«Τα τραγικά λάθη των ηγετών, στη σύγχρονη εποχή, είναι εκείνα που δημιουργούν τα τραγικά έθνη», έγραφε στις «Ευθύνες» του, το 1984, δέκα χρόνια μετά το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ο πολυγραφότατος ιδρυτής του ΑΚΕΛ Πλουτής Σέρβας. Ένα αξίωμα που επιβεβαιώνεται καθημερινά στη πολιτική πρακτική, ιδιαίτερα όταν οι φορείς της συνεχίζουν αλόγιστα να πορεύονται στη βάση λάθος αναλύσεων. Αναλύσεων που εκπορεύονται από τα προσωπικά τους συμφέροντα και μετατρέπονται σε πολιτική ορθότητα, η οποία διαψεύδεται σχεδόν σε κάθε εθνική εκλογική αναμέτρηση. Τουτέστιν, σε διάστημα λιγότερο των πέντε χρόνων. Κι όμως, λες και είναι όλοι συμφωνημένοι, ουδείς πράττει το πολιτικά ορθό, να αναλάβει ως ηγέτης την ευθύνη των πράξεων του και να υποβάλει την παραίτηση ή θέτοντας αυτήν στη διάθεση του κομματικού σώματος του οποίου ηγείται. Είναι ως εάν να θέλουν να επιβεβαιώσουν, αυτό που πολλάκις έχουμε γράψει, ότι η Κύπρος ταλανίζεται, εξευτελίζεται και αυτοκαταστρέφεται από τρία κακά, παράγωγα κυρίως του κομματικού κατεστημένου: την έλλειψη λογοδοσίας, την ατιμωρησίας και την ασυδοσία.
Στην περίπτωση των εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, είχαμε μάλιστα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής, εισπράξει από αρχηγό (τον Μαρίνο Σιζόπουλο) και την απόλυτη -κατά την άποψη μας- ύβρη: «Σεβαστή η ετυμηγορία των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη για τα όποια αποτελέσματα προκύψουν από τις επιλογές τους»! Για την απώλεια ενός ποσοστού 5.48 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και την απώλεια μιας έδρας, τίποτα δεν είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, η οποία από το 10.58% το 2019, έχασε τώρα το 51.79% καταλήγοντας στο 5.1%. Ο κ. Σιζόπουλος απλά ανέσυρε από συρτάρι των ξύλινων επιχειρημάτων το ότι «η ΕΔΕΚ έδωσε μια εκλογική μάχη με ήθος αξιοπρέπεια και στη βάση καθαρών προτάσεων» και πως το κόμμα την επόμενη μέρα «θα εντοπίσει τυχών λάθη και παραλείψεις, (και) θα καθορίσει τους επόμενους πολιτικούς και εκλογικούς στόχους». Έτσι τελειώνει η ανάληψη της όποιας ευθύνης έχει ένας ηγέτης του οποίου το κόμμα έχασε το μισό της εκλογικής του δύναμης και τη μοναδική του έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Σήμα κινδύνου για την ίδια την κοινωνία λόγω της διεύρυνσης της ανόδου της άκρας δεξιάς καθώς και της όξυνσης της απαξίωσης της πολιτικής», θεωρεί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, πως ήταν το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, το οποίο και χαρακτήρισε αρνητικό για το κόμμα του. Στις δηλώσεις του την Κυριακή το βράδυ, είπε πως «τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ». Αποφεύγοντας την ανάληψη της όποιας ευθύνης για την απώλεια του 30% της εκλογικής δύναμης του κόμματος και της τρίτης θέσης από το ΕΛΑΜ, έβαλε ένα μικρό τσιρότο -ως να κόπηκε στο ξύρισμα και είπε: «Θα προβληματιστούμε ψύχραιμα, νηφάλια και υπεύθυνα για τις αιτίες αυτού του αποτελέσματος και να συζητήσουμε τους τρόπους ανάκαμψης του ΔΗΚΟ και ανασυγκρότησης του ευρύτερου κεντρώου χώρου»… Σε ερώτημα για τον κ. Φειδία Παναγιώτου είπε ότι θεωρεί πως «πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για το τι λέει η κοινωνία»…
«Πρωτοφανές πολιτικό φαινόμενο που καθορίζει το εκλογικό τοπίο» χαρακτήρισε τον Φειδία Παναγιώτου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι είναι «υποψήφιος χωρίς πολιτικές και θέσεις και προγράμματα, κατέγραψε υψηλό διψήφιο αριθμό. Δεν είναι πρόθεσή μας να χαϊδέψουμε αυτιά, γι’ αυτό λέμε ότι οι εκλογές είναι ένας καθρέφτης, ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα. Μια νέα πραγματικότητα όπου συμπολίτες μου προκρίνουν την μη πολιτική ως πολιτική επιλογή. Προφανώς, για να στείλουν μήνυμα απαξίωσης στα κόμματα και για να δηλώσουν την διαμαρτυρία τους. Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η ψήφος στον Φειδία Παναγιώτου δεν αποτελεί επιβράβευση κάποιας πολιτικής, γιατί «πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα πολιτικό περιεχόμενο».
Εδώ είναι ωστόσο και η απάντηση, ως απόλυτα πολιτική θέση: ο Φειδίας Παναγιώτου, εξασφάλισε ποσοστό 19.4% διότι φώναξε ότι τα κόμματα δεν κάνουν αυτά που η κοινωνία περιμένει από αυτά. Αντιθέτως, ενώ το βλέπουν αδιαφορούν και μας έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Αυτό είναι μια συμπαγής πολιτική θέση, η οποία εκφράστηκε από τον κ. Φειδία Παναγιώτου.
Σε ότι αφορά τη γενική εκτίμηση για τις ευρωεκλογές ο κ. Στεφάνου δεν μάσησε τα λόγια του: «Δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι σαφής και δεν έχουμε πρόθεση να κρυφτούμε πίσω από λεκτικά σχήματα. Η απώλεια μιας έδρας, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη και καθορίζει το σημερινό αποτέλεσμα». Ο κ. Στεφάνου στο ίδιο μοτίβο, όπως οι άλλοι συνάδελφοι του αρχηγοί, εκεί που ο κόμπος αγγίζει τις ευθύνες, δήλωσε: «Από αύριο κιόλας, πρώτη μας δουλειά είναι να το επεξεργαστούμε, αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που μας στέλνει η κοινωνία». Ακόμα τόνισε ότι, «όταν η κοινωνία μιλά, ως κόμμα έχουμε υποχρέωση να την αφουγκραζόμαστε, αυτό έκανε ανέκαθεν το ΑΚΕΛ και αυτό θα κάνουμε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση».
Κι όμως, άμα ανατρέξει κανείς στις εκλογικές αναμετρήσεις μετά την Προεδρία Δημήτρη Χριστόφια θα εντοπίσει μια συνεχή υποχώρηση του ΑΚΕΛ, σε σημείο που από το 33% που κατέγραφε κάποτε, την περασμένη Κυριακή να έχει καταγράψει ένα ιστορικό χαμηλό του 21.5% και απώλεια 5.9% από τις εκλογές του 2019. Ο κ. Στεφάνου χαιρέτισε και τη συμμετοχή των Τ/κ στην εκλογική διαδικασία, ένα γεγονός με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως είπε. Εκείνο που απέφυγε να πει είναι γιατί οι Τ/κ Αριστεροί αποφεύγουν να έρθουν να ψηφίσουν τους συντρόφους στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι οι Τ/κ Αριστεροί είναι ότι ο Χριστόφιας με το τσιμέντωμα του «όχι», τσιμέντωσε και την πόρτα της εμπιστοσύνης των Τ/κ προς το ΑΚΕΛ. Τελικά την Κυριακή ψήφισαν 5.676 Τ/κ δηλαδή 126 λιγότεροι από το 2019, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν 103.281 Τ/κ και η εκλογική δύναμη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι περί το 30% και με τον πληθυσμό σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» να καταγράφεται στις 245.869.
Εντελώς κλισέ ήταν οι δηλώσεις της Αννίτας Δημητρίου παρά το ότι ο ΔΗΣΥ πήρε την πρώτη θέση με 24.8% και δύο έδρες έχοντας μια υποχώρηση του 4.22% σε σχέση με το 2019: «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βγαίνει από αυτή την αναμέτρηση νικητής, ενωμένος και δυνατός και παραμένει πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου», είπε η κ. Δημητρίου. Πρόσθεσε ότι έλαβε «το σαφές μήνυμα που μας έδωσαν οι πολίτες: να προχωρήσουμε στην ανανέωση του κόμματος και του πολιτικού συστήματος» και πως δεν θα επιτρέψει να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα, από αυτή την αποστολή.
Τα μηνύματα που εστάλησαν την περασμένη Κυριακή και όλοι οι αρχηγοί διαβεβαίωσαν ότι τα έλαβαν και θα τα συζητήσουν, εκτιμώ ότι βρίσκονται κρεμασμένα στα μανταλάκια της κυπριακής κομματικής μπουγάδας, η οποία αν και είναι «ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ», όσο και να τα χέσει η κοινωνία, η χούντα του κομματικού κατεστημένου θα τα φορά… μέχρι να έρθουν πάλι οι Τούρκοι. Και θα έρθουν, αλλά αυτοί, όπως και το 1974 θα λείπουν, μαζί με τα παιδιά τους, όπως τότε…
[email protected]