Παρά τις παγκόσμιες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των ανανεωμένων εμπορικών εντάσεων και των μεταβαλλόμενων νομισματικών προσδοκιών, η Axia Research θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά “εξοπλισμένες” για να διατηρήσουν τη θετική τους απόδοση.
Ο επενδυτικός οίκος συνεχίζει να εστιάζει σε τρία βασικά θέματα: την πορεία των επιτοκίων, τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και τις κεφαλαιακές αποδόσεις. Υποθέτει πλέον ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σταθερά στο 2,00% από το 2025 έως το 2027, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών, καθώς υιοθετεί μια πιο επιφυλακτική στάση.
Κατά την Axia, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν υποτιμημένες σε σχέση με τις τράπεζες στην Ευρώπη, διαπραγματευόμενες με P/B για το οικονομικό έτος 2026 στο 0,80x και P/E στο 5,14x, με ισχυρή δημιουργία κεφαλαίου και υψηλές αποδόσεις μετόχων. Η μέση μερισματική απόδοση 9,2% προσφέρει premium 260 μονάδων βάσης έναντι της μερισματικής απόδοσης 6,6% του πανευρωπαϊκού δείκτη τραπεζών Stoxx 600 Banks, παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται σε υψηλότερες αποτιμήσεις (P/B για το 2026 0,89x, P/E 7,74x). Ο οίκος θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως προετοιμασμένες να διατηρήσουν υγιή κερδοφορία, χάρη στα ανθεκτικά καθαρά κέρδη από τόκους (NII), τις ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις, τη σταθερή αναπτυξιακή δυναμική, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να ανταμείβουν τους μετόχους μέσω επιταχυνόμενων κεφαλαιακών αποδόσεων.
Με βάση τα παραπάνω, η Axia αναμένει περαιτέρω ράλι έως και 47% στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ενώ ανεβάζει τις τιμές-στόχους. Η τιμή στόχος για την Eurobank τοποθετείται στα 3,40 ευρώ από 3 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 39%, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,90 ευρώ από 9,90 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 17% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 7,20 ευρώ από 6 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 47%. Για την Alpha Bank η Axia έχει προφανώς σταματήσει την κάλυψη λόγω της συμφωνίας με την Alpha Finance. Η Axia δίνει τιμή στόχο για την Τράπεζα Κύπρου τα 7,10 ευρώ από 6,20 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 30%.
Τα βασικά στοιχεία της θετικής άποψης της Axia για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι τα εξής τρία:
-Τα ισχυρά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2024 και τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών για το 2025-2027 καταδεικνύουν τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του τομέα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο.
-Οι υπολογισμοί της Axia υποθέτουν πλέον σταθερά επιτόκια έως 2027 στο 2%, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να υποστηρίζονται από το μείγμα περιουσιακών στοιχείων και τα έσοδα από προμήθειες να ενισχύονται από την ισχυρή χορήγηση νέων δανείων και τον όγκο συναλλαγών.
-Ο οίκος πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ανταμείβουν τους μετόχους μέσω δραστηριοτήτων που ενισχύουν την αξία, όπως οι επιταχυνόμενοι δείκτες payout (φτάνοντας ακόμη και το 70% των κερδών του 2025) που θα κατανεμηθούν μεταξύ μετρητών και επαναγορών.
Τα βασικά θέματα που θα παραμείνουν στο επίκεντρο τα προσεχή τρίμηνα
Τα ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους. Τα NII παραμένουν η βάση της κερδοφορίας. Όλες οι τράπεζες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψαν ισχυρά ΝΙΙ τα τελευταία τρίμηνα, υποστηριζόμενα από τον υψηλό όγκο δανείων, τη συνετή ανατιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων και την επανεπένδυση τίτλων σε υψηλές αποδόσεις. Η Axia αναμένει ότι αυτή η ισχύς θα συνεχιστεί και το 2025, με το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων να παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό. Με βάση το νέο βασικό της σενάριο ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 2% έως το 2027, υποδηλώνει μέσο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) περίπου 2,4% για τον κλάδο, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 1,8%. Αυτό προσφέρει ένα σημαντικό περιθώριο έναντι πιθανής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Η πιστωτική επέκταση παραμένει βασικός πυλώνας. Οι ελληνικές εταιρείες εισέρχονται σε μια φάση ανανεωμένης δραστηριότητας κεφαλαιακών δαπανών, με σημαντικό περιθώριο κέρδους να απομένει στην αξιοποίηση των κεφαλαίων RRF. Η Axia εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του χαρτοφυλακίου δανείων θα φτάσει περίπου το 6% με σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) για τα οικονομικά έτη 2025-2027. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν περαιτέρω τον δανεισμό και η χρηματοδότηση έργων σε υποδομές, πράσινη ενέργεια και τουρισμό, πιθανότατα θα είναι οι κύριοι παράγοντες που θα τον στηρίξουν. Επιπλέον, αναφέρει ο οίκος, η δυναμική των δανείων αναμένεται να αντισταθμίσει μέρος της πίεσης από το περιβάλλον των επιτοκίων.
Διαφοροποιημένες ροές εισοδήματος για την άμβλυνση της μετάβασης στα καθαρά έσοδα από τόκους. Καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους ομαλοποιούνται, οι τράπεζες επιταχύνουν τις προσπάθειες για την αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Η Axia προβλέπει αύξηση των εσόδων από προμήθειες περίπου 7% ετησίως έως το 2027, η οποία είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παρά την κυβερνητική πίεση στα τραπεζικά τέλη και προμήθειες, θεωρεί ότι η ομαδοποίηση προϊόντων και η ψηφιακή μετάβαση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ανθεκτικότητας.
Το πλεονάζον κεφάλαιο παρέχει στρατηγική επιλογή και απόδοση αξίας. Η συσσώρευση CET1 κεφαλαίου έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, επιτρέποντας στις τράπεζες να διατηρούν ισχυρά αποθέματα ασφαλείας και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα DTC. Καθώς τα επίπεδα κεφαλαίου συγκλίνουν προς τον μέσο όρο της ΕΕ και η κερδοφορία παραμένει ισχυρή, η Axia βλέπει περιθώριο για υψηλότερες πληρωμές και τακτικές επαναγορές, αν και σταδιακά. Είναι σημαντικό ότι, όπως τονίζει, οι στρατηγικές ανάπτυξης κεφαλαίου θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ των τραπεζών, προσφέροντας πιθανή ανοδική πορεία σε σχέση με το βασικό της σενάριο.
Δασμοί και εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Το εξελισσόμενο εμπορικό τοπίο ενέχει κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο και το επενδυτικό κλίμα. Ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι λιγότερο άμεσα εκτεθειμένες σε αυτόν τον κίνδυνο, η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει την αύξηση του ΑΕΠ και τη ζήτηση δανείων, ιδίως για τις ΜΜΕ και τους τομείς που επικεντρώνονται στις εξαγωγές, τονίζει η Axia. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από τους δικούς της καταλύτες, συμπεριλαμβανομένων των εκταμιεύσεων των κεφαλαίων RRF, ενώ η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος τροφοδοτούν τη ζήτηση για τραπεζικές υπηρεσίες.
Οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο δεν αντικατοπτρίζονται στο βασικό σενάριο της Axia προς το παρόν, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τα μηνύματα της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, όπως επισημαίνει. Ωστόσο, πιστεύει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε ουσιαστικές προσαρμογές, καθώς οι πιθανές επιπτώσεις πιθανότατα θα εξελιχθούν σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου. Δεδομένης της τρέχουσας ανθεκτικότητας της εγχώριας οικονομίας και της περιορισμένης άμεσης έκθεσης του κλάδου, αναμένει ότι οποιαδήποτε επίδραση θα είναι διαχειρίσιμη βραχυπρόθεσμα.
capital.gr