Σε μια εποχή όπου οι καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα θαλασσινά και τα ψάρια αποτελούν βασικές πηγές πρωτεΐνης που αντικαθιστούν το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο, καρδιαγγειακά και διαβήτη.
Όπως επισημαίνει ο Christofer Golden, επίκουρος καθηγητής Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard, τα μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος, η ρέγγα και το σκουμπρί, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα αποτελούν πιο οικολογικά βιώσιμες επιλογές σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα ψάρια ή τα ζωικά τρόφιμα.
Τα οφέλη των μικρών ψαριών
Τα μικρά ψάρια είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο και βιταμίνη D. Συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών και στη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος. Επιπλέον, επειδή βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα, περιέχουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως υδράργυρο και PCB, σε σχέση με μεγάλα αρπακτικά ψάρια όπως ο τόνος και ο ξιφίας.
Η διατροφή με μικρά ψάρια είναι επίσης περιβαλλοντικά φιλική, καθώς δεν απαιτεί τη χρήση ιχθυαλεύρων για εκτροφή – όπως συχνά συμβαίνει με τον σολομό ιχθυοτροφείου.
Τα μαλάκια και η διατροφική τους αξία
Τα δίθυρα μαλάκια (όπως τα μύδια, στρείδια και χτένια) είναι άριστες πηγές πρωτεΐνης, χαμηλά σε λιπαρά, ενώ περιέχουν βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο – στοιχεία ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ωστόσο, ο καθηγητής Golden τονίζει την ανάγκη προσεκτικής επιλογής και σωστού χειρισμού τους, καθώς πρόκειται για ευαλλοίωτα τρόφιμα που απαιτούν ιδιαίτερη υγιεινή κατά την αποθήκευση και κατανάλωση.
ygeiamou.gr