Ούτε μια μέρα δεν κράτησε το κλίμα εξομάλυνσης της κρίσης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Χθες υπήρξε αναζωπύρωση της διαφοράς των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων από τις συντεχνίες να φαντάζει πλέον πολύ ορατό. Αφορμή για να πυροδοτηθεί ακόμη μια φορά η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, είναι ένα συγκεκριμένο σημείο, για το οποίο εδώ και καιρό, οι δυο πλευρές δίνουν διαφορετική ερμηνεία και όπως προκύπτει, ούτε οι συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας αποτέλεσαν καταλύτη ώστε αυτό να ξεκαθαρίσει. Ποιους εργαζόμενους αφορά λοιπόν η σύμβαση που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2024; Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι η σύμβαση είναι κλαδική και επομένως αφορά το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, είτε είναι μέλη των συντεχνιών είτε όχι. Οι εργοδότες από την άλλη, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για συλλογική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ των εργοδοτών και των συντεχνιών και επομένως αφορά μόνο τα μέλη που ανήκουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ενώ η σύμβαση υπογράφτηκε και από τα τρία μέρη, δηλαδή τις συντεχνίες τους εργοδότες και το Υπουργείο Εργασίας, εντούτοις εφτά μήνες μετά, υπάρχει διαφορετική ανάγνωση σε ένα τόσο κομβικό σημείο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η εργατική ειρήνη στον κλάδο. Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, στο αποκορύφωμα δηλαδή της τουριστικής σεζόν, το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, όσον αφορά στις αφίξεις στο νησί, ωστόσο, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η διαφορά αυτή μεταξύ των δυο πλευρών – δηλαδή ποιους εργαζόμενους αφορά η σύμβαση – να προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρη την ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Αναλυτικότερα, στη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των συνδέσμων των ξενοδόχων, προέκυψε θετικό κλίμα, με τις δύο οργανώσεις ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ να εκδίδουν την επόμενη μέρα κοινή ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «η διαδικασία επίλυσης των εργασιακών διαφορών που εφαρμόζεται διαχρονικά από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας γίνεται από όλες τις πλευρές σεβαστή. Η ομαλή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων είναι προς όφελος όλων και η προτροπή προς τα μέλη μας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι δεδομένη», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση.
Το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε κοινή συνάντηση των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ οι οποίες εξέτασαν την ανακοίνωση των εργοδοτών, διαπιστώνοντας την ύπαρξη καλών προθέσεων, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι το κλίμα είχε αρχίσει να εξομαλύνεται. Ωστόσο, αυτό τελικά κράτησε μόνο μερικές ώρες. Χθες το πρωί, σε ραδιοφωνική συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Χρίστος Αγγελίδης, τα πάντα τινάχθηκαν στον αέρα. Η διαφορά για την οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως, δηλαδή ποιους εργαζόμενους αφορά η σύμβαση, αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι Γραμματείες των δυο συντεχνιών βρισκόντουσαν χθες σε συνεχή διαβούλευση και όπως πληροφορούμαστε, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, με τα μηνύματα που φτάνουν κοντά μας να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά σε σχέση με τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης στον κλάδο. Όπως πληροφορούμαστε, εάν δεν προέκυπτε οποιαδήποτε αλλαγή μέχρι χθες το βράδυ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να εκδώσουν σήμερα το πρωί σκληρή ανακοίνωση, η οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και απόφαση για λήψη μέτρων.
ΠΕΟ: Κερδίζουν εκατομμύρια και κάνουν πρόβλημα για €240
Ερωτηθείς χθες στα πλαίσια ραδιοφωνικής συζήτησης για το ζήτημα στα ξενοδοχεία, ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα με την μη τήρηση προνοιών της σύμβασης, εντοπίζεται σε 4 – 5 μεγάλους ομίλους, οι οποίοι ωστόσο εργοδοτούν το 35% των υπαλλήλων στον κλάδο. Επομένως, σημείωσε, πρόκειται για σημαντικό ποσοστό. Πρόσθεσε, ότι ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνοδος του τουρισμού και οι ξενοδόχοι κερδίζουν εκατομμύρια, εντούτοις δημιουργούν πρόβλημα για 240 ευρώ ανά εργαζόμενο ως εφάπαξ και αυξήσεις 3,25 επίσης ανά εργαζόμενο. Ερωτηθείς για τη ζημιά που θα γίνει στον τουρισμό στην περίπτωση που προχωρήσουν σε απεργία, ο κ. Τιμινής σημείωσε ότι αυτό πρέπει να το σκεφτούν και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι. Για να συνεχίσει λέγοντας ότι η ευσυνειδησία των συντεχνιών και των εργαζομένων φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν έχει προκύψει μαζική απεργία στον κλάδο από το 2003.