Τον Απρίλιο η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, με δήλωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης τασσόταν κατά τρόπο κατηγορηματικό υπέρ της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ζώνη Σένγκεν, κάνοντας λόγο για «στρατηγική επιλογή».
Μερικές ημέρες αργότερα η σύμβουλος της Προέδρου του ΔΗΣΥ, για θέματα Κυπριακού, Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου μιλούσε για σοβαρούς κινδύνους από την ένταξη και μετατροπή της Πράσινης Γραμμής σε «σκληρό σύνορο».
Στα κατεχόμενα, όπου σημειώθηκε έντονη αντίδραση από την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στη Ζώνη Σένγκεν, οι δηλώσεις της πρώην Υπουργού δεν αφέθηκαν να πέσουν κάτω και χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης.
Τι έλεγε η Αννίτα
Η Αννίτα Δημητρίου στη δήλωσή της ανέφερε πως «η Ζώνη Σένγκεν αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές κατακτήσεις της ΕΕ και η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει έξω». Για να προσθέσει πως «για μας στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι αυτονόητο. Η ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν είναι η φυσική συνέχεια. Είναι στρατηγική επιλογή»
Σημείωνε επίσης ότι δεν παραβλέπονται οι «ιδιάζουσες συνθήκες» και ούτε παραγνωρίζονται οι προκλήσεις που υπάρχουν, παραπέμποντας στο θέμα της ύπαρξης της Πράσινης Γραμμής. Αλλά υποσχόταν πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας – και μέσω του ΕΛΚ για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα».
Τι δήλωσε η Άννα
Η Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου είναι εκ των συμβούλων της Προέδρου του ΔΗΣΥ για θέματα Κυπριακού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε δηλώσεις της και αναφερόμενη στις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στη Ζώνη Σένγκεν κατέγραψε επιφυλάξεις δηλώνοντας πως «δεν είναι τεχνικό το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι πολιτικό».
Επέστησε δεν την προσοχή προειδοποιώντας για σοβαρή επίπτωση και ίσως ένα βήμα προς παγίωση της κατοχής, δηλώνοντας πως «άλλον το αν εμείς θέλουμε να μπούμε στο Σένγκεν… άλλο αν κάνουμε βήματα… αλλά υπάρχουν όλα αυτά τα πολιτικά ερωτήματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν».
Κατέγραψε δε και σειρά ερωτημάτων : «Το μεγάλο ερώτημα είναι ότι για να μπεις στην ζώνη, θέλουν να είναι ασφαλισμένοι στο ότι ελέγχεις εσύ πάρα πολύ καλά τα εξωτερικά σου σύνορα, άρα τι είναι η πράσινη γραμμή; Είναι εξωτερικό σύνορο; Δεν ελέγχουμε το ποιος περνά στη ζώνη από τα κατεχόμενα προς τη δική μας πλευρά;».
Το άρπαξαν στα κατεχόμενα
- Οι δηλώσεις αυτές δεν έπεσαν κάτω γιατί στα κατεχόμενα τα μέσα ενημέρωσης τις άρπαξαν και προχώρησαν σε αναπαραγωγή αναφέροντας πως μέσα από τις δηλώσεις της Άννας Κοκκίδου-Προκοπίου προκύπτει ότι «εάν η νότια Κύπρος ενταχθεί στη Ζώνη Σένγκεν, θα επιβληθεί σύστημα ελέγχου διαβατηρίων στα χερσαία σύνορα ΤΔΒΚ-Νότιας Κύπρου» και σύμφωνα το «ΜΗΑ» η Πράσινη Γραμμή «θα γίνει εξωτερικό σύνορο της ΕΕ με την έγκριση/υπογραφή των Ελληνοκυπρίων».
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας
Η πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εστίασε, στις τοποθετήσεις, στο παράδειγμα της Ιρλανδίας «η οποία είναι μοιρασμένη καθώς το βόρειο κομμάτι αποτελεί ακόμα μέρος της Μεγάλης Βρετανίας και το υπόλοιπο κομμάτι του νησιού είναι η δημοκρατία της Ιρλανίας η οποία είναι μέλος της ΕΕ».
Σημείωσε πως «η Ιρλανδία δεν επιθυμεί την ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν καθώς θα πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηροί στα εξωτερικά σύνορα και επειδή δεν θέλουν να δημιουργούν στο εσωτερικό σκληρά σύνορα όπου μετακινούνται χιλιάδες άνθρωποι επί καθημερινής βάσεως».
Εντελώς διαφορετικά πράγματα
Του τι ισχύει σε Ιρλανδία και Κύπρο είναι δύο διαφορετικά πράγματα, υπογράμμισαν άτομα που γνωρίζουν σε βάθος το όλο ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν στον «Φ» ότι:
- Στη περίπτωση τη Ιρλανδίας υφίσταται διεθνώς αναγνωρισμένο σύνορο ενώ η Πράσινη Γραμμή ακριβώς χαρακτηρίζεται ως μη-σύνορο στα νομικά κείμενα της ΕΕ και Γραμμή Καταπαύσεως του Πυρός στα ψήφισμα τα των ΗΕ σημαντικότερο στοιχείο φυσικά αποτελεί η αδιάσειστη και διεθνώς αναγνωρισμένη θέση ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι οι ακτογραμμή της.
- Μεταξύ ΗΒ και Ιρλανδίας υφίσταται η Συμφωνία Ενιαίας Διακίνησης (Common Travel Area) του 1923 η οποία προϋπήρχε προ πολλού της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ αλλά και την αποχώρηση του ΗΒ και ως εκ τούτου οι δύο χώρες επέλεξαν να την διατηρήσουν αφού παρέχει πολλαπλά οφέλη στις δύο πλευρές.
Τέλος σημειώνεται πως «λόγω των πλεονεκτημάτων της συνεργασίας εντός Σένγκεν, η Ιρλανδία ζήτησε να συμμετάσχει σε ευρείς τομείς του χώρου Σένγκεν αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη κυρίως στον τομέα της ασφάλειας».