Την αντικατάσταση γιατρών και δασκάλων από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2035 προβλέπει ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δηλώνοντας ότι «οι σπουδαίες ιατρικές συμβουλές και τα σπουδαία μαθήματα» θα είναι δωρεάν
Σε διάφορες εμφανίσεις του στις αρχές του έτους ο Μπιλ Γκέιτς περιέγραφε την εικόνα ενός κόσμου που εισέρχεται στην εποχή της «ελεύθερης νοημοσύνης» στην οποία οι υπηρεσίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους με μικρό ή καθόλου κόστος.
Ο Γκέιτς έχει υποστηρίξει ότι επαγγέλματα που θεωρούνταν επί μακρόν απρόσβλητα από την αυτοματοποίηση, όπως οι γιατροί και οι δάσκαλοι, θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα δουν τους ρόλους τους να μετασχηματίζονται ή ακόμη και να αντικαθίστανται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτή η αλλαγή, ανέφερε, θα αντιμετωπίσει τις χρόνιες ελλείψεις εξειδικευμένων επαγγελματιών, ιδίως σε χώρες όπως η Ινδία ή στην Αφρική.
Παράλληλα, έχει προβλέψει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναλάβει ρόλους σε εργοστάσια, κατασκευές, φιλοξενία, ακόμη και σε ορισμένες εργατικές και χειρωνακτικές εργασίες.
Ο Μπιλ Γκέιτς δεν περιορίζεται όμως μόνο στον τεχνολογικό μετασχηματισμό και υποστηρίζει ότι με την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης η παραδοσιακή έννοια της εργασίας θα επαναπροσδιοριστεί.
«Οι θέσεις εργασίας είναι ένα τεχνητό δημιούργημα που οφείλεται στην έλλειψη… είναι δύσκολο να επαναπρογραμματίσεις τον εγκέφαλό σου ώστε να φανταστείς ένα μέλλον χωρίς αυτό», δήλωσε ο Γκέιτς.
Παρά τις προβλέψεις του όμως, θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι ρόλοι που απαιτούν συναισθηματική νοημοσύνη, επίλυση περίπλοκων ζητημάτων και δημιουργικότητα δεν μπορούν να αντικατασταθούν, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.
Δεν παρέλειψε εξάλλου να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνδέονται με την ταχεία εξέλιξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ εξήγησε ότι όραμα του είναι «η δράση μαζί με τον συνυπολογισμό των κινδύνων».
Η εποχή της «ελεύθερης νοημοσύνης» απαιτεί από τις κοινωνίες να αναθεωρήσουν το νόημα της εργασίας και του σκοπού της οικονομικής ασφάλειας».