Τη μελέτη κόστους–οφέλους για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου–Ισραήλ του έργου Great Sea Interconnector παρουσίασε την 30 Ιουνίου 2025 ο ΑΔΜΗΕ στις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ισραήλ (PUA), σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η μελέτη εκπονήθηκε από την εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη του έργου για τις δύο εμπλεκόμενες χώρες. Το σκέλος Κύπρου–Ισραήλ αποτελεί τον δεύτερο άξονα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, με τον ΑΔΜΗΕ να ενεργεί ως project promoter.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως τα τέλη Ιουλίου ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει πλήρη φάκελο στις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές με επίσημο αίτημα επένδυσης (investment request), για την έκδοση κοινής απόφασης σχετικά με τον επιμερισμό κόστους (CBCA – Cross-Border Cost Allocation) και τη διασφάλιση των εσόδων του έργου.
Η διαδικασία αυτή συνιστά το πρώτο κρίσιμο βήμα για την ωρίμανση του έργου, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό ΤΕΝ-Ε, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο και να ακολουθήσει η έναρξη κατασκευής της διασύνδεσης.