Με στόχο την επιβεβαίωση του άριστου επιπέδου των διμερών σχέσεων με την Ιταλία, αλλά και την προώθηση της τουρκικής εμπλοκής στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται τη Ρώμη για την 4η Διακυβερνητική Σύνοδο Τουρκίας – Ιταλίας.
Παράλληλα, ο ίδιος ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα της Κύπρου. Εκεί, θα εγκαινιάσει το νέο «Προεδρικό», το οποίο κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από την Άγκυρα, και θα παραστεί στην έναρξη της έκθεσης Teknofest.
Η πρώτη Διακυβερνητική μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Σμύρνη, ενώ η τελευταία έλαβε χώρα πριν από τρία χρόνια στην Άγκυρα. Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διεθνές περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η γεωπολιτική αβεβαιότητα, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, αξιοποιώντας την κρίση στις διατλαντικές σχέσεις, επιδιώκει να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία με δικούς της όρους.
Η Ρώμη αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συμμάχους και υποστηρικτές της Τουρκίας, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να στηρίζει ενεργά την προσέγγιση Άγκυρας-Ε.Ε. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις οικονομικές σχέσεις και στις επενδύσεις, καθώς αρκετές ιταλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Τουρκία.
Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και των εξοπλισμών αποτελεί επίσης κεντρικό άξονα για την Τουρκία. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της ιταλικής εταιρείας Piaggio Aerospace από την τουρκική Baykar, καθώς και η συμφωνία συνεργασίας της τελευταίας με την ιταλική αμυντική εταιρεία Leonardo, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Αυτές οι συνεργασίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τουρκική αμυντική βιομηχανία και να αξιοποιηθούν από την Άγκυρα προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο από το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ε.Ε., στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Rearm Europe, αξίας 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η Ιταλία υποστηρίζει την τουρκική επιδίωξη για την απόκτηση των μαχητικών Eurofighter, καθώς αποτελεί μία από τις χώρες της κοινοπραξίας που τα παράγει.
Στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Μελόνι, καθώς και της ευρύτερης Διακυβερνητικής Συνόδου, θα τεθούν επίσης το μεταναστευτικό ζήτημα και οι περιφερειακές εξελίξεις. Η κ. Μελόνι έχει πραγματοποιήσει σειρά συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο τους τελευταίους μήνες, με στόχο την αλληλοενημέρωση και τον συντονισμό σε θέματα που αφορούν την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή.
Η Ιταλία αποτελεί για την Τουρκία σημαντικό εμπορικό εταίρο, καθώς ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε από τα 10 δισ. δολάρια το 2019 στα 32,2 δισ. δολάρια το 2024. Παράλληλα με τη Διακυβερνητική Σύνοδο, θα πραγματοποιηθούν και επαφές μεταξύ εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών και των επενδύσεων.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα της Κύπρου. Εκεί, θα εγκαινιάσει το νέο «Προεδρικό» Συγκρότημα, το οποίο κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από την Άγκυρα, και θα παραστεί στην έναρξη της έκθεσης Teknofest.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι από τα κατεχόμενα θα ανακοινωθούν νέες επενδύσεις και έργα για την «τδβκ», σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως της μόνης νόμιμης εκπροσώπου της Κύπρου από τις τουρκογενείς χώρες της Κεντρικής Ασίας, κατά τη Διάσκεψη Ε.Ε. – Κεντρικής Ασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα στις 4 Απριλίου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θεωρείται σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες του Ερντογάν να προωθήσει τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, ξεκινώντας από τις χώρες μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.
protothema.gr