Σοβαρές ενστάσεις για την αξιοπιστία των ευρημάτων του γραφολόγου της Αστυνομίας διατύπωσε ο εμπειρογνώμονας γραφολόγος Μάριος Μαρκίδης, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στη δίκη εντός δίκης της Εύας Ιζαμπέλας Κιουνζέλ.
Η Γερμανίδα κατηγορείται για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας εξετάζεται η νομιμότητα της σύλληψής της στο αεροδρόμιο, καθώς και κατά πόσον υπέγραψε με τη θέλησή της το έντυπο συγκατάθεσης για έρευνα στις αποσκευές της.
Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι, βάσει της συγκριτικής αναλυτικής μεθόδου που εφάρμοσε, η φράση «they search» στο έντυπο συγκατάθεσης δεν γράφτηκε από την κατηγορούμενη. Κατηγόρησε τον γραφολόγο της Αστυνομίας Γιώργο Χρυσάνθου ότι δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη επιστημονική μεθοδολογία, παραλείποντας κρίσιμα γραφολογικά χαρακτηριστικά.
«Το πόρισμά του δεν είναι αντικειμενικό και δεν πληροί τα επιστημονικά πρότυπα», δήλωσε, προσθέτοντας πως η σύγκριση μεμονωμένων γραμμάτων, χωρίς συνολική ανάλυση της γραφής, είναι μεθοδολογικά λανθασμένη. Τεκμηρίωσε τη θέση του με παραδείγματα και παραπομπές σε σχετική βιβλιογραφία.
Αναφερόμενος στη μεθοδολογία που ακολούθησε, εξήγησε ότι συνέκρινε τη διαμφισβητούμενη γραφή με 27 δείγματα της κατηγορούμενης που λήφθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και από διαφορετικούς εξεταστές. Κατέληξε ότι τα ιδιαίτερα γραφολογικά γνωρίσματα των δειγμάτων διαφέρουν σημαντικά από τη γραφή στο έντυπο συγκατάθεσης.
Ο ειδικός επεσήμανε επίσης την ανάγκη προσοχής κατά τη σύγκριση γραφής σε διαφορετικές γλώσσες, όπως τα αγγλικά και τα γερμανικά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μεθοδολογικών σφαλμάτων λόγω πολιτισμικών διαφορών.
Η αντεξέταση του μάρτυρα από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Άννα Ματθαίου, θα συνεχιστεί την Τετάρτη 9 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατάθεση της τελευταίας μάρτυρα υπεράσπισης, με τη δίκη εντός δίκης να συνεχίζεται στις 16 Ιουλίου.
ΚΥΠΕ