Την παράδοση του έργου του νέου Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας στις 25 Ιουλίου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Ωστόσο, σειρά βουλευτών εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, καθώς και έντονη ανησυχία για την υποστελέχωση και την κατάσταση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των ΤΑΕΠ Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε με αυτεπάγγελτη εξέταση της κατάστασης στα δύο ΤΑΕΠ, ύστερα από εισήγηση βουλευτών από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων ήταν οι καθυστερήσεις, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, τα προβλήματα υποδομής, και ζητήματα ασφαλείας στους χώρους πρώτης γραμμής των δύο νοσοκομείων.
Ο κ. Χαριλάου αναγνώρισε ότι το ΤΑΕΠ Λάρνακας λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις και ανακοίνωσε ότι το νέο τμήμα θα διαθέτει 11 εξεταστικές κλίνες, 5 για βραχεία νοσηλεία, 2 δωμάτια απομόνωσης και παιδιατρικό θάλαμο. Από τον Σεπτέμβριο, το ιατρικό προσωπικό αναμένεται να ενισχυθεί σε 15 γιατρούς, ενώ θα προσληφθούν και 5 νοσηλευτές. Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι επίκειται ανακαίνιση της παλαιάς πτέρυγας και εγκατάσταση ανελκυστήρων.
Επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα διατύπωσαν οι βουλευτές Πρόδρομος Αλαμπρίτης (ΔΗΣΥ) και Χρίστος Ορφανίδης (ΔΗΚΟ), χαρακτηρίζοντας την καθυστέρηση «προβληματική» και «αδικαιολόγητη». Καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού και υποδομών διατύπωσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, Ανδρέας Πασιουρτίδης, Γιαννάκης Γαβριήλ και Μαρίνα Νικολάου, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες συνθήκες και ανεπαρκή περίθαλψη.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πασιουρτίδης, αναφέρθηκε σε καταγγελία για ασθενείς που δεν βρίσκονται σε οπτική επαφή με το προσωπικό, ενώ ο Γιαννάκης Γαβριήλ επισήμανε ότι στο ΤΑΕΠ Αμμοχώστου λειτουργεί Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας με έναν μόνο νοσηλευτή και χωρίς εξοπλισμό. Η κ. Νικολάου υπενθύμισε πρόταση νόμου για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού από περιστατικά βίας.
Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, δήλωσε ότι «παραβιάζονται διεθνή πρότυπα» και κατηγόρησε τον ΟΚΥπΥ ότι υποβαθμίζει την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν συντεχνίες και εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ καταγράφηκαν παράπονα για τη διαχείριση της καλοκαιρινής αιχμής και τη φύλαξη των χώρων.
Από πλευράς Αστυνομίας, ο Βοηθός Αρχηγός Ιωάννης Γεωργίου αναγνώρισε περιστατικά έντασης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα σοβαρά επεισόδια είναι μεμονωμένα. Υπογράμμισε ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΚΥπΥ και υπάρχουν σταθερές δυνάμεις ασφαλείας στους δύο χώρους.
Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε με επανειλημμένες εκκλήσεις για άμεση κινητοποίηση και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες παροχής φροντίδας στους πολίτες.
ΚΥΠΕ