Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από την έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, όπως ανακοίνωσαν οι λιβυκές αρχές το βράδυ της Παρασκευής, εν μέσω αυξανόμενης κοινωνικής και πολιτικής έντασης στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, ο αστυνομικός τραυματίστηκε θανάσιμα «ενώ εγγυάτο την ασφάλεια του γραφείου του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα» και «υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από επίθεση αγνώστων». Η Κυβέρνηση έκανε λόγο για «απόπειρα εφόδου» και πυρπόλησης του κτιρίου, από ομάδα που «είχε αναμιχθεί με διαδηλωτές» και φέρεται να επιχείρησε να χρησιμοποιήσει κοκτέιλ μολότοφ.
Οργανώσεις μέσων ενημέρωσης μετέδωσαν ανεπιβεβαίωτα βίντεο στα οποία διακρίνονται νεαροί να τρέχουν και να καλύπτονται πίσω από τοιχία, ενώ ακούγονται πυρά από αυτόματα όπλα κοντά στο κτίριο της κυβέρνησης.
Λίγες ώρες νωρίτερα, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά στην Πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Τρίπολης, ζητώντας την παραίτηση του Πρωθυπουργού Ντμπάιμπα και τη διεξαγωγή εκλογών. Η ΚΕΕ ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τον «επαγγελματισμό» και την ομαλή διεξαγωγή της κινητοποίησης.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη είχε προηγουμένως καλέσει τις αρχές να σεβαστούν «το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά». Η Τρίπολη είχε αρχίσει να επιστρέφει σε ρυθμούς καθημερινότητας μετά από συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ αμάχους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Η κατάσταση ωστόσο παραμένει εύθραυστη. Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι μετά την κινητοποίηση υπέβαλαν παραίτηση έξι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Ντμπάιμπα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, Χάλεντ ελ Μάσρι, κάλεσε τον πρόεδρο του ανατολικού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, σε διάλογο για τον ορισμό νέου επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης.
Η Λιβύη παραμένει διχασμένη σε δύο διοικήσεις: τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη δυτική Λιβύη υπό τον Ντμπάιμπα και μια ανταγωνιστική κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, που στηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Πέρα από τη θεσμική διάσπαση, η χώρα βρίσκεται υπό την επιρροή πολλών ένοπλων ομάδων που διεκδικούν εδάφη και εξουσία.
Παρά τις επανειλημμένες διεθνείς εκκλήσεις και τις ελπίδες για διεξαγωγή εθνικών εκλογών, καμία σχετική διαδικασία δεν έχει έως σήμερα προχωρήσει ουσιαστικά.
ΑΠΕ – ΜΠΕ