Συνολικά 28 αλλοδαποί εντοπίστηκαν σε πολυκατοικία στη Λευκωσία ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε από τον Δήμο Λευκωσίας σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες.
Για τη διενέργεια του ελέγχου ο Δήμος αποτάθηκε στο Δικαστήριο και εξασφάλισε σχετικό διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η χρήση του υποστατικού μέχρι να συμμορφωθεί ο ιδιοκτήτης με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και να καταστεί το κτήριο ασφαλές για τους ενοίκους.
Όπως διαπιστώθηκε (και από τον δήμαρχο Λευκωσίας) οι 28 αλλοδαποί, οι οποίοι βρέθηκαν σε υποστατικό Ελληνοκύπριου επιχειρηματία, διέμεναν υπό άθλιες συνθήκες. Δώδεκα από τους διαμένοντες είναι αιτητές πολιτικού ασύλου.
Ο έλεγχος στο υποστατικό διενεργήθηκε τη Μεγάλη Βδομάδα κατόπιν σχετικής καταγγελίας.
Σημειώνεται, πως στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας εκατοντάδες αλλοδαποί ζουν σε συνθήκες οι οποίες κάθε άλλο από αξιοπρεπείς είναι και μάλιστα πολλοί πληρώνουν τους ιδιοκτήτες «με την κεφαλή».
Δηλαδή, ανεξαρτήτως της χωρητικότητας των υποστατικών, οι ιδιοκτήτες χρεώνουν του ενοικιαστές τον κάθε ένα ξεχωριστά €100 ή €125 και πάει λέγοντας.
Οι αλλοδαποί, παρόλον ότι δεν ζουν σε κατάλληλες συνθήκες (άλλοι με μειωμένο αριθμό τουαλετών, άλλοι χωρίς ζεστό νερό κοκ) μη έχοντας άλλη επιλογή διαμένουν σε τέτοια υποστατικά μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο.
Στην παλιά πόλη δεν νοικιάζονται μόνο σπίτια και διαμερίσματα αλλά και καταστήματα με τις συνθήκες να είναι ακόμη πιο δύσκολες από πλευράς ανέσεων. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι εσωτερικοί διαχωρισμοί γίνονται με κουρτίνες οι οποίες τοποθετούνται στις τζαμαρίες των πρώην καταστημάτων.
Από ελέγχους που έγιναν στο παρελθόν εντοπίστηκαν τέτοια υποστατικά αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλα, γι’ αυτό και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Συνήθως στους ελέγχους συμμετέχουν ο Δήμος, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας (ΕΟΑ) ο Φόρος Εισοδήματος και οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
Σημειώνεται, πως αρκετοί ιδιοκτήτες υποστατικών δεν δηλώνουν τα εισοδήματα τους, αν και κερδίζουν αρκετά χρήματα με τον τρόπο που τα νοικιάζουν.
Αυτός είναι και ο βασικός, αν όχι ο μοναδικός λόγος, για τον οποίο πολλοί ιδιοκτήτες δεν επιδιορθώνουν τα υποστατικά τους για να τα νοικιάσουν σε οικογένειες κοκ, αφού η ενοικίαση «με την κεφαλή» είναι πολύ πιο προσοδοφόρα και σχετικά ανέξοδη.
Οι υποθέσεις που αφορούν την είσπραξη ενοικίων χωρίς αυτά να δηλώνονται στον Φόρο, θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ το ίδιο θα γίνει και στις περιπτώσεις που εξασφαλιστεί μαρτυρία ότι κάποιοι από τους αλλοδαπούς εργάζονται χωρίς οι εργοδότες να καταβάλλουν γι’ αυτούς κοινωνικές ασφαλίσεις.
Πέραν των πιο πάνω ελέγχων, διενεργούνται και έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν κάποιοι διαμένουν παράνομα στην Κύπρο ή και για να εντοπιστούν άτομα τα οποία εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί, πως μεταξύ 12 Ιανουαρίου και 31 Μαρτίου, στη Λευκωσία διενεργήθηκαν 117 συλλήψεις και όπως ανέφερε στο philenews ο Δήμαρχος Λευκωσίας, από άποψη αριθμών δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο.