Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι δημόσιοι υπάλληλοι εδώ και μήνες από την Κυβέρνηση, για επαναφορά των επιπρόσθετων παροχών υγείας πέραν αυτών που προσφέρει το ΓεΣΥ, ακόμη βρίσκονται στο περίμενε.
Τα συγκεκριμένα ωφελήματα λάμβαναν μέχρι το Μάρτιο του 2024 στο σύνολο τους οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι πρώην κυβερνητικοί υπάλληλοι, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.
Ωστόσο, πριν από 17 μήνες, οι extra παροχές υγείας, είχαν αποκοπεί για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων μετά από απόφαση της Βουλής και συγκεκριμένα τροπολογίας του ΔΗΣΥ.
Υπενθυμίζεται, πως τα ωφελήματα αφορούν οδοντιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, συμπληρώματα διατροφής για τους ηλικιωμένους, αλλά και κάποιες εξιδεικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις.
Ωστόσο, τις επιπρόσθετες παροχές υγείας, παρά την απόφαση της Βουλής, συνεχίζουν να τις επωφελούνται οι κρατικοί αξιωματούχοι όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί και οι βουλευτές, ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, εν ενεργεία και αφυπηρετήσαντες αστυνομικοί και μέλη της Εθνικής Φρουράς και εκπαιδευτικοί.
ΓΓ ΠΑΣΥΔΥ: Ζητά την κατάθεση νομοθετήματος
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από πέρσι τον Μάρτιο, είχαν καλέσει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για την επαναφορά του μέτρου.
Το θέμα έθεσε και τον περασμένο μήνα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό. Ο κ. Ματθαίου, διεμήνυσε στον υπουργό πως επείγει η ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος για το οποίο έχουν ήδη δοθεί σχετικές διαβεβαιώσεις από πλευράς της Κυβέρνησης.
Για άλλη μια φορά, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ετοιμασία σχετικού νομοθετήματος.
Η ΠΑΣΥΔΥ, σύμφωνα με το κ. Ματθαίου, ανάφερε στον υπουργό ότι έχει επέλθει ο χρόνος για κατάθεση της τροποποίησης του σχετικού κανονισμού ενώπιον της Βουλής με στόχο την άμεση ψήφιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το θέμα, το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης κατά το συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ.
Τότε, η συντεχνία είχε εκφράσει για άλλη μια φορά την έντονη απαρέσκεια της για την μονομερή και αυθαίρετη ενέργεια της Βουλής.
Όπως υποστηρίξαν, με την συγκεκριμένη τροπολογία αποστέρησαν από τους δημοσίους υπαλλήλους της Κεντρικής Κυβέρνησης τη συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία όμως προσφέρεται στους κρατικούς υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Άνιση μεταχείριση
Όπως αναφέρει η ΠΑΣΥΔΥ, το θέμα χρήζει άμεσης ρύθμισης καθώς αποστερούνται της συμπληρωματικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν καλύπτεται από το ΓεΣΥ οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι της κεντρικής Κυβέρνησης.
«Η μονομερής εφαρμογή των κανονισμών ψηφίστηκαν από την Βουλή στις 28 Μαρτίου 2024 για αντικατάσταση πρόνοιας που είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο 2023 και διαλάμβανε ότι οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι και τα μέλη των οικογενειών τους συνεχίζουν να δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με τους Περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Γενικών Κανονισμών) όπως αυτοί τροποποιούνται η αντικαθίστανται για τυχόν υπηρεσίες φροντίδας που δεν καλύπτονται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας» προσθέτει.
Κάνει λόγο και για παράβαση της αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης. «Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό της άνισης μεταχείρισης και το γεγονός ότι το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν του ΓεΣΥ σύμφωνα με τη σχετική τροποποίηση συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα όμως όχι οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι» τονίζει.
Επιπρόσθετα, η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρεται στα διαβήματα στα οποία προχώρησε για διόρθωση της άδικης μεταχείρισης των δημοσίων υπαλλήλων με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, προσθέτοντας πως «στα πλαίσια αυτών των ενεργειών ήταν και το αίτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τους οποίους εξασφαλίσθηκε διαβεβαίωση για προώθηση των αναγκαίων ενεργειών για διόρθωση και αποκατάσταση του κεκτημένου δικαιώματός μας».
Καταλήγοντας, υπενθυμίζει πως η ΠΑΣΥΔΥ, «είχε απευθυνθεί και στην Προέδρο της Βουλής με την παράκληση για τις δικές της διορθωτικές μεσολαβήσεις. Έχει όμως δυστυχώς παρέλθει αρκετός χρόνος χωρίς να ενεργοποιηθούν οι επίσημες ενέργειες για εξάλειψη της δυσμενής αυτής διάκρισης κατά των δημοσίων υπαλλήλων και η ΠΑΣΥΔΥ συνεχίζει τις σχετικές ενέργειες της σε όλα τα επίπεδα».