Για τη νέα εικόνα του τραπεζικού συστήματος, όπως διαμορφώνεται στην κυπριακή αγορά, με τις συγχωνεύσεις εγχώριων τραπεζών με ελλαδικούς ομίλους αλλά και για την μείωση των τραπεζών που θα γίνει εκ των πραγμάτων, μιλάει μεταξύ άλλων στη μεγάλη συνέντευξή του στον «Φ» ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης.
«Πρόκειται για ενέργειες που ενδυναμώνουν την ανθεκτικότητα και ενισχύουν την αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος» υποδεικνύει και δεν παραλείπει να τονίσει ότι «και, βεβαίως, κάθε διαδικασία ενοποίησης φέρει εν δυνάμει κινδύνους, τους οποίους παρακολουθούμε και οριοθετούμε. Αύξηση των κινδύνων πέραν των θεμιτών ορίων, δεν θα ήταν επιθυμητή από την ΚΤΚ».
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανεβάζει τους τόνους αυστηρότητας προς τις τράπεζες όταν έχουν υπερβολικές απαιτήσεις τεκμηρίωσης για πελάτες χαμηλού κινδύνου. Αναφέρει ως παράδειγμα ότι «ένας μισθωτός υπάλληλος, χωρίς άλλα εισοδήματα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια αυστηρότητα όπως ένας επενδυτής ή μια εταιρεία με πολύπλοκες συναλλαγές. Θα πρέπει δηλαδή να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας».
Η ΚΤΚ έχει διαβουλευτεί με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και άλλους φορείς, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για απλοποίηση της οδηγίας για παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προς διασφάλιση της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας και διευκρινίζει ότι η σχετική τροποποίηση θα εκδοθεί από την Κεντρική σύντομα.
-Τα τελευταία χρόνια, κ. Διοικητά, επιχειρήσεις και πολίτες παραπονιούνται διαρκώς ότι η αυστηρότητα των εμπορικών τραπεζών έχει φτάσει στο άλλο άκρο. Είναι κάτι που απασχολεί την ΚΤΚ το συγκεκριμένο;
Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση της χρησιμοποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος για παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Η διαφύλαξη του καλού ονόματος της χώρας είναι υψίστης σημασίας και απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό, όμως, με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να οδηγεί τα πιστωτικά ιδρύματα στην υπερβολική απαίτηση τεκμηρίωσης για πελάτες χαμηλού κινδύνου.
Επίσης, οι συχνές επικαιροποιήσεις, πχ ετησίως, πρέπει να γίνονται μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου τα πιστωτικά ιδρύματα εντοπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός υπάλληλος χωρίς άλλα εισοδήματα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια αυστηρότητα όπως ένας επενδυτής ή μια εταιρεία με πολύπλοκες συναλλαγές. Θα πρέπει, δηλαδή, να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.
Επιπρόσθετα, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, ειδικότερα αυτών που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία ή που έχουν κάποια ειδική ανάγκη και να παρέχουν σχετικές διευκολύνσεις.
Οι εν λόγω κατηγορίες πολιτών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αποκομμένοι από τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες. Συνεπώς, αναμένεται από τα πιστωτικά ιδρύματα να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους όπου χρειάζεται, προς αυτή την κατεύθυνση.
Όλα τα πιο πάνω είναι απόλυτα συμβατά με την Οδηγία για την Παρεμπόδιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά, η ΚΤΚ έχει διαβουλευτεί με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και άλλους φορείς, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για απλοποίηση της εν λόγω Οδηγίας προς διασφάλιση της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας. Η σχετική τροποποίηση θα εκδοθεί από την ΚΤΚ σύντομα.
Εξαγορές και συγχωνεύσεις
-Βλέπουμε ότι υπάρχει ενισχυμένη παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, από τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής από τον ελληνικό όμιλο Eurobank έως την εξαγορά της Astrobank από την Alpha. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει άμεση διασύνδεση με την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες της χώρας, ειδικά σε μια περίοδο που δημιουργείται παγκόσμια αβεβαιότητα;
Η κυπριακή οικονομία έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα και ευελιξία, παρά τους αλλεπάλληλους γεωπολιτικούς και άλλους κλυδωνισμούς των τελευταίων ετών, καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης ψηλότερους από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σήμερα πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας, και κερδοφορίας, μεταξύ των υψηλότερων στη ζώνη του ευρώ.
Συγκεκριμένα, κατά το 2024, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ενδυναμώθηκε περαιτέρω, φτάνοντας το 24,5%, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανήλθε στο 16,1%.
Η κερδοφορία, όπως αυτή αποτυπώνεται στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity), ανήλθε στο 20% τον Δεκέμβριο του 2024, έναντι 10,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Παράλληλα, τα αποθέματα ρευστότητας διατηρήθηκαν σε πολύ ψηλά επίπεδα, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στο 333%, ποσοστό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το εποπτικό όριο του 100%, όσο και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη, ύψους 163,4%.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ξένες επενδύσεις συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα όσο και προς την κυπριακή οικονομία. Οι συγκεκριμένοι δύο τραπεζικοί όμιλοι που επενδύουν στο τραπεζικό μας σύστημα αποτελούν σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα και υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει την τήρηση των υψηλότερων προτύπων τραπεζικής εποπτείας.
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι η πλειοψηφία των μετόχων των μεγάλων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβανομένων των κυπριακών και ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, απαρτίζεται από σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές.
Οι εν λόγω επενδυτές αποσκοπούν στην αύξηση της αξίας των επενδύσεών τους μέσα από την αποτελεσματική εταιρική διοίκηση. Συνεπώς, πρόκειται για ενέργειες που ενδυναμώνουν την ανθεκτικότητα και ενισχύουν την αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί προτεραιότητα για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), ιδίως σε περιόδους εντονότερων κινδύνων και αβεβαιότητας. Το ρυθμιστικό και μακροπροληπτικό μας πλαίσιο είναι απαιτητικό και θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να ενισχύεται, ούτως ώστε να διασφαλίζει την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και να θωρακίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τα συστημικά σημαντικά ιδρύματα -δηλαδή οι μεγάλες τράπεζες του τραπεζικού μας συστήματος- υπόκεινται σε αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Επιπροσθέτως, υφίστανται περιορισμοί στις ενδοομιλικές συναλλαγές για μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα και στη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.
Ταυτόχρονα, η ΚΤΚ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, καθώς αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα κάθε τράπεζας και την ικανότητά της να αντιμετωπίζει προνοητικά και αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις. Και, βεβαίως, κάθε διαδικασία ενοποίησης φέρει εν δυνάμει κινδύνους, τους οποίους παρακολουθούμε και οριοθετούμε. Αύξηση των κινδύνων πέραν των θεμιτών ορίων, δεν θα ήταν επιθυμητή από την ΚΤΚ.
Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης θα ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού –και κατ’ επέκταση του κυπριακού– χρηματοπιστωτικού συστήματος, προσφέροντας επιπλέον επίπεδα προστασίας απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.
Αυστηρές συστάσεις για συντηρητική πολιτική στα μερίσματα
-Με ποιο τρόπο, κ. Διοικητά, η επιβολή δασμών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει τις κυπριακές τράπεζες και τι συστήνετε στις τραπεζικές διοικήσεις. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει στα ετήσια αποτελέσματα ότι θα αυξήσει την μερισματική πολιτική της, με την καταβολή ενδιάμεσου μερίσματος που θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση. Υπάρχει προτροπή να μην γίνει κάτι τέτοιο;
Οι αλλεπάλληλες επιβολές δασμών και η γενικότερη όξυνση στις εμπορικές σχέσεις παγκοσμίως κατά το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και έχουν ενισχύσει την μακροοικονομική αβεβαιότητα.
Δυστυχώς, αυτό με τη σειρά του διαταράσσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανακοπής της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ή -ακόμη χειρότερα- προσφέροντας εύφορο έδαφος για την εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού. Προφανώς, το νεοφυές αυτό πλέγμα αναδυόμενων κινδύνων δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον τραπεζικό τομέα.
Αν και οι άμεσες επιπτώσεις στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα πιθανόν να είναι περιορισμένης έκτασης, οι έμμεσες συνέπειες ενδέχεται να καταστούν σημαντικές. Οι ευρύτερες αυτές οικονομικές αναταραχές δύναται να προκαλέσουν δυσχέρειες, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την αναγκαιότητα για διαφύλαξη και περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής ανθεκτικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους από την εν λόγω εξέλιξη. Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας, έχουμε προβεί πρόσφατα σε αυστηρές συστάσεις προς τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, ενισχύοντας το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και τις δομές διακυβέρνησής τους, για να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στη σωρεία προκλήσεων που δημιουργούνται από το υφιστάμενο ασταθές και αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την υιοθέτηση συντηρητικής και προσεκτικής πολιτικής μερισμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση επαρκών κεφαλαιακών αποθεμάτων για την απορρόφηση ενδεχόμενων κραδασμών ή απρόβλεπτων ζημιών.
Υψηλό κόστος δανεισμού και απαίτηση για έγκαιρη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης
-Ως κεντρικός τραπεζίτης έχετε κάνει παρεμβάσεις πριν μερικούς μήνες για την επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών και είναι ένα θέμα που συζητήσατε αρκετές φορές με τις τραπεζικές διοικήσεις. Είστε ικανοποιημένος από τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και στους καταθέτες ή θα έπρεπε να γίνουν και άλλες προσπάθειες μείωσης για την πρώτη κατηγορία και αύξησης για τη δεύτερη;
Καταρχάς, θα ήθελα να αναφερθώ στον κύκλο αύξησης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και ο οποίος, σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών της ενέργειας, οδήγησε τον πρωτοφανή ψηλό πληθωρισμό σε σταδιακή και συνεχή πορεία διόρθωσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στη ζώνη του ευρώ. Ο εν λόγω αποπληθωρισμός ενισχύει την αγοραστική δύναμη των Κυπρίων πολιτών και ως εκ τούτου οι επιπτώσεις της ακρίβειας εξασθενούν σταδιακά.
Σε ό,τι αφορά τον κύκλο μείωσης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024, και ο οποίος συνεχίστηκε με την πρόσφατη (σ.σ. Μεγάλη Πέμπτη) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση των εν λόγω επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, παρατηρήθηκε σημαντική σχετική προσαρμογή των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Η Κύπρος εξακολουθεί να κατατάσσεται στις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό κόστος δανεισμού, το οποίο, όμως, συνεχίζει να συγκλίνει προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να είναι ισχυρά και κερδοφόρα, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση και να ενσωματώνουν, ανάμεσα σε άλλα, και την κοινωνική διάσταση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεών τους.
Άλλωστε, η εν λόγω προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τις κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών αρχών σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης (ESG).
Τα πιστωτικά ιδρύματα που επενδύουν στην οικοδόμηση μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους πελάτες και ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις ανάγκες της κοινωνίας, όχι μόνο ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά συμβάλλουν και στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Μέσω αυτής της προσέγγισης, τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να διατηρήσουν μια δυναμική θέση στην αγορά, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ενισχύσει την Οδηγία Εσωτερικής Διακυβέρνησης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων με νέες απαιτήσεις σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου φήμης.
Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2024, η ΚΤΚ δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία επιτοκίων για καταθέσεις και δάνεια για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
Αυτή η πρωτοβουλία έχει στόχο την προώθηση της διαφάνειας, διασφαλίζοντας την άμεση πρόσβαση των πολιτών και επιχειρήσεων σε αξιόπιστες πληροφορίες.
-Οι τράπεζες της Ευρώπης φαίνεται ότι δεν είναι στα επίπεδα που θα ήθελε ο Ευρωπαίος επόπτης, ο οποίος ζητά να επιταχύνουν φέτος τις επενδύσεις τους στην ψηφιοποίηση. Εσείς, πόσο ικανοποιημένος είστε από τις εγχώριες τράπεζες για τα μέτρα που λαμβάνουν στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον;
Η ψηφιοποίηση, η κλιματική αλλαγή αλλά και η κυβερνοασφάλεια συγκαταλέγονται στις πλέον σημαντικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όχι μόνο για τον τραπεζικό τομέα, αλλά και για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.
Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνονται στις στρατηγικές προτεραιότητες, τόσο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού όσο και της ΚΤΚ, σε σχέση με την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταγράψει ουσιαστικά βήματα προόδου στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη απαιτεί συνεχή και ευέλικτη προσαρμογή. Παράλληλα, παρατηρούμε κλιμάκωση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας καθιστώντας την ενίσχυση της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων ύψιστης σημασίας.
Στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις καθίστανται διαρκώς πιο αισθητές παγκοσμίως. Αν και ο κυπριακός τραπεζικός τομέας έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, η πλήρης συμμόρφωση με τις αυστηρές εποπτικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων προϋποθέτει περαιτέρω προσπάθειες και συλλογική κινητοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς.
Ωστόσο, το συγκριτικά μικρότερο μέγεθος της τοπικής αγοράς και η απλούστερη δομή των τραπεζικών χαρτοφυλακίων μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική προσαρμογή. Πρόσφατες εξελίξεις, όπως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν νέα πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα, καθώς και για τους πλείστους τομείς της οικονομίας. Η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας απαιτεί έγκαιρη υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που διέπουν την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Μείωση τραπεζών και ανταγωνισμός
-Προβληματίζει την Κεντρική Τράπεζα η μείωση του αριθμού των τραπεζών μέσω των εξαγορών και η πιθανή μείωση στον ανταγωνισμό και τις επιλογές των πελατών; Υπάρχει πιθανότητα να δούμε και νέα συγχώνευση στην αγορά;
Σημειώνεται, κατ’ αρχήν, ότι η αρμοδιότητα για θέματα ανταγωνισμού ανήκει στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού. Κατά την άποψή μου, η μείωση του αριθμού των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν συνεπάγεται απαραίτητα αποδυνάμωση του ανταγωνισμού ή περιορισμού των επιλογών του πολίτη. Αντιθέτως, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεγαλύτερα και ισχυρότερα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να προσφέρουν πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Ας μην μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι η τάση συγκέντρωσης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων παρατηρείται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ως απάντηση στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για τεχνολογικές επενδύσεις και στον ανταγωνισμό από τα Fintechs.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, στον τομέα των πληρωμών, ο ανταγωνισμός στην Κύπρο εντείνεται με την ανάπτυξη των ιδρυμάτων πληρωμών (ΙΠ), καθώς και των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος (ΙΗΧ), ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της ψηφιακής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αδειοδοτημένων ιδρυμάτων στην Κύπρο έχει διπλασιαστεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φτάνοντας αυτή τη στιγμή τα 39.
Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο μελλοντικών συγχωνεύσεων ή εξαγορών, οι οποιεσδήποτε τέτοιες αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και καθορίζονται από τις δυνάμεις της αγοράς και τις στρατηγικές τους επιλογές.
Ο ρόλος της ΚΤΚ είναι να διασφαλίζει ότι κάθε τέτοια πράξη πραγματοποιείται εντός του ισχύοντος θεσμικού και εποπτικού πλαισίου, με σκοπό τη διαφύλαξη της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.