Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου των Κανονισμών που αφορούν το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών, σχέδιο το οποίο εμπερικλείει την αναθεωρημένη πρόταση του υπουργείου Παιδείας.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας αναμένεται όπως το Υπουργείο ακολουθήσει σύντομα – όπως είναι η πρόθεση του – όλα τα αναγκαία βήματα ούτως ώστε το νομοσχέδιο φτάσει ενώπιον της Βουλής. Εκεί όπου αναμένεται νέος γύρος συζητήσεων καθώς θα πρέπει να εξεταστεί και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Πάντως, για το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έθεσε εδώ και μερικές εβδομάδες διαβούλευση, δεν αντικρίζεται με θετικό μάτι από την ΠΟΕΔ. Συγκεκριμένα, η οργάνωση των δασκάλων, σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη διαφωνία της για την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε δημιουργία νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, «χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος και χωρίς να έχει υπάρξει σχετική συμφωνία», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κι αυτό διότι, πριν από μερικές εβδομάδες προέκυψε η αναθεωρημένη πρόταση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία περιλήφθηκαν και εισηγήσεις των οργανώσεων από την πρώτη φάση του διαλόγου, ενώ τώρα αναμένονται θέσεις των οργανώσεων επί της αναθεωρημένης πρότασης.
«Θεωρούμε ότι τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ ΠΟΕΔ και υπουργείου Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα, σε καμία περίπτωση δεν έχουν εξαντληθεί και πως το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την επίλυση ενός τόσο πολύ σοβαρού θέματος. Καλούμε επομένως το ΥΠΑΝ όπως αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα, συνεχίζοντας τον διάλογο με την Οργάνωση, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση θέσεων, πριν από την κατάθεση οποιουδήποτε Νομοσχεδίου στη Βουλή. Στόχος όλων πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κανονισμών επί της ουσίας, ώστε αυτοί να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του Δημόσιου Σχολείου και όχι η βιαστική κατάθεση ενός Νομοσχεδίου χωρίς σύγκλιση απόψεων», επισημαίνει η ΠΟΕΔ, η οποία αναφέρει επίσης πως τα συλλογικά της όργανα το επόμενο διάστημα θα αξιολογήσουν την κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί και «θα λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις».
Στο μεταξύ, στην πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης, όπου το κοινό μπορεί να σχολιάσει τους Κανονισμούς, υπάρχουν μερικά σχόλια. Κάποια από αυτά εστιάζουν σε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του νέου συστήματος αξιολόγησης όπως προτείνεται από το αρμόδιο Υπουργείο, άλλα πάλι αναλύουν συγκεκριμένα σημεία του. Ένα από αυτά, επισημαίνει πως θα πρέπει στο νέο σχέδιο αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί, να δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης του διευθυντή από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του καθώς και του επιθεωρητή, τονίζοντας πως η αξιολόγηση πρέπει να είναι αμφίδρομη.
Από πλευράς υπουργείου Παιδείας σημειώνεται ότι στους προτεινόμενους Κανονισμούς περιλαμβάνονται πρόνοιες, ώστε να διασφαλίζεται η βελτίωση της ποιότητας και των αποτελεσμάτων της διδασκαλίας και μάθησης, η έγκαιρη παρέμβαση, η βελτίωση της στήριξης των εκπαιδευτικών και η συνεχής επαγγελματική τους μάθηση σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής τους πορείας μέσα από διαδικασίες που στηρίζονται στη διαφάνεια και τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών.