταρρυθμίσεις (στη Δικαιοσύνη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον χρηματοπιστωτικό τομέα), αλλά και η προώθηση έργων υποδομής (λιμάνια, μαρίνες, καζίνο, πανεπιστήμια, οδικά έργα) ανέδειξαν, κατά τον κ. Γεωργιάδη, τον ΔΗΣΥ ως αποτελεσματικό φορέα υλοποίησης πολιτικής.
>Εκλογικές επιδόσεις και σημεία φθοράς
Παρά τις επιτυχίες αυτές, αναγνώρισε ότι το κόμμα διέρχεται περίοδο κρίσης, με τη συρρίκνωση της εκλογικής του βάσης να αποτελεί αδιάψευστο γεγονός: από 138.614 ψήφους το 2011, σε μόλις 99.328 το 2021, και από 34,5% σε 27,8% αντίστοιχα. Το 2023, ο ΔΗΣΥ έμεινε εκτός δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ενώ στις πρόσφατες δημοτικές απέτυχε να κερδίσει οποιονδήποτε μεγάλο δήμο. Στις αιτίες που καταγράφει, περιλαμβάνονται η στελεχιακή αποδυνάμωση η απουσία συνοχής και κοινού πολιτικού σκοπού, η αμφισβήτηση της ηγεσίας, αλλά και η εικόνα κόμματος χωρίς ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα και στόχους. Όπως σημείωσε, το κόμμα συχνά περιορίζεται σε σχολιασμό της επικαιρότητας, αντί να προτείνει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο βασισμένο σε αρχές και ιδέες.
>Ιδεολογική αποδυνάμωση και έλλειψη τόλμης
Ο Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο ΔΗΣΥ δείχνει να αποφεύγει τις ρήξεις, λειτουργώντας συχνά ως παρατηρητής αντί για πρωταγωνιστής. Επισήμανε τη υποχώρηση του κόμματος σε παραδοσιακά του πεδία, όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η εθνική πολιτική, αφήνοντας χώρο σε δυνάμεις όπως το ΕΛΑΜ, οι οποίες επιχειρούν να καλύψουν το ιδεολογικό αυτό κενό.
> Κίνδυνοι και αντιπαραθέσεις
Κατά την «ακτινογραφία» του πολιτικού σκηνικού, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του Νίκου Χριστοδουλίδη, του ΕΛΑΜ, του κόμματος ΑΛΜΑ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του ΒΟΛΤ. Τονίζοντας την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης Χριστοδουλίδη, υπενθύμισε ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ στήριξε την υποψηφιότητά του, γεγονός που επηρέασε τη συνοχή του κόμματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συνεργασία ΕΛΑΜ – Προεδρικού ως άτυπη μεν, υπαρκτή δε, και προειδοποίησε για την προσπάθεια του ΕΛΑΜ να στεγάσει δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους.
Για το ΑΛΜΑ, έκανε λόγο για πολιτική δύναμη με έντονα χαρακτηριστικά λαϊκισμού και δημαγωγίας. Όσον αφορά το VOLT, υπογράμμισε ότι κινείται σε καταγγελτικό λόγο, επιχειρώντας να εκφράσει την πολιτική απογοήτευση.
>Τι είπε για ΕΛΑΜ, ΑΚΕΛ, Οδυσσέα
Ο ΔΗΣΥ πρέπει να τοποθετηθεί με πολιτικούς όρους απέναντι σε νεοφανείς δυνάμεις της δημαγωγίας και του λαϊκισμού αλλά και απέναντι σε παλαιές δυνάμεις που παραμένουν δεσμευμένες σε ξεπερασμένα δόγματα, όπως το ΑΚΕΛ, υπέδειξε ο Χάρης Γεωργιάδης.
Ειδικά για το ΕΛΑΜ, υπέδειξε ότι πρέπει να εκτίθεται ως ένα κόμμα ευκαιριακό και ανεπαρκές. Όπως σημείωσε, στην οικονομία πολύ συχνά συμπορεύεται με το ΑΚΕΛ, στο μεταναστευτικό έφτασε στο σημείο να προτείνει την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε παράνομους μετανάστες, ενώ στο Κυπριακό περιορίζεται σε εύηχα συνθήματα που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν είναι κόμμα που μπορεί να έχει καθοριστικό λόγο και ρόλο για το μέλλον της πατρίδας, όπως είπε.
Το ΑΛΜΑ το χαρακτήρισε ως την επιτομή της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Επεσήμανε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί την Κύπρο ως μια χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά και τη διαπλοκή, αμφισβητεί μέχρι και την αμεροληψία των δικαστηρίων και παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον μόνο έντιμο που θα αναλάβει να καθαρίσει. Με τις προσεγγίσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη «θα γκρεμίσουμε τα πάντα», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι προσωπικές του φιλοδοξίες.
Το ΑΚΕΛ είναι, όπως είπε, το κόμμα της οπισθοδρόμησης. Οι συνταγές του στην οικονομία είναι καταστροφικές — έχουν δοκιμαστεί με οδυνηρά αποτελέσματα, ενώ στην εξωτερική πολιτική οι θέσεις του μας οδηγούν σε απομόνωση και μας ταυτίζουν με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.
Αντίθετα, όπως ανέφερε, με το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ, ενώνουν τον ΔΗΣΥ περισσότερα απ’ όσα τον χωρίζουν. Υπενθύμισε ότι ανέκαθεν επιδίωκε τη συνεργασία με αυτό τον πολιτικό χώρο, και το ίδιο πρέπει να πράξει και σήμερα. Τόνισε, μάλιστα, πως η πολιτική προσέγγιση με το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ δεν πρέπει να έχει συναλλακτικό και ευκαιριακό χαρακτήρα· πρέπει να έχει πολιτικό υπόβαθρο, το οποίο θα οικοδομηθεί σταδιακά, και να διαθέτει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ορίζοντα.
“Ο ΔΗΣΥ να έχει αυτοπεποίθηση να προσφέρει στήριξη σε αδύναμη κυβέρνηση”
Σε ό,τι αφορά τη στάση έναντι της Κυβέρνησης, επεσήμανε ότι, για το καλό του τόπου αλλά και για τη δική του αξιοπιστία, ο ΔΗΣΥ πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση να προσφέρει στήριξη σε μια αδύναμη κυβέρνηση, όταν οι προτάσεις της κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση — όπως για παράδειγμα στην ψήφιση του προϋπολογισμού, στο μεταναστευτικό και στην γενική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής – ώστε, μεταξύ άλλων, να μην γκρεμίζονται οι γέφυρες με τη μερίδα των ψηφοφόρων που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στόχος, όπως είπε, είναι ο επαναπατρισμός αυτών των ψηφοφόρων.
Ταυτόχρονα, όμως, ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να ασκεί αντικειμενική και αυστηρή κριτική όταν αυτό επιβάλλεται — όπως, για παράδειγμα, για την ανεξέλεγκτη διόγκωση των ανελαστικών κρατικών δαπανών και του μισθολογίου, την αδράνεια και την ατολμία στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Αυτό, όπως είπε, εκφράζει και μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της Κυβέρνησης.
Τόνισε, ωστόσο, πως με κανένα τρόπο δεν πρέπει η παράταξη να περιορίζεται είτε σε ρόλο υποστηρικτή είτε κριτή της Κυβέρνησης. Αντιθέτως, πρέπει συνεχώς να ξεδιπλώνει τις δικές της θέσεις και προτάσεις, οι οποίες να βασίζονται σε στέρεο πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, με στόχο να αναδειχθεί ο ΔΗΣΥ ως μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή. Όπως υπέδειξε χαρακτηριστικά, το ζητούμενο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, στην εποχή της δημαγωγίας και των «απολιτίκ» προσεγγίσεων, είναι να προτάξει μια απάντηση εξόχως πολιτική.
Κάλεσε την παράταξη να λειτουργεί ως μια σοβαρή, συνετή και υπεύθυνη δύναμη· και τόνισε με έμφαση ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι ούτε ΕΛΑΜ αλλά ούτε και ΒΟΛΤ. Για τον λόγο αυτό, το ύφος, ο τόνος και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων πρέπει να αναδεικνύουν συνέπεια, αξιοπιστία και πολιτική επάρκεια. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι αμφιταλαντεύσεις, ο υπέρμετρος επικοινωνιακός ζήλος, καθώς και οι ρηχές και άγονες αντιπαραθέσεις.
Όπως υπέδειξε ο Χάρης Γεωργιάδης, ο ΔΗΣΥ δεν πρέπει να παρασύρεται από το παιχνίδι των δημαγωγών ούτε να διακατέχεται από αντιπολιτευτικό άγχος. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η παράταξη του Γλαύκου Κληρίδη δεν απευθύνεται σε οπαδούς, αλλά σε πολίτες που έχουν τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους.
Υπέδειξε, επίσης, πως πρέπει ο ΔΗΣΥ να αναδεικνύει τις διαχρονικά δικαιωμένες πολιτικές του θέσεις, λέγοντας ότι η οικονομία είναι προνομιακό πεδίο για τον ΔΗΣΥ. Είναι, όπως είπε, το κόμμα που εργάζεται για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα φέρει ευκαιρίες για όλους, στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό, τις επενδύσεις και την καινοτομία. Απορρίπτει την υπέρμετρη φορολογία και τις αστόχευτες παροχές και σέβεται το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη. Εκφράζει τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και ένα καλύτερο κράτος με λιγότερη γραφειοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
>> Επαναπροσδιορισμός της πολιτικής πρότασης
Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής πρότασης του ΔΗΣΥ, με επίκεντρο τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων και της κοινωνικής συνοχής.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι ο ΔΗΣΥ αγωνίζεται για λύση, αλλά απορρίπτει ρυθμίσεις που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προοπτική του κυπριακού Ελληνισμού. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να στηρίξει έναν έντιμο συμβιβασμό που θα οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής, εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Ομοσπονδίας, ο οποίος όμως να προβλέπει την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, την άρση των επεμβατικών δικαιωμάτων, την επιστροφή εδαφών και τη λειτουργικότητα του κράτους εντός της ΕΕ.
Σημείωσε ότι η τουρκική πολιτική δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Αντιθέτως, ο απροκάλυπτος τουρκικός αναθεωρητισμός δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια, τους οποίους θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, με απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με την Ελλάδα. Τόνισε ότι η εθνική μας υπόθεση δεν υπηρετείται ούτε με εύηχα συνθήματα και ανέξοδη ρητορική, ούτε όμως με πολιτικές εξευμενισμού της Τουρκίας, οι οποίες εκτρέφουν περαιτέρω την τουρκική επιθετικότητα.
Σε σχέση με την Άμυνα, δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί αναγκαία την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τη δημιουργία ενός πλέγματος συμμαχιών. Παράλληλα, στηρίζει την προσπάθεια για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Στην εξωτερική πολιτική, όπως είπε, ο ΔΗΣΥ στηρίζει ανεπιφύλακτα τον δυτικό και ευρωπαϊκό πολιτικό προσανατολισμό της χώρας και την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς και τη διατήρηση στενών σχέσεων με μετριοπαθή αραβικά κράτη.
Στο μεταναστευτικό, σημείωσε πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εύηχα συνθήματα. Όπως είπε, η αυστηρότερη ευρωπαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια ήδη φέρνει αποτελέσματα.
Ταύτισε παράλληλα την προσπάθεια κατά της διαφθοράς με τη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που προϋποθέτει συνεννοήσεις και συνεργασίας και τόνισε πως τα κακώς κείμενα δεν θα διορθωθούν με τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα. Όπως δήλωσε, ο ΔΗΣΥ πιστεύει σε μια συνεκτική κοινωνία και στον θεσμό της οικογένειας. Σέβεται την ιστορία, τις παραδόσεις, τη θρησκεία και τις εθνικές καταβολές, απορρίπτοντας μηδενιστικές προσεγγίσεις και τις υπερβολές της «woke» ατζέντας, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι και οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Κριτική γιατί ο Χάρης που φοβούνται ότι θα τον βρουν μπροστά τους
Η παρουσίαση από πλευράς Χάρη Γεωργιάδη, δεν πέρασε ασφαλώς άκριτα από ορισμένα μέλη του Πολιτικού Γραφείου στους οποίους δεν άρεσε η κίνηση της ηγεσίας. Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι επιφυλάξεις ως προς την πρόταση πολιτικής του Χάρη Γεωργιάδη. Στο μυαλό ορισμένων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, έχει στο πίσω μέρος του μυαλό του, την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο σε μελλοντικό στάδιο. Βλέπουν πώς πίσω από την πρόταση μιας ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας με τα κόμματα της κεντροδεξιάς, θα έρθει ο ίδιος ως το πολιτικό πρόσωπο που θα μπορεί να ηγηθεί αυτή της κίνησης.
Εντός του ΔΗΣΥ βέβαια, υπάρχουν και τα άτομα που υποστηρίζουν μια λιγότερη δεξιά πολιτική κατεύθυνση. Ιδιαίτερα στο Κυπριακό, εκφράζονται θέσεις που ταυτίζονται με το ΑΚΕΛ. Εξάλλου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, μερίδα συναγερμικών, ψήφισαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Χάρη Γεωργιάδη, αποτέλεσε την ευκαιρία για την κατάθεση μίας πρότασης πολιτικής, την οποία φαίνεται να υιοθετεί η ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος ο Χάρης Γεωργιάδης αποχωρεί από τα βουλευτικά έδρανα τον Μάιο του 2026, παραμένοντας, όπως πολλές φορές δήλωσε, υποστηρικτικός προς την ηγεσία και την παράταξη και ενεργός πολιτικά ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης.