Η κακοποίηση της ξεκίνησε ως παιχνίδι με τον αγαπημένο της παππού. Ηταν 9 ετών. Οι πράξεις έγιναν πιο σοβαρές και εντατικές. Δύο φορές την εβδομάδα. Άρχισαν να συνοδεύονται και από απειλές. Στα 11 της χρόνια, το κατήγγειλε. Δεν άντεχε άλλο αυτό που της έκανε ο παππούς της. Πρόκειται για μαρτυρία αστυνομικού, η οποία προβλήθηκε σε βίντεο από το Συμβούλιο ΦΩΝΗ, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Προεδρικό για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Το ειδεχθές αυτό έγκλημα λαμβάνει διαστάσεις στην Κύπρο, αφού όπως υπογραμμίστηκε σε διάστημα τριών ετών καταγγέλθηκαν 900 περιστατικά.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου ΦΩΝΗ, Κλέα Παπαέλληνα, επεσήμανε, τη σημασία της λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού, υπογραμμιζοντας πως από την ίδρυσή του, το 2017 διαχειρίστηκε 2.600 υποθέσεις.
Η κ. Παπαέλληνα ανέφερε πως πρόκειται για την τρίτη Εθνική Στρατηγική, η οποία θα έχει διάρκεια τρία έτη. Η στρατηγική είναι χωρισμένη σε πυλώνες.
>> Πρώτος Πυλώνας – Πρωτογενής πρόληψη
Στόχος είναι η μείωση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω ενημέρωσης και εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού.
>> Δευτέρος Πυλώνας – Δευτερογενής πρόληψη
Στοχεύει να εντοπίσει μέσα στο γενικό πληθυσμό τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες και άτομα τα οποία υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν επικίνδυνη συμπεριφορά σχετικά με την κακοποίηση.
>> Τρίτος Πυλώνας – Αντιμετώπιση περιστατικών
Θεραπεία του προβλήματος, εφόσον η κακοποίηση έχει συμβεί. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες και να αποφευχθεί επαναθυματοποίηση.
Πάνω από 900 περιστατικά έχουν καταγραφεί σε τρία χρόνια, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης. Πρόσθεσε, δε, ότι οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 2.000 από το 2017, όπου συστάθηκε στην Αστυνομία αρμόδιο τμήμα.
Ο κ. Χαρτσιώτης, μίλησε για πολύ σοβαρό έγκλημα. Ειναι αδιαπραγμάτευτη η προσήλωση μας, είπε, στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Συνεχίζει να υφίσταται στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά. Πολλά παιδιά, συνέχισε ο Υπουργός, δεν καταφέρνουν να μιλήσουν. “Αυτή η σιωπή έχει καταστροφικές επιπτώσεις και μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους”. Ως Πολιτεία, έχουμε την ηθική, θεσμική και νομική υποχρέωση να προστατέψουμε τα παιδιά, είπε και επεσήμανε πως πρόκειται για έγκλημα που στιγματίζει το παιδί και την οικογένειά του.
Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε ακόμη, ετοίμασαν, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα εποπτείας καταδικασθέντων για έγκληματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ώστε να μην επαναλάβουν ξανά τέτοιου είδους πράξεις. Επιπλέον, επεσήμανε πως έχουν γίνει ενέργειες, ώστε οι καταθέσεις και άλλο μαρτυρικό υλικό να λαμβάνονται με τέτοιο τρόπο στο Σπίτι του Παιδιού, ώστε να μην επαναθυματοποίηθουν.
Η υπουργός Παιδείας, Αθήνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης. Το 1/3 των καταγεγραμμένων περιστατικών προκύπτουν μέσα από το σχολείο, είπε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ανέφερε πως είναι καθοριστική η σημασία της Εθνικής Στρατηγικής. Έκανε αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύει και το διαδίκτυο. Έχουμε περιθώριο να βελτιώσουμε το πλαίσιο προστασίας των παιδιών, είπε, και εξέφρασε την πρόθεση να εργαστούν ομαδικά.
Από πλευράς του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε ότι λαμβάνονται μέτρα, μεταξύ άλλων, ώστε οι γιατροί να μπορούν να διακρίνουν και να διαχειρίζονται περιστατικά κακοποίησης.
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, αναφέρθηκε σε φαινόμενο με πολυδιάστατη φύση. Το Εθνικό Σχεδιο βασιζεται σε τέσσερις πυλώνες που αφορούν στην: πρόληψη, προστασία, δίωξη και συμμετοχή. Οι υπηρεσίες του Υφυπουργείου ενισχύονται ώστε να διακρίνουν και να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα. Το Σπίτι του Παιδιού, είπε, είναι ένα πολυθεματικό κέντρο με σπουδαίο ρόλο. “Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα παιδιά βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν”, είπε και πρόσθεσε πως χρειάζεται συνεργασία.