Η εξαγγελία των συνδικαλιστικών οργανώσεων για λήψη μέτρων – μη αποκλειομένων και απεργιακών – στην περίπτωση που δεν αποδοθεί πλήρης η ΑΤΑ, σε συνδυασμό με την άμεση επίρριψη ευθυνών στην κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς στο συγκεκριμένο θέμα, συνέθεσαν ένα βαρύ κλίμα, κάτω από το οποίο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή σύσκεψη μεταξύ συντεχνιών και υπουργού Εργασίας.
Η συνάντηση δεν φαίνεται να πρόσθεσε οτιδήποτε στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αφού οι συντεχνίες επανέλαβαν τις γνωστές τους θέσεις στο ζήτημα της ΑΤΑ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας δεν έδωσε κατεύθυνση ως προς το πού ή πώς θα κινηθεί, επομένως το ορόσημο της 18ης Ιουλίου παραμένει ως η ημερομηνία, κατά την οποία θα φανεί με ποιο τρόπο θα λήξει η μαραθώνια αυτή πορεία.
Και αυτό, καθώς αναμένεται ότι τότε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ζήτημα της ΑΤΑ θα ολοκληρώσει τον κύκλο του. Οι θέσεις των δυο πλευρών είναι γνωστές εδώ και καιρό και δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση για μετακίνηση τους από αυτές.
Επομένως, θα διαφανεί κατά πόσο ο υπουργός θα πάρει το ρίσκο και θα καταθέσει πρόταση, θα κηρύξει αδιέξοδο, ή ενδεχομένως να ζητήσει όπως υπάρξει συνέχεια της συμφωνίας του 2023 μέχρι να προκύψει κάτι νεότερο που θα βοηθήσει στην κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης. Πάντως, με δεδομένα τα πιο πάνω, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι τρεις πλευρές να αποφασίσουν να κηρυχθεί αδιέξοδο ακόμα και πριν τις 18 Ιουλίου, εφόσον κριθεί ότι δεν προκύπτει περιθώριο για λύση.
Στο μεταξύ, τις αμέσως επόμενες μέρες, θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την εργοδοτική πλευρά, ώστε να βολιδοσκοπηθούν και οι οργανώσεις των εργοδοτών για τις προθέσεις τους. Μετά και από αυτή τη συνάντηση, θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης και πώς θα πορευτούν οι τρεις πλευρές μέχρι τη 18η Ιουλίου.