Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, με αφορμή την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση βιασμού από πολιτικό, με το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Άλμα να ζητούν την παραίτησή του. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί, τονίζοντας πως «η απόφαση του ΕΔΑΔ επιβεβαίωσε τον δομικό και θεσμικό σεξισμό του κυπριακού κράτους στη διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής βίας». Ταυτόχρονα, προσθέτει, «επιβεβαίωσε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της χώρας είναι μέρος αυτού του προβλήματος, κάτι που έρχεται να προστεθεί σε όσα βαραίνουν τους χειρισμούς της Εισαγγελίας σε σειρά υποθέσεων».
Την ίδια ώρα το Άλμα σημειώνει ότι «ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, τον οποίο η καταδίκη από το ΕΔΑΔ αφορά ευθέως και πρωτίστως, κατηγόρησε, χωρίς ίχνος ντροπής ή ευθιξίας, για λαϊκισμό όσους εύλογα του ζητούν να αναλάβει τις ευθύνες του, αντί πραγματικά να αναλάβει τις ευθύνες του», υποστηρίζοντας ότι πλέον το θέμα αφορά αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καλεί μάλιστα τον κ. Χριστοδουλίδη να σταματήσει να κρύβεται και ζητά να καλέσει τους δύο αξιωματούχους της Νομικής Υπηρεσίας σε παραίτηση. «Εάν αυτοί αρνηθούν, οφείλει να κινήσει τις προβλεπόμενες στο Σύνταγμα διαδικασίες, ώστε επιτελούς να ανορθωθεί το απόλυτα καταρρακωθέν κύρος της Νομικής Υπηρεσίας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς του».
Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ
Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί. Η απόφαση του ΕΔΑΔ επιβεβαίωσε τον δομικό και θεσμικό σεξισμό του κυπριακού κράτους στη διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής βίας. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα, ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της χώρας είναι μέρος αυτού του προβλήματος, κάτι που έρχεται να προστεθεί σε όσα βαραίνουν τους χειρισμούς της Εισαγγελίας σε σειρά υποθέσεων.
– Συναισθάνεται άραγε η Εισαγγελία και ειδικότερα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας πόσο σοβαρά και ντροπιαστικά είναι όσα του απέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της καταγγελίας βιασμού από 28χρονη γυναίκα; Συναισθάνεται ότι με τις αντιλήψεις και τις αποφάσεις του, όχι μόνο άφησε απροστάτευτη μια γυναίκα που κατήγγειλε τον βιασμό της αλλά την οδήγησε στον εξευτελισμό και νέα θυματοποίηση;
– Πότε θα μας πει ο κ. Αγγελίδης ποιο είναι τελικά το δημόσιο συμφέρον που δικαιολογεί την αναστολή τη δίωξης; Μήπως δεν είναι το δημόσιο, αλλά το κομματικό συμφέρον που καθοδήγησε τον κ. Αγγελίδη, προκειμένου να προστατευθεί το στέλεχος του Συναγερμού -που είναι μάλιστα επικεφαλής δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ- που είχε καταγγελθεί; Η σιωπή του κ. Χριστοδουλίδη και οι αερολογίες της Πινδάρου για το θέμα προφανώς δεν είναι τυχαίες.
Το ΑΚΕΛ καλεί εκ νέου τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και κάθε πολιτική δύναμη οφείλουν να πάρουν θέση: θεωρούν ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να παραμείνει στη θέση του μετά από όλα αυτά.
Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλμα
Το ισχυρό χαστούκι του ΕΔΑΔ στη Νομική Υπηρεσία και τους επικεφαλής της δόθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025. Η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε μία άκρως παραπλανητική ανακοίνωση που δίνει την εντύπωση ότι το ΕΔΑΔ κάκισε γενικά και αόριστα τη στάση των κυπριακών αρχών.
Ο δε Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, τον οποίο η καταδίκη από το ΕΔΑΔ αφορά ευθέως και πρωτίστως, κατηγόρησε, χωρίς ίχνος ντροπής ή ευθιξίας, για λαϊκισμό όσους εύλογα του ζητούν να αναλάβει τις ευθύνες του, αντί πραγματικά να αναλάβει τις ευθύνες του.
Λαμβάνοντας υπόψη τρανταχτές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος που παραθέσαμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, η στάση των δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας δεν μας εκπλήττει. Συνεπώς, το θέμα δεν είναι πλέον οι δύο αυτοί αξιωματούχοι. Τώρα το θέμα αφορά αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Ν.Τ., η γυναίκα η οποία δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ, απευθύνθηκε χτες με ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
«κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένω από εσάς να αποκαταστήσετε τη θεσμική και κοινωνική δικαιοσύνη. Περιμένω από εσάς να δείξετε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι θύματα των απόψεων του εκάστοτε σεξιστή βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ότι η αυθαιρεσία έχει κόστος και πληρώνεται ΕΜΠΡΑΚΤΑ.»
Πέρασαν ήδη 4 ημέρες από την απόφαση του ΕΔΑΔ. Για πόσο ακόμη θα κρύβεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Του υπενθυμίζουμε ότι είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος. Του υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απολύοντας τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, είχε αναφέρει και τα ακόλουθα:
«Το δημόσιο συμφέρον, αναφορικά με τη δίωξη ή μή δίωξη προσώπων, κρίνεται από το Γενικό Εισαγγελέα και μάλιστα, σύμφωνα με τη νομολογία, δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο. Ο Καθ’ ου η αίτηση, Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, όφειλε να γνωρίζει και να σέβεται αυτές τις νομικές θέσεις, αλλά δεν το έπραξε, δείχνοντας έτσι έλλειψη ορθής συμπεριφοράς και νομικής κατάρτισης και μάλιστα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Παρασύρθηκε σε ανεπίτρεπτο βαθμό από συναισθηματισμούς που επηρέασαν την όλη συμπεριφορά του και καταβαράθρωσαν το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.»
Βλέπει ο Πρόεδρος να εφαρμόζονται οι αρχές αυτές στον νυν Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα που λανθασμένα παρενέβη στην πορεία της δικαιοσύνης, εμποδίζοντας την εκδίκαση μιας υπόθεσης που αφορούσε κομματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ, το οποίο και ο ίδιος υπηρέτησε; Πόσο δε μάλλον, που όπως το ΕΔΑΔ καυστικά διαπίστωσε, με την όλη στάση του κατά την αξιολόγηση της μαρτυρίας της καταγγέλλουσας, την εξέθεσε σε δευτερογενή θυματοποίηση μέσω ηθικολογικών και σεξιστικών στερεοτύπων, κάτι που συνιστά σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και διάκριση λόγω φύλου. Βλέπει, επιπλέον, ο Πρόεδρος τη συνυπευθυνότητα του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα, όχι μόνο για όσα άλλα προγενέστερα καταγράφουμε, αλλά και επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει ταυτιστεί και συγκαλύπτει απόλυτα τον φίλο και υφιστάμενό του;
Καλούμε για ακόμη μία φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να καλέσει τους δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας σε παραίτηση. Εάν αυτοί αρνηθούν, οφείλει να κινήσει τις προβλεπόμενες στο Σύνταγμα διαδικασίες, ώστε επιτελούς να ανορθωθεί το απόλυτα καταρρακωθέν κύρος της Νομικής Υπηρεσίας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς του.
Αναγνωρίζουμε τις φωνές που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν κρύφτηκαν. Όμως, οι στιγμές δεν σηκώνουν απλώς δηλώσεις. Απαιτούν θέση, ευθύνη και κοινή, συντονισμένη δράση σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθήσει, και σε αυτή την περίπτωση, να συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος.
Η δύναμη των πολιτών στην πρώτη γραμμή για την κάθαρση.