Νοσηλευτές με χρόνια εμπειρίας απολύονται και αντικαθίστανται από αρχάριους και άπειρους νοσηλευτές λόγω κόστους. Οι ασθενείς, εντός των χειρουργικών αιθουσών ακούνε διαλόγους που τους τρομοκρατούν και κάποιοι πληρώνουν την απειρία των νοσηλευτικών λειτουργών που αναλαμβάνουν την προετοιμασία τους. Νοσηλευτήρια, «λειτουργούν ως επιχειρήσεις». Ο αριθμός των νοσοκομείων και των αναγκών αυξάνεται καθημερινά και στους καταλόγους «δεν υπάρχει ούτε ένας νοσηλευτής στην ανεργία».
Το υπουργείο Υγείας καταβάλλει προσπάθειες για να επιλύσει το πρόβλημα με την εισαγωγή νοσηλευτών από το εξωτερικό, ωστόσο, προσκρούει στην ελληνική γλώσσα και τα εμπόδια που προβάλλονται, κυρίως από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Στη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού και βουλευτών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι συνεχείς εξαγορές κυπριακών νοσοκομείων από ξένα επενδυτικά ταμεία.
Αφορμή για τη συζήτηση, η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο, θα παρέχεται η ανακουφιστική φροντίδα αλλά και η κατ’ οίκον φροντίδα σε ασθενείς, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, στην πρώτη περίπτωση, και του νόμου που έχει προσφάτως ψηφιστεί (στη δεύτερη περίπτωση). (Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις δύο υπηρεσίες επιχειρηματολογώντας για τη στάση της Κυβέρνησης στην πρόταση νόμου που συζητά η επιτροπή και προβλέπει για την ευθανασία).
«Μιλάτε για την ανακουφιστική φροντίδα και την κατ’ οίκον φροντίδα αλλά διερωτώμαι που θα βρείτε νοσηλευτές για να τα κάνετε όλα αυτά», ανέφερε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου απευθυνόμενη στον Μιχάλη Δαμιανό.
«Γνωρίζω νοσηλευτήριο που προσφάτως έχει εξαγοραστεί που έχει απολύσει όλους τους έμπειρους παλιούς νοσηλευτές επειδή οι μισθοί τους ήταν ψηλοί και έχει προσλάβει αρχάριους και άπειρους νοσηλευτές. Έχουμε σοβαρές αναφορές και η εξαγορά νοσοκομείων συνεχίζεται και δεν γνωρίζει κανένας που θα φθάσει. Η ανάγκη για κέρδος ρίχνει την ποιότητα και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού πρέπει επιτέλους να παρέμβει», πρόσθεσε.
«Υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο ο ασθενής βρισκόταν ήδη στο χειρουργείο και άκουγε τους νοσηλευτές αυτούς να λένε ότι ένα φάρμακο δεν υπήρχε και να αποφασίζουν ότι θα του χορηγήσουν ένα άλλο και «δεν υπάρχει πρόβλημα». Άκουγε ο ασθενής αυτό τον διάλογο», είπε η κ. Χαραλαμπίδου και συνέχιζε περιγράφοντας δεύτερο περιστατικό κατά το οποίο «ο ασθενής πονούσε και είχε απελπιστεί, οι νοσηλευτές του έλεγαν ότι είναι εντάξει και όταν επικοινωνήσαμε με τον γιατρό και ο γιατρός έστειλε έμπειρο νοσηλευτή και είδε τον ασθενή τότε βρήκαν και το πρόβλημα και τον βοήθησαν τον άνθρωπο».
Απαντώντας στην βουλευτή του ΑΚΕΛ ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείο του το τελευταίο διάστημα προκειμένου να εξασφαλιστεί αριθμός νοσηλευτών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των νοσηλευτηρίων της Κύπρου.
«Αν θεωρείται όμως ότι μπορούμε να βρούμε 1000 πενηντάρηδες, έμπειρους νοσηλευτές για να εργοδοτηθούν στα νοσοκομεία, λυπάμαι αυτό είναι αδύνατο», είπε ο Μιχάλης Δαμιανός.
«Μετά από καμπάνια του Υπουργείου, αυξήθηκε ο αριθμός των φοιτητών που εισήχθησαν φέτος στις νοσηλευτικές σχολές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας νοσηλευτής άνεργος στην Κύπρο. Όσοι τελειώνουν τις σπουδές τους μπαίνουν στα νοσοκομεία».
«Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο τρόποι για να εξασφαλίσεις νοσηλευτές. Από τη μια είναι η αύξηση των φοιτητών σου, ώστε να έχεις μετά νοσηλευτές και από την άλλη είναι να φέρουμε νοσηλευτές από άλλες χώρες. Είναι η προϋπόθεση της ελληνικής γλώσσας. Είπαμε να φέρουμε νοσηλευτές και να πιστοποιείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας. Προσκρούσαμε στα προσόντα και εάν οι σπουδές τους είναι του ίδιου επιπέδου με τους δικούς μας νοσηλευτές. Προσπαθούμε να δούμε αν πρέπει να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση όμως αντιλαμβάνεστε είμαστε σε διαβούλευση με τις συντεχνίες για αυτά τα ζητήματα. Καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν δέχεται να έρχονται νοσηλευτές από το εξωτερικό. Αυτός είναι και ο ρόλος των συντεχνιών. Δεν είναι εύκολος αυτός ο διάλογος», είπε ο υπουργός Υγείας.
Η έλλειψη νοσηλευτών, είπε ο Μιχάλης Δαμιανός, «δεν είναι κάτι που παρατηρείται μόνο στην Κύπρο, είναι παγκόσμια. Είχαμε έλλειψη 570 νοσηλευτών ως Κύπρος και κάναμε ήδη την εκστρατεία μας η οποία απέδωσε σε νέους φοιτητές».
Ενδεχομένως, είπε καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας, «να πρέπει να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα τώρα στον θεσμό του φροντιστή Υγείας. Γίνεται μια προσπάθεια από τον ΟΚΥπΥ να επεκτείνει αυτό τον θεσμό ώστε να μπουν οι φροντιστές σε κάποιους θαλάμους και να ελευθερωθούν έτσι οι νοσηλευτές για να καλύψουν τις νοσηλευτικές ανάγκες σε άλλα τμήματα. Γίνεται εκπαίδευση. Είναι μια προσπάθεια διαρκής τον τελευταίο χρόνο».