Σφοδρή επίθεση κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορώντας τον ότι συνιστά «διεθνή τρομοκρατική απειλή» μετά από δηλώσεις του για τη μη δυνατότητα εγγυήσεων ασφάλειας εντός ρωσικού εδάφους στις 9 Μαΐου, κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο RIA Novosti, η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις του Ουκρανού προέδρου αποτελούν άμεση απειλή κατά των ηγετών που σκοπεύουν να επισκεφθούν τη Μόσχα και συνδέονται με την άρνηση του Κιέβου να αποδεχθεί την πρόταση της Ρωσίας για τριήμερη εκεχειρία.
«Οι δηλώσεις Ζελένσκι δεν είναι τυχαίες. Αντιπροσωπεύουν την απειλή ενός τρομοκράτη διεθνούς εμβέλειας», ανέφερε, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας για εξαπάτηση του λαού του και προσβολή της ιστορικής μνήμης. Ειδικότερα, έκανε αναφορά στον παππού του Ζελένσκι, βετεράνο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, υποστηρίζοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «τον πρόδωσε».
Η Ρωσίδα αξιωματούχος κατηγόρησε επίσης τον Ζελένσκι ότι προωθεί εξτρεμιστικές ενέργειες σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στο Μάλι, και ότι «εξήγαγε τρομοκρατική εμπειρία». Όπως είπε, «τώρα φτάνει στο σημείο να απειλεί ακόμη και τους βετεράνους της 9ης Μαΐου».
Η Ζαχάροβα συνέδεσε τις ενέργειες και δηλώσεις του Ζελένσκι με έναν «νεοναζιστικό χαρακτήρα» του ουκρανικού καθεστώτος, επικαλούμενη ενέργειες όπως η κατεδάφιση σοβιετικών μνημείων, η απαγόρευση ρωσικών τραγουδιών και η εκταφή οστών Σοβιετικών στρατιωτών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αποκάλεσε την πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για κατάπαυση πυρός από τις 8 έως τις 10 Μαΐου «θεατρική» και «τεχνητή». Υποστήριξε ότι πρόκειται για επικοινωνιακή τακτική ενόψει των εορτασμών και ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική πρόθεση ειρήνευσης.
«Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει η Ρωσία εκείνη τη μέρα. Ίσως προκαλέσει συμβάντα και μετά μας κατηγορήσει», σημείωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι μια πραγματική εκεχειρία πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 ημερών και να συνοδεύεται από ισχυρή διεθνή παρακολούθηση. «Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει σιγή όπλων. Αλλά χωρίς αξιόπιστη επιτήρηση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 20 ξένοι ηγέτες αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα.