Close Menu
Cyprus TimesCyprus Times
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Τάσεις

ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ: Ταινία για τη Μάχη του Μαραθώνα– Εξ ολοκλήρου στα αρχαία ελληνικά

12 Μαΐου, 2025

Κατασχέσεις καπνικών και ζωικών προϊόντων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου (εικόνες)

12 Μαΐου, 2025

Οι παρουσίες στον Παπαχαραλάμπους

12 Μαΐου, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Εγγραφή σε Συνδέω-συωδεομαι
12 Μαΐου, 2025
5:35 μμ
Cyprus TimesCyprus Times
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Cyprus TimesCyprus Times
Αρχική σελίδα » Σχολικές εξετάσεις: Αγχώνομαι τόσο πολύ που αδειάζει το μυαλό μου
Υγεία

Σχολικές εξετάσεις: Αγχώνομαι τόσο πολύ που αδειάζει το μυαλό μου

ΠροσωπικόΜε Προσωπικό12 Μαΐου, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Telegram Email WhatsApp Copy Link

Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση:

Είμαι μαθήτρια της Β’ Λυκείου και πάντα ήμουν καλή στο σχολείο, αλλά τελευταία νιώθω τρομερό άγχος στις εξετάσεις. Ακόμα κι όταν έχω διαβάσει καλά και ξέρω την ύλη, αγχώνομαι τόσο πολύ που αδειάζει το μυαλό μου. Νιώθω πίεση από τους γονείς μου, τους καθηγητές μου, αλλά και από τον ίδιο μου τον εαυτό, γιατί θέλω να μπω σε καλό πανεπιστήμιο.

Κάποιες φορές, το στρες είναι τόσο έντονο που με πιάνουν πονοκέφαλοι, δεν μπορώ να κοιμηθώ ή νιώθω ναυτία πριν από κάποιο διαγώνισμα. Έχω δοκιμάσει να ξεκινώ το διάβασμα νωρίτερα, να χρησιμοποιώ κάρτες επανάληψης, ακόμα και εφαρμογές για χαλάρωση, αλλά τίποτα δεν με ηρεμεί πραγματικά όταν κάθομαι να γράψω. Δεν θέλω να συνεχίσω να νιώθω έτσι. Πώς μπορώ να διαχειριστώ αυτό το άγχος με πιο θετικό και υγιή τρόπο;

— ΝΓ

Απάντηση:

Αγαπητή ΝΓ,

Πρώτα απ’ όλα να ξέρεις κάτι πολύ βασικό: δεν είσαι η μόνη. Το ‘άγχος’ για τις εξετάσεις είναι πολύ συχνό, ακόμα και σε μαθήτριες σαν εσένα που προσπαθούν και διαβάζουν. Το ότι ζητάς βοήθεια δείχνει ότι έχεις ωριμότητα και θέλεις να φροντίσεις όχι μόνο τους βαθμούς σου, αλλά και την ψυχική σου υγεία—κι αυτό είναι πολύ θετικό. Αυτή την περίοδο βοηθώ πολλούς μαθητές να διαχειριστούν το διάβασμα και τις εξετάσεις.

Αντί να προσπαθείς να εξαφανίσεις το ‘άγχος’, προσπάθησε να χτίσεις αυτοπεποίθηση και να κάνεις επιλογές που σε ενδυναμώνουν. Πολλές φορές, το άγχος ξεκινά από τον φόβο της αποτυχίας ή της μη αποδοχής. Δηλαδή το άγχος είναι να βλέπεις και να εξηγείς στον εαυτό σου με αρνητικό τρόπο την κατάσταση. Αυτό είναι το άγχος! Ένας αρνητικός τρόπος να  βλέπω και να διαχειρίζομαι μια κατάσταση στη ζωή μου.

Όμως, θυμήσου: δεν είσαι οι βαθμοί σου. Είσαι ένα ικανό και πολύπλευρο άτομο με δυνατότητες που δεν μετριούνται με μία εξέταση.

Ορίστε μερικές θετικές στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν:

1. Άλλαξε τον ορισμό της επιτυχίας. Μην θεωρείς μόνο τον τέλειο βαθμό ως επιτυχία. Απόλαυσε τη διαδικασία, το διάβασμα που ολοκλήρωσες, την γνώση που συσσωρεύεις, τη δύναμη που σου δίνει η γνώση και την ηρεμία που κατάφερες να διατηρήσεις. Αυτά είναι μεγάλα βήματα.

2. Μίλα με θετικότητα στον εαυτό σου. Ο τρόπος που σκέφτεσαι και μιλάς μέσα σου, ειδικά πριν ή κατά τη διάρκεια μιας πρόκλησης, μπορεί να επηρεάσει βαθιά το πώς νιώθεις και πώς τελικά θα ανταποκριθείς. Οι σκέψεις σου δεν είναι απλά λόγια στο μυαλό σου—είναι το «σκηνικό» μέσα στο οποίο λειτουργεί το μυαλό και το σώμα σου. Αν γεμίσεις το εσωτερικό σου περιβάλλον με φόβο και αυτοκριτική, είναι λογικό να νιώσεις πίεση, πανικό ή αμφιβολία.

Αντί να σκέφτεσαι “Θα αποτύχω” ή “Δεν είμαι αρκετά καλή”, κάνε μια συνειδητή επιλογή να αλλάξεις αυτό το εσωτερικό μήνυμα. Πες στον εαυτό σου:
“Έχω διαβάσει, έχω προετοιμαστεί και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.”
Ή ακόμα: “Ακόμα κι αν δεν θυμηθώ κάτι, είναι απλώς μια στιγμή. Δεν ορίζει ποια είμαι.”

Στην αρχή μπορεί να σου φαίνεται τεχνητό ή αμήχανο—σαν να “κοροϊδεύεις” τον εαυτό σου. Όμως αυτό δεν είναι ψέμα· είναι πράξη φροντίδας. Όπως θα στήριζες μια φίλη σου που τα έχει χαμένα, έτσι έχεις το δικαίωμα να μιλάς και στον εαυτό σου με στοργή, ενθάρρυνση και ειλικρίνεια.

3. Κάνε πρόβες με ψυχραιμία. Γράψε τεστ στο σπίτι με χρονόμετρο, σαν να είναι η κανονική εξέταση. Έτσι, θα νιώθεις πιο προετοιμασμένη και ενδυναμωμένη και λιγότερο φοβισμένη όταν έρθει η πραγματική στιγμή.

4. Μίλα στους ανθρώπους σου. Αν νιώθεις πίεση από τους γονείς ή τους καθηγητές, μίλα μαζί τους με ειλικρίνεια. Πες τους πώς νιώθεις και τι είδους στήριξη χρειάζεσαι—ίσως λίγη κατανόηση, λίγη σιωπηλή ενθάρρυνση, ή απλώς ένα “πιστεύω σε σένα”.

5. Πρόσεξε το σώμα και το μυαλό σου. Ο ύπνος, το φαγητό, το νερό, η κίνηση, η βαθιά αναπνοή—όλα αυτά δεν είναι πολυτέλειες. Είναι απαραίτητα για να νιώθεις καλά και να σκέφτεσαι καθαρά. Συνέχισε και τις ασκήσεις χαλάρωσης παράλληλα με όλα τα άλλα.

Και μην ξεχνάς: μία εξέταση—ή και πολλές—δεν ορίζουν το μέλλον σου. Πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι δεν είχαν “τέλεια” πορεία στο σχολείο. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ανθεκτικότητα, η ευγένεια στον εαυτό σου και η ικανότητα να βλέπεις τις προκλήσεις σαν ευκαιρίες για μάθηση και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Διάβασε εδώ το άρθρο μου για την συναισθηματική νοημοσύνη

Εδώ είναι που παίζει ρόλο και η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ)—η ικανότητα να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου, να τα διαχειρίζεσαι, να δείχνεις ενσυναίσθηση και να διατηρείς ισορροπία στις σχέσεις και στις προκλήσεις. Το EQ θα σε βοηθήσει να παραμένεις ήρεμη κάτω από πίεση, να ενισχύεις το κίνητρό σου και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις με ψυχραιμία και λογική. Αυτές είναι δεξιότητες που μετράνε πολύ στη ζωή—ίσως και περισσότερο από τους βαθμούς.

Είναι κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης να μάθεις να αναγνωρίζεις τις αρνητικές σκέψεις, να τις αμφισβητείς και να τις αντικαθιστάς με πιο χρήσιμες και θετικές. Κάθε φορά που επιλέγεις να μιλήσεις με καλοσύνη και σιγουριά στον εαυτό σου, του μαθαίνεις ότι μπορεί να νιώθει φόβο και παρ’ όλα αυτά να προχωράει με δύναμη.

Αυτό που θα σε ξεχωρίσει δεν είναι το αν θα πάρεις 19 ή 20, 90 ή 100, αλλά το ότι θα μάθεις να στέκεσαι με δύναμη, θετική διάθεση και αυτογνωσία, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε τέλεια. Έχεις ήδη δείξει ότι έχεις αυτά τα στοιχεία. Με λίγη ακόμη αυτό-φροντίδα, επιμονή και ψυχική νοημοσύνη, θα μπορέσεις όχι μόνο να μειώσεις το άγχος σου, αλλά και να βγεις απ’ όλο αυτό πιο δυνατή και πιο σοφή.

Το ’χεις!!

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι οποιεσδήποτε προκλήσεις της ζωής και να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα.  Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να  διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Παρουσιάζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος. Επίσης κάνει εβδομαδιαία μαθήματα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης στο Ανοικτό Σχολείο του Δημαρχείου Στροβόλου.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

Πατήστε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi

Συνέχισε να διαβάζεις

Φούσκωμα: Ένας γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει 4 πράγματα που το προκαλούν

Μπάχαλο με τα εξειδικευμένα φάρμακα: Οι ασθενείς κινδυνεύουν οι αρμόδιοι πελαγοδρομούν

Πόνος στο μάτι: Πότε αποτελεί ένδειξη σοβαρής και επείγουσας πάθησης

Διατροφικές διαταραχές: Στα σκαριά Εθνική Στρατηγική – Μάστιγα στις ηλικίες μεταξύ 12 και 25 ετών

Πρωταθλητές στη μακροζωία με λιγότερες δαπάνες υγείας οι Κύπριοι – Τι καταδεικνύει διεθνής μελέτη των πανεπιστημίων Brown και Harvard

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μπορεί μια βιταμίνη να προλάβει τον κίνδυνο;

Επιλογές συντακτών

ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ: Ταινία για τη Μάχη του Μαραθώνα– Εξ ολοκλήρου στα αρχαία ελληνικά

12 Μαΐου, 2025

Κατασχέσεις καπνικών και ζωικών προϊόντων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου (εικόνες)

12 Μαΐου, 2025

Οι παρουσίες στον Παπαχαραλάμπους

12 Μαΐου, 2025

Σοκαριστικά τα ευρήματα από τη νεκροτομή του άτυχου διανομέα – Αναζητούνται αυτόπτες μάρτυρες

12 Μαΐου, 2025

UBS: Οι νέες τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου

12 Μαΐου, 2025

Τελευταία νέα

Βαρύς ο πέλεκυς σε 27χρονο για 8 κιλά κάνναβης και 1.700 κροτίδες – Στα μαλακά άλλοι δύο κατηγορούμενοι

12 Μαΐου, 2025

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για αναγνώριση στρατιωτικής θητείας στην ΕΕ για σκοπούς προαγωγής

12 Μαΐου, 2025

Η ΠτΒ συμμετείχε σε διάσκεψη της ΕΕ στη Βουδαπέστη – «Είτε κολυμπούμε μαζί, είτε θα πνιγούμε μαζί»

12 Μαΐου, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Cyprus Times. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Οροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?