Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις υπηρεσίες αποκατάστασης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της κατ’ άρθρο συζήτησης στη Βουλή, εξέφρασαν η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις φορείς καλούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα να μην υιοθετήσουν το υφιστάμενο νομοσχέδιο και να προχωρήσουν σε τροπολογίες που –όπως υποστηρίζουν– θα διασφαλίζουν το συμφέρον των Κυπρίων πολιτών. Κύριο σημείο διαφωνίας αποτελεί η πρόνοια για κατηγοριοποίηση των Κέντρων Αποκατάστασης σε Κατηγορίας Α και Β, η οποία, σύμφωνα με τους φορείς, παρεμποδίζει την ανάπτυξη της εξειδίκευσης και τη δημιουργία νέων δομών αποκατάστασης στην Κύπρο.
«Το κάθε Κέντρο πρέπει να έχει το δικαίωμα να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει αποδεδειγμένα και κατόπιν αξιολόγησης και πιστοποίησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τους φορείς να υπογραμμίζουν πως οι διεθνείς καλές πρακτικές προκρίνουν την εξειδίκευση αντί της οριζόντιας κατηγοριοποίησης.
Οι οργανώσεις ζητούν:
- να καταργηθούν οι διατάξεις περί κατηγοριοποίησης των Κέντρων Αποκατάστασης,
- κάθε Κέντρο να αξιολογείται και να αδειοδοτείται ανά θεματική εξειδίκευση,
- να αναθεωρηθούν οι μεταβατικές διατάξεις ώστε όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να συμμορφωθούν με τις κτιριακές απαιτήσεις εντός δεκαετίας,
- να υποχρεούνται όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να ολοκληρώνουν τη διαδικασία αξιολόγησης από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή πριν λάβουν άδεια λειτουργίας ως πάροχοι υπηρεσιών αποκατάστασης.
Όπως αναφέρουν, την τελευταία εβδομάδα είχαν επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και έλαβαν διαβεβαιώσεις από τα περισσότερα ότι θα στηρίξουν τις σχετικές τροπολογίες.
«Η ποιότητα των υπηρεσιών αποκατάστασης αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι το νομοσχέδιο, όπως είναι σήμερα, δεν εξυπηρετεί τον στόχο αυτό». Οι φορείς καλούν τη Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει με αποκλειστικό γνώμονα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ασθενών.