Το πρωί της 24ης Μαΐου του 2026 οι κάλπες θα ανοίξουν και μέχρι τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας, η Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει νέα σύνθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη σύσκεψη αρχηγών των κοινοβουλευτικών κόμματων στην Βουλή σήμερα το μεσημέρι, έγινε δεχτή η εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την ημερομηνία διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών του 2026. Συμφωνήθηκε επίσης όπως, η παρούσα Βουλή αυτοδιαλυθεί λόγω της λήξης της θητείας της, στις 20 Απριλίου του 2026.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί τουλάχιστον 30 μέρες πριν από τις εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών.
Περίπου 37 ενοποιημένα κείμενα που αφορούν την εκλογική νομοθεσία, θα τεθούν για ψηφοφορία από την Ολομέλεια στις 22 Μαΐου, αφού προηγουμένως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα, ώστε να υπάρξει τελεσίδικη τοποθέτηση των μελών της για τα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου.
Κοινή θέση των μελών της Επιτροπής, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρός της, Άριστος Δαμιανού, είναι να οδηγηθούν όλοι οι εκλογικοί νόμοι στις 22 του μήνα ενώπιον της Ολομέλειας. Ο κ. Δαμιανού διευκρίνισε, όμως, ότι εάν υπάρξει και διαδικασία για τροποποίηση του Συντάγματος, τότε ενδέχεται να ψηφιστούν οι νόμοι αυτού και στις 22 και στις 29 τρέχοντος μηνός, προκειμένου να τηρηθεί εθιμικό χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει υπερψήφιση των νόμων τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την διεξαγωγή των εκλογών, που θα είναι τον Μάιο του 2026.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε, ακόμα, ότι υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες ως προς τις πολιτικές αποφάσεις για τρία συγκεκριμένα ζητήματα, για την ψήφο στα 17, για την αυτόματη εγγραφή και για μια πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία τροποποιεί τον τρόπο κατανομής των εδρών στη δεύτερη κατανομή.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ένας γενικός προβληματισμός ανάμεσα σε κόμματα για την έναρξη εφαρμογής των νομοθεσιών, ανεξαρτήτως του κατά πόσο κάποια κόμματα συμφωνούν ή διαφωνούν με την ψήφο στα 17.
«Δεδομένου ότι κατατέθηκε ένας προβληματισμός ως προς το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η ρύθμιση της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και η ψήφος στα 17 από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ή από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, έχει οριστεί η τελική πολιτική τοποθέτηση των κομμάτων γι’ αυτό το ζήτημα στη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη, εφόσον στις 22 του μήνα θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.
Μεταξύ αυτών που θα αποφασιστούν τελεσίδικα στην Επιτροπή, διευκρίνισε ο κ. Δαμιανού μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, είναι και το κατά πόσο θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια και η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. «Δόθηκε ο χρόνος γιατί θέλουμε να κινηθούμε όσο το δυνατόν ομόφωνα», είπε. Σημείωσε, δε, ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν και κόμματα, αλλά και ανεξάρτητοι Βουλευτές, επομένως κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχει χρόνος για διαβούλευση με όλους.
Τα υπόλοιπα θέματα, κατέληξε, όπως η οριζόντια ψηφοφορία, η επιλογή εγγραφής σε εκλογικούς καταλόγους για εκ μητρογονίας πρόσφυγες, αλλά και οι προτάσεις για καινούριους θεσμούς, όμως οι Βουλευτές Επικρατείας, παραμένουν για συζήτηση σε μετέπειτα στάδιο.