Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου συμμετείχε στη Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη.
Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης η Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, την κρίση στη Μέση Ανατολή, τη διεθνή δράση των ΗΠΑ, αλλά και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου, σημείωσε ότι η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και πολλαπλές πρωτοφανείς κρίσεις που αναμορφώνουν τον κόσμο, όχι μέσω της συναίνεσης αλλά μέσω της αντιπαράθεσης. Ανέφερε επίσης ότι μακροχρόνιες ιστορικές συμμαχίες κλονίζονται και ότι στρατηγικές συνεργασίες που παρείχαν άλλοτε αίσθηση σταθερότητας δεν είναι πλέον εγγυημένες. Η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι στο κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ απαιτείται ενεργή δράση και ενότητα και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να παγιώσει το όραμα για το μέλλον της και να αναλάβει δράση για εφαρμογή ενός σαφούς στρατηγικού σχεδίου το οποίο να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες η ίδια η Ένωση εδράζεται.
Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι καμία μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη όσο ένα κράτος μέλος της ΕΕ παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή. Καμία τρίτη χώρα, τόνισε η κα Δημητρίου δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή την αρχιτεκτονική αν δεν συμμορφώνεται με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η ασφάλεια της Ευρώπης, συνέχισε, πρέπει να βασίζεται στην ενότητα, τις αρχές και τη συνέπεια. Ο άνευ όρων σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σημείωσε, πρέπει πάντοτε να υπερτερεί έναντι της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Η εισβολή είναι εισβολή και η κατοχή είναι κατοχή και το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμόζεται για όλες τις χώρες, χωρίς να επιτρέπονται παρεκκλίσεις. Διαφορετικά, επισήμανε η κα Δημητρίου, πλήττεται η αξιοπιστία της ΕΕ.
Η κα Δημητρίου ανέφερε ότι η ασφάλεια της ΕΕ είναι ύψιστης σημασίας. Είτε θα κολυμπήσουμε μαζί, είτε θα πνιγούμε μαζί, τόνισε. Πρέπει συλλογικά να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις κρίσεις και να οδηγήσουμε την ΕΕ σε ένα επιτυχημένο μέλλον, πιο ασφαλές, ανθρωποκεντρικό και συμπεριληπτικό προς όλους τους πολίτες.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης η Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε χωριστές διμερείς συναντήσεις με την Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας κα Ana Brnabić και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου κ. Claude Wiseler.
Κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας κα Brnabić, η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την κ. Brnabić για τις θέσεις αρχών της χώρας της στο Κυπριακό και επισήμανε ότι η θέση της Κύπρου για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι ξεκάθαρη. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν γίνεται να επιτραπεί η νομιμοποίηση των παρανομιών. Από πλευράς της η κα Brnabić ευχαρίστησε την κα Δημητρίου για τη θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και πιο πρόσφατα κατά τις σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να ενδυναμώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία με περαιτέρω ανταλλαγές στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου κ. Claude Wiseler επαναβεβαιώθηκαν οι σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών συνεργειών μεταξύ των μικρών κρατών της ΕΕ για την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων που την απασχολούν.