Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες το σχέδιο Κανονισμών που αφορά το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, μετά και την αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Παιδείας στους εκπαιδευτικούς φορείς.
Το σχέδιο θα βρίσκεται αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση στη διαδικτυακή πλατφόρμα «η-Διαβούλευση» www.e-consultation.gov.cy μέχρι και τις 6 Μαΐου. Σκοπός είναι η αντικατάσταση των περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Επιθεώρησις και Αξιολόγησις) Κανονισμών του 1976 και 2011 και η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, σχεδιασμένου να ενδυναμώνει τους εκπαιδευτικούς και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών.
Όπως σημειώνεται από πλευράς υπουργείου Παιδείας, στους προτεινόμενους Κανονισμούς περιλαμβάνονται πρόνοιες, ώστε να διασφαλίζεται η βελτίωση της ποιότητας και των αποτελεσμάτων της διδασκαλίας και μάθησης, η έγκαιρη παρέμβαση, η βελτίωση της στήριξης των εκπαιδευτικών και η συνεχής επαγγελματική τους μάθηση σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής τους πορείας μέσα από διαδικασίες που στηρίζονται στη διαφάνεια και τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών.
Διαβάζοντας κανείς τα όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο εντοπίζει αρκετά σημεία που αφορούν τις διαδικασίες αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων και τα είδη της. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών λειτουργών περιλαμβάνει τη διαμορφωτική αξιολόγηση, την αξιολόγηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας και την τελική (αριθμητική) αξιολόγηση, η οποία θα γίνεται στη βάση κλίμακας από το ένα μέχρι το 100, επομένως διαφοροποιείται το υφιστάμενο σύστημα που η βαθμολογία των εκπαιδευτικών φτάνει τώρα μέχρι το 40.
Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων περιλαμβάνει την Εσωτερική Αξιολόγηση (Αυτοαξιολόγηση) και την Εξωτερική Αξιολόγηση και διενεργείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ξεκαθαρίζεται δε, ότι στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται εξαιρετικά σοβαρές αδυναμίες εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δύναται να παραπέμπονται σε πρόγραμμα παιδαγωγικής και διδακτικής στήριξης.
Η αξιολόγηση των μόνιμων επί δοκιμασία εκπαιδευτικών λειτουργών συνίσταται σε αξιολόγηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας και καταλληλότητάς τους για σκοπούς επικύρωσης ή όχι της μονιμοποίησής τους.
Την ευθύνη για την αξιολόγηση αυτή έχουν από κοινού ο Επιθεωρητής-Αξιολογητής και ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας. Κατά τη διάρκεια της επί δοκιμασίας περιόδου, ο Επιθεωρητής-Αξιολογητής και ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας πραγματοποιούν τέσσερις κοινές επισκέψεις στην τάξη για παρατήρηση διδασκαλίας, δύο ανά σχολική χρονιά.
Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιείται μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου και η δεύτερη μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου για τη Μέση Εκπαίδευση ή Ιουνίου για τη Δημοτική Εκπαίδευση. Οι επισκέψεις στην τάξη του υπό αξιολόγηση εκπαιδευτικού πραγματοποιούνται κατόπιν ενημέρωσής του.
Αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της παρατήρησης της διδασκαλίας στην τάξη, ο Επιθεωρητής-Αξιολογητής και ο Διευθυντής συμπληρώνουν σχετικό έντυπο αξιολόγησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης.
Μετά το πέρας της διδασκαλίας, γίνεται αναστοχαστική συζήτηση μεταξύ του υπό αξιολόγηση εκπαιδευτικού λειτουργού, του Επιθεωρητή-Αξιολογητή και του Διευθυντή, κατά την οποία παρέχεται ανατροφοδότηση και ανταλλάσσονται απόψεις αναφορικά με πτυχές της παιδαγωγικής και διδακτικής πρακτικής του εκπαιδευτικού, περιλαμβανομένης της επίλυσης τυχόν προβλημάτων, τα οποία εντοπίζονται στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης.
Όσον αφορά στα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών λειτουργών ταξινομούνται στους ακόλουθους τομείς: Επαγγελματική γνώση και ανάπτυξη, Διδακτική – παιδαγωγική επάρκεια, Οργάνωση, διοίκηση και επικοινωνία και Επαγγελματική υπευθυνότητα και συμπεριφορά.