Το ρευστό πολιτικό σκηνικό επιτείνει το απρόβλεπτο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Σε αυτό προστίθεται η τραυματική εμπειρία των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπως αποτυπώθηκε στην πρωτοφανή εκλογική συμπεριφορά του κυπριακού εκλογικού σώματος, με χαρακτηριστικότερη την ψήφο υπέρ της υποψηφιότητας του Φειδία Παναγιώτου. Αν και οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν διαφορετική εκλογική αναμέτρηση και η ψήφος θεωρείται λιγότερο χαλαρή, παραμένει αισθητή η τάση αποστροφής και αμφισβήτησης απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα.
Η ροπή προς επιλογές με αντισυστημικά χαρακτηριστικά συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν μέχρι στιγμής το υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό είναι τα εξής:
>> Η διαφαινόμενη πτώση των ποσοστών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΕΛΑΜ.
>> Η έντονη πίεση που δέχονται τα κόμματα του Κέντρου, η οποία εντείνεται με την είσοδο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική σκηνή. Ο τέως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας τοποθέτησε ιδεολογικά το πολιτικό του κίνημα, «Άλμα», στον χώρο του Κέντρου.
>> Η δυναμική που φαίνεται να αποκτά το ΕΛΑΜ. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα της κυπριακής ακροδεξιάς, ενδέχεται να βρεθεί ακόμη και στη δεύτερη θέση. Αυτό συνιστά μια ριζική ανατροπή στον εκλογικό χάρτη, με αντίκτυπο τόσο στο κοινοβουλευτικό έργο και τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες όσο και σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές.
>> Η πιθανή περαιτέρω αποδυνάμωση των κομμάτων του Κέντρου απειλεί να αφαιρέσει τον ρυθμιστικό τους ρόλο, τόσο εντός Βουλής όσο και στο πλαίσιο ενδεχόμενων συμμαχιών ενόψει των προεδρικών εκλογών. Στο παρελθόν, η συνεργασία του ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ ή το ΑΚΕΛ συνιστούσε συνεργασία εξουσίας, καθώς το άθροισμα των ποσοστών τους σε άλλες εποχές άθροιζε κοντά στο 50% του εκλογικού σώματος.
>> Τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι), ακόμη και αν συνεργάζονταν μεταξύ τους, δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν αξιοσημείωτο εκλογικό ποσοστό. Εξάλλου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν εξετάζεται κοινή κάθοδος τους στις βουλευτικές εκλογές, αλλά φαντάζει απίθανη και μια μετεκλογική συμπόρευση τους, είτε εντός Βουλής είτε με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές. ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ έχουν ταχθεί ήδη απέναντι στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ οι Οικολόγοι αφήνουν ανοικτή την πόρτα της συνεργασίας μαζί του.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Φιλελεύθερου