Πριν από το τέλος του μήνα θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει τις τελικές της αποφάσεις σε σχέση με τον πράσινο φόρο στα καύσιμα, ο οποίος εάν τελικά εφαρμοστεί, θα κυμαίνεται γύρω στα 3 με 4 σεντ το λίτρο.
Όπως έγραψε χθες ο «Φ» οι Βρυξέλλες ανεπίσημα έχουν μεταφέρει την αντίθεση τους για αναστολή της πράσινης φορολογίας, η οποία περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως, αρμόδια κυβερνητική πηγή, ανάφερε στον «Φ» πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά, κάτι το οποίο ανέφερε και πριν από μερικές ημέρες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όπως μας λέχθηκε, παρά την διαφωνία της Κομισιόν και την ετοιμασία από το Υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιου για την επιβολή της συγκεκριμένης φορολογίας (μειωμένης κατά 50% από τον αρχικό σχεδιασμό) η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα, δεν αποκλείεται την ύστατή το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη μη εφαρμογή του μέτρου, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται με απώλεια €50 με €60 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σημειώνεται πως ο πράσινος φόρος θα είναι εφαρμογή για ενάμιση χρόνο καθώς το 2027 θα εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη το ευρωπαϊκό σύστημα αγοράς ρύπων.
Συγκεκριμένα, όλα τα κράτη μέλη θα επιβάλουν φόρο άνθρακα, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων κίνησης στα 18 με 20 σεντ το λίτρο.
ΕΕ: Σημασία έχει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στον «Φ» πως μπορεί το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συναίνεσε στην τροποποίηση κάποιων προνοιών του Σχεδίου Ανάκαμψης της Κύπρου, ωστόσο υπάρχει δυσκολία να αποδεχθεί το αίτημα για αναβολή.
Μας λέχθηκε επίσης, πως σε περίπτωση που η Δημοκρατία δεν εφαρμόσει το μέτρο, το οποίο αρχικά έπρεπε να εφαρμόσει το 2022, τότε θα απωλέσει την χορηγία από την ΕΕ.
Όπως μας είπαν, στόχος του σχεδίου είναι η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και γενικότερα της συμμόρφωσης με τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες εδώ και χρόνια η Δημοκρατία δέχεται συστάσεις.
Πάντως οι πράσινες φορολογίες, αφορούν τον φόρο στα καύσιμα, το πράσινο τέλος για το νερό καθώς και τη φορολογία για την ταφή των αποβλήτων.
Μέχρι στιγμής εφαρμόστηκε το τέλος για το νερό και αναλόγως των αποφάσεων που θα ληφθούν τόσο για τα καύσιμα κίνησης όσο και για τα απόβλητα, θα είναι ανάλογο και το ύψος της χορηγίας που θα χάσει η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μερικές ημέρες το Υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση και το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία Ταμείου Διαχείρισης Αποβλήτων με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής χρήσης των εσόδων που προκύπτουν από την εφαρμογή του φόρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (Landfill tax) και της αξιοποίησής τους ως αντισταθμιστικά μέτρα με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και υπηρεσίες για τη διαχείριση δημοτικών στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Πληρώνω Όσο Πετώ».
Πάντως και ο φόρος ταφής αποβλήτων εκτιμάται πως πιθανόν να εφαρμοστεί μειωμένος.
ΑΚΕΛ: Πράσινες φοροκαταιγίδες
Και όλα αυτά την ώρα που το ΑΚΕΛ , εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ανικανότητα. Η επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, υποστήριξε πως τελικά δεν είναι πράσινα άλογα, αλλά πράσινες φοροκαταιγίδες.
Όπως είπε, η κυβέρνηση απέτυχε, να πείσει την Ε.Ε να αποσυρθούν οι πράσινες φορολογίες για τις οποίες μπορεί μεν να δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αλλά η κυβέρνησή του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν περισσότερο από πρόθυμη να επιβάλει.
«Κατά πόσο, πότε και πώς διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση δεν γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι αυτό που υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών σε επιστολή που μας απέστειλε, ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ευχέρεια για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πράσινες φορολογίες» πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε πως με τη μείωση της φορολογίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι.
«Θα μας μείνουν, λοιπόν οι πράσινες φορολογίες, γιατί η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε έστω την αναβολή τους, όταν διαπραγματευόταν αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και όταν υποχρεώθηκε να το κάνει – αν το έκανε- κάτω από την έντονη πίεση του ΑΚΕΛ, προφανώς ήταν αργά» κατέληξε.