Ακολουθώντας το μοντέλο “go big” η αλυσίδα Zara παράγει ρεκόρ εσόδων στην ελληνική αγορά παρότι ο αριθμός των φυσικών καταστημάτων της ναυαρχίδας του ισπανικού κολοσσού μόδας Inditex διαχρονικά μειώνεται και ενώ οι καταναλωτές στη χώρα μας ξοδεύουν ολοένα και λιγότερα χρήματα σε ρούχα και παπούτσια.
Τα εγκαίνια του νέου flagship store της μάρκας στην Ομόνοια, στο ακίνητο του πρώην ΜΙΝΙΟΝ που έχει ανακατασκευάσει η Dimand, είναι το τελευταίο εμπορικό “χτύπημα” του παγκόσμιου ηγέτη της “γρήγορης μόδας” στη χώρα μας, το οποίο είχε ως παράπλευρη απώλεια το κλείσιμο του καταστήματος στην Πανεπιστημίου 59, ενώ προς το παρόν συνεχίζουν να λειτουργούν τα δύο καταστήματα Zara επί της λεωφόρου Πατησίων στους αριθμούς 138 και 147.
Το ίδιο συνέβη άλλωστε πέρσι και στον Πειραιά. Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το μεγάλο κατάστημα των 5.000 τ.μ. στον εμβληματικό Πύργο του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πώλησης της μάρκας πανευρωπαϊκά, έκλεισαν τα δύο μικρότερα Zara στην ευρύτερη περιοχή, συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ.
Ανάλογη ήταν η κίνηση της ITX Ελλάς -της ελληνικής θυγατρικής του ισπανικού ομίλου- και στη Θεσσαλονίκη, όπου πριν λίγους μήνες ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο mega κατάστημα Zara των 2.300 τ.μ. στο νούμερο 45 της οδού Τσιμισκή.
Ας σημειωθεί ότι το 2019, όταν η πανδημία της Covid 19 ήταν άγνωστη, ο ισπανικός γίγαντας της μόδας διέθετε 165 καταστήματα στη χώρα μας και 3.956 εργαζόμενους εκ των οποίων τα 40 ήταν Zara, ενώ με βάση τις τότε οικονομικές καταστάσεις του ομίλου λειτουργούσαν και 6 καταστήματα Zara Kids.
Στις 31 Ιανουαρίου 2025 στην Ελλάδα ήταν ανοιχτά 37 καταστήματα Zara και συνολικά υπό την ομπρέλα του ομίλου λειτουργούσαν 139 σημεία πώλησης (Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka) με την ITX Ελλάς να “γράφει” νέα υψηλά σε επίπεδο πωλήσεων.
Το νέο μοντέλο καταστημάτων
Ο λόγος που η Zara, η οποία συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος στον κύκλο εργασιών του ομίλου Inditex με ιδρυτή τον Amancio Ortega (σχεδόν 28 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν ο τζίρος του brand το 2024), καταφέρνει να παίρνει τον αφρό των πωλήσεων στο retail αποδίδεται στη βελτιστοποίηση του δικτύου με στροφή σε μεγάλους φυσικούς χώρους σε κτίρια τοπόσημα και στην παροχή εξελιγμένων ψηφιακών εργαλείων (κρατήσεις δοκιμαστηρίων σε πραγματικό χρόνο, click-and-collect δύο ωρών, δυνατότητα online αναζήτησης για είδη στο κατάστημα και αυτοματοποιημένες επιστροφές) προς τους πελάτες.
Έτσι ενώ το αποτύπωμα της μάρκας μειώνεται όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό των καταστημάτων μειώνεται, ο τζίρος αυξάνεται.
Είναι ενδεικτικό ότι στα ταμεία των Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, και Oysho “καταθέτουν” οι καταναλωτές στην Ελλάδα το 19-20% του προϋπολογισμού τους για ένδυση και υπόδηση.
Όταν το 2023 ο συνολικός κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα ήταν 3,55 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα έσοδα της ITX Ελλάς, με επικεφαλής τον Ηλία Μάλαμα, ενισχύθηκαν κατά περίπου 18% στα 725,48 εκατ. ευρώ έναντι 614,81 εκατ. ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Οι περιπέτειες της Zara στην Ομόνοια
Πάντως με το Zara Minion ο όμιλος Inditex επιχειρεί για τρίτη φορά μέσα στην τελευταία 15ετία να βρει το… πετρέλαιο που κάποτε έβγαζε η Ομόνοια, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής της εταιρείας Φούρνοι Βενέτη, περιγράφοντας τις δικές του επενδύσεις στην πιο κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.
Κι αυτό γιατί η κορυφαία μάρκα ένδυσης, γνωστή και ως και η “Coca Cola της μόδας”, αφού μπορεί να ανταποκριθεί αστραπιαία στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών, στα τέλη του 2011 είχε υποχρεωθεί σε ισπανική υποχώρηση όταν έκλεισε το κατάστημα στον χώρο που φιλοξενούσε για σχεδόν έναν αιώνα το φαρμακείο Μπακάκου, ενώ και το κατάστημα που λειτουργούσε στην Πανεπιστημίου 59 δεν συναγωνιζόταν σε επιδόσεις άλλα κεντρικά σημεία πώλησης.
Forbes