Σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις έργων φωτοβολταϊκών πάρκων τα τελευταία πέντε χρόνια, η Περιβαλλοντική Αρχή έδωσε θετική γνωμοδότηση για υλοποίηση, παρά την αντίθετη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιτροπής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.
Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε επίσημη επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, στο πλαίσιο της συζήτησης για την προστασία της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού από τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων.
Το μείζον ζήτημα της διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πάρκων φωτοβολταϊκών θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, στην παρουσία τριών Υπουργών και ευρείας εκπροσώπησης θεσμικών φορέων, οργανώσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παραστούν η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Παρούσα αναμένεται να είναι και η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, καθώς και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, την τελευταία πενταετία εξετάστηκαν 147 αιτήσεις για έργα ΑΠΕ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία όλα εμπίπτοντα στο Παράρτημα Ι του Νόμου 127(Ι)/2018, που απαιτεί υποβολή πλήρους Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ).
Από τα 147 έργα, σε 12 περιπτώσεις η θετική γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής δόθηκε παρά την αρνητική θέση της πλειοψηφίας των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Το Τμήμα διευκρινίζει ότι, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό ρόλο, ενώ η τελική ευθύνη για την έγκριση ή απόρριψη των ΜΕΕΠ ανήκει αποκλειστικά στην Περιβαλλοντική Αρχή.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, η Αρχή οφείλει να λαμβάνει αποφάσεις μέσα στο αυστηρό νομικό πλαίσιο, καθώς οι γνωμοδοτήσεις της μπορούν να ελεγχθούν τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όσο και από τα Δικαστήρια. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι η Αρχή καλείται να διασφαλίζει τη νομιμότητα των αποφάσεων της και να προστατεύει τη Δημοκρατία από ενδεχόμενες νομικές προσφυγές από ιδιώτες.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος δήλωσε στη διάθεση της Επιτροπής για παροχή οποιωνδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεων.