Καταρτίστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αστυνομίας Κύπρου που καλύπτει την επόμενη τριετία (2026-2028).
Ο εν λόγω σχεδιασμός που έχει ήδη πάρει έγγραφη μορφή, αποστάλθηκε από το αρχηγείο Αστυνομίας προς όλα τα αρμόδια στελέχη του αστυνομικού σώματος και περιλαμβάνει έξι τομείς/στόχους.
Πρόκειται για τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί καθημερινά η Αστυνομία με υψηλό βαθμό επιτυχίας για τη διαφύλαξη της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας.
Οι στρατηγικοί αυτοί στόχοι με βάση το διαχωρισμό και την ανάλυση που έχει γίνει από ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας είναι οι ακόλουθοι:
>> Αποτελεσματική διαχείριση οδικής ασφάλειας.
>> Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.
>> Αποτελεσματική διαχείριση του κοινού εγκλήματος.
>> Καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.
>> Ολοκληρωμένη διαχείριση συνόρων.
>> Αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας.
Στο μακροσκελές πολυσέλιδο έγγραφο γίνεται ακτινογράφηση/ανάλυση εκάστου από τους έξι προαναφερθέντες στρατηγικούς στόχους, καθορίζονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, επισημαίνεται η ανάμειξη συγκεκριμένων υπηρεσιών και τμημάτων της Αστυνομίας που πρέπει να εργαστούν για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει και διακριτός διαχωρισμός εξουσιών, καθώς καθορίζεται από ποιους ασκούνται αυτές οι εξουσίες.
Το σκηνικό για τρομοκρατία
Η ανάλυση που γίνεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη ριζοσπαστικοποίηση, που αποτελεί έναν από τους έξι στρατηγικούς στόχους, είναι ενδεικτική του ευρύτερου σχεδιασμού της Αστυνομίας.
Στο σχετικό σημείωμα αναλύεται επαρκώς η υφιστάμενη κατάσταση και τα δεδομένα τα οποία καλείται να χειριστεί η Κύπρος. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», επισημαίνονται τα τεχνολογικά δεδομένα (πλατφόρμες επικοινωνίας λ.χ.) που έχουν υποβοηθήσει την τρομοκρατία να καταστεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο από το 2015 και εντεύθεν είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Ευρώπη και θεωρείται ως η βασικότερη απειλή για τη Γηραιά Ήπειρο.
Αν και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρείται από πραγματογνώμονες ως στόχος τρομοκρατών, εντούτοις -όπως πληροφορούμαστε- η επισήμανση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, λόγω ιδιαζουσών συνθηκών. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:
>> Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
>> Οι Βρετανικές Βάσεις.
>> Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
>> Η γειτνίαση με Τουρκία και Συρία, καθώς και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, στις οποίες δρουν εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Η ανάλυση για το εν λόγω κεφάλαιο περιλαμβάνει αρμόδιες υπηρεσίες και τμήματα της Αστυνομίας που καλούνται να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο για πρόληψη ή/και αντιμετώπιση σχετικών φαινομένων.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός καθορίζει τέσσερις δραστηριότητες του αστυνομικού Σώματος για (1) πρόληψη της στροφής στην τρομοκρατία, (2) προστασία του κοινού και των υποδομών, (3) καταστολή και (4) αντιμετώπιση των συνεπειών τρομοκρατικών ενεργειών και σύντομη επαναφορά στην ομαλότητα.
Γι΄ τις τέσσερις δραστηριότητες καταγράφονται αναλυτικά οι δράσεις που πρέπει να γίνουν από τους εμπλεκόμενους.
Όπως πληροφορούμαστε, ιδιαίτερη βαρύτητα, με βάση τον σχεδιασμό για το θέμα της τρομοκρατίας, δίδεται στην εξασφάλιση και ανάλυση των πληροφοριών.
Εδώ να σημειωθεί ότι σε θέματα τρομοκρατίας ήδη οι Αρχές ασφαλείας έχουν μηχανισμό για καταγραφή ύποπτων αλλοδαπών προσώπων για τρομοκρατία. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ» το φθινόπωρο του 2023 (24/9/2023) σχετικός κατάλογος με εκατοντάδες ονόματα είναι στα χέρια όλων των υπηρεσιών της Δημοκρατίας και αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ασφάλειας και τον χειρισμό ζητημάτων αλλοδαπών προσώπων. Καταρτίστηκε και επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη βάση ενός μηχανισμού που έχει εγκαθιδρυθεί τα τελευταία χρόνια και στον οποίο συμμετέχουν υπηρεσίες/τμήματα της Δημοκρατίας.
Επιπλέον, την προηγούμενη πενταετία άτομα έχουν προσαχθεί ενώπιον Δικαστηρίων της Δημοκρατίας και είναι αντιμέτωπα με κατηγορίες τρομοκρατίας. Τα πρόσωπα αυτά φέρονται, μάλιστα, να είναι συνδεδεμένα με οργανώσεις που έχουν εξτρεμιστική δράση διεθνώς.
Διαχείριση συνόρων
Εξίσου σημαντικό κεφάλαιο για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας είναι και η «ολοκληρωμένη διαχείριση συνόρων», όπως ακριβώς καταγράφεται στον στρατηγικό σχεδιασμό. Το θέμα αυτό με τα σύνορα σχετίζεται και με το μεταναστευτικό και το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Αστυνομίας. Οι τέσσερις δραστηριότητες της αστυνομικής Δύναμης, στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού, είναι (1) η αποτελεσματική διαχείριση μεταναστευτικών ροών, (2) η διαχείριση συνοριακών σημείων διέλευσης και (3) η αποτελεσματική αστυνόμευση και ασφάλεια σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.