Κλήτευση στον Ρώσο μεγιστάνα, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, απέστειλαν οι διορισμένοι από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς λειτουργοί επιθεώρησης, που έχουν ως όρους εντολής τη διερεύνηση όσων καταλογίζονται στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μέσω του βιβλίου «Κράτος Μαφία».
Ασφαλείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως το εν λόγω κλητήριο έγγραφο όριζε ως ημερομηνία παρουσίας του Ριμπολόβλεφ ενώπιον της ερευνητικής ομάδας στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Ωστόσο, ο Ρώσος μεγιστάνας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.
Η ίδια πληροφόρηση αναφέρει πως ο Ρώσος μεγιστάνας αναζητήθηκε σε δύο κρατικές οντότητες του εξωτερικού προκειμένου να καταστεί εφικτή η παρουσία του και η κατάθεσή του ενώπιον των λειτουργών επιθεώρησης. Ωστόσο, πηγή πληροφόρησης του «Φ» δεν ξεκαθάρισε κατά πόσον η κλήτευση επιδόθηκε. Αυτό ήταν κάτι που διερευνάτο.
Η αναζήτηση του Ριμπολόβλεφ από την ερευνητική ομάδα που διορίστηκε από την Αρχή και αποτελείται από την Αυστραλή νομικό Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ και τους Κύπριους δικηγόρους Χαρίλαο Χρυσάνθου, Ορέστη Νικήτα και Ανδρέα Ευθυμίου, καταδεικνύει και την πρόθεσή τους να εξαντλήσουν όλα τα μέσα προκειμένου η έρευνα να επεκταθεί σε όλες τις παραμέτρους των εγειρόμενων ζητημάτων και να πέσει φως.
Θυμίζουμε ότι ο συγγραφέας/ερευνητής Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του περιλαμβάνει πολλές αναφορές για τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιό του. Αναφέρεται στο φερόμενο ρόλο μεγάλου δικηγορικού γραφείου και τη σχέση που είχε με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο ολιγάρχης για να μην καταστεί δικαιούχος μέρους της περιουσίας του η Έλενα Ριμπολόβλεβα και μεταφορές κεφαλαίων. Ο Αναστασιάδης αρχικά με δημόσιες γραπτές τοποθετήσεις του απέρριψε κατηγορηματικά όσα του προσάπτονται. Στη συνέχεια με το βιβλίο του ο «Συκοφάντης» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, δημοσιοποίησε ντοκουμέντα επιχειρώντας να καταρρίψει τα όσα υποστηρίζει ο Δρουσιώτης.
Το τζετ κι ο Χριστοδουλίδης
Η έτερη είδηση που προκύπτει από το ρεπορτάζ για την έρευνα σε σχέση με το «Κράτος Μαφία» σχετίζεται με την χθεσινή κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Επί της ουσίας αυτό που εξυπηρετεί το ρεπορτάζ και καταγράφουμε είναι μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος κατά τη βιαστική αποχώρησή του. «Ό,τι ρωτήθηκα απάντησα» είπε χαρακτηριστικά για την 1,5 ώρα που κατέθετε ενώπιον των λειτουργών επιθεώρησης.
Θεωρείται σίγουρο ότι ένα από τα καυτά ζητήματα για τα οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να δώσει τις θέσεις του στους λειτουργούς επιθεώρησης, αφορά το ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιούσε ο τέως Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, για τα ταξίδια του.
Όπως ήδη σημειώσαμε, ο συγγραφέας/ερευνητής, Μακάριος Δρουσιώτης, στο βιβλίο του είχε διατυπώσει τη θέση ότι ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ εξυπηρετείτο από τον Νίκο Αναστασιάδη. Μάλιστα, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι ο Ριμπολόβλεφ πλήρωνε ως αντάλλαγμα τους λογαριασμούς των τζετ που χρησιμοποιούσε ο Αναστασιάδης για τα ταξίδια του στο εξωτερικό κατά το 2015.
Ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του, μάλιστα, προς ενίσχυση αυτής της θέσης επικαλέστηκε μαρτυρία του Νίκου Χριστοδουλίδη, που τότε ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα, ο Χριστοδουλίδης βάσει των όσων γράφει ο Δρουσιώτης, σε συζήτηση διευκρίνισε ότι τα έξοδα των τζετ του Νίκου Αναστασιάδη τα κάλυπτε ο Ριμπολόβλεφ και όχι ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Κρις Λαζαρή.
Ο τέως Πρόεδρος στο βιβλίο που εξέδωσε και κυκλοφόρησε πρόσφατα, σημειώνει για το επίμαχο θέμα: «Για να γίνει πιστευτός χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο που μετέρχεται σε πλείστα όσα κεφάλαια των πονημάτων του, με επίκληση διαλόγων που έλαβαν δήθεν χώρα μεταξύ του ιδίου και των συνεργατών μου, στην προκειμένη περίπτωση του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως ψευδώς ισχυρίζεται, σ’ ένα των ταξιδιών ο Χριστοδουλίδης τον διόρθωσε πως δεν είναι ο Λαζαρή που πληρώνει τα αεροπορικά ναύλα, αλλά ο Ριμπολόβλεφ. Αυτή είναι η «αδιάσειστη» μαρτυρία για το νοσηρό αφήγημα. Ευτυχώς ο Χριστοδουλίδης ευρίσκεται εν ζωή και προεδρεύει της Δημοκρατίας».
Στις 28 Απριλίου
Ο Αναστασιάδης θα αρχίσει να καταθέτει στους ερευνητές της Αρχής κατά της Διαφθοράς στις 28 Απριλίου. Θεωρείται βέβαιο πως θα καταθέσει στους λειτουργούς επιθεώρησης και το βιβλίο του «Ο Συκοφάντης» που συνέγραψε για να απαντήσει, μεταξύ άλλων, στα όσα του καταλογίζονται μέσω του βιβλίου «Κράτος Μαφία» επί θητείας του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η κατάθεση του Αναστασιάδη είναι προγραμματισμένη να γίνει σε διάστημα μιας εβδομάδας και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου.
Οι λειτουργοί επιθεώρησης ήδη έχουν συγγράψει μεγάλο μέρος του πορίσματός τους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν ετοιμάσει τετραψήφιο αριθμό σελίδων. Εννοείται ότι τα όσα συνέγραψαν είναι επί ζητημάτων για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι μαρτυρίες που έλαβαν.
Ευγενικός αλλά σφίγγα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Όλο το παρασκήνιο
Φειδωλός, ευγενικός, αλλά και χωρίς καμία διάθεση για τοποθετήσεις στους δημοσιογράφους. Αυτή η αναφορά αποδίδει την εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την παρουσία του χθες το πρωί στα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
Η συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τους λειτουργούς επιθεώρησης της Αρχής, οι οποίοι διερευνούν τα όσα καταλογίζονται στον προκάτοχό του τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ήταν ορισμένη για τις 09:00 το πρωί.
Ο Πρόεδρος αφίχθηκε στο σημείο, στην λεωφόρο Μάρκου Δράκου στο κέντρο της Λευκωσίας, πέντε λεπτά νωρίτερα. Αφού πρώτα καλημέρισε χαμογελαστός τους λειτουργούς του Τύπου και χαιρέτισε τον επικεφαλής της Αρχής, επίτροπο διαφάνειας, Χάρη Πογιατζή, ο οποίος τον υποδέχθηκε, αμέσως κατευθύνθηκε για τον χώρο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η ακρόαση.
Λίγο πριν την είσοδό του στο κτήριο και όταν του ζητήθηκε να κάνει τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος με ευγενικό ύφος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί.
Την ίδια στάση τήρησε και όταν μετά από περίπου 1,5 ώρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσής του ενώπιον των ερευνητών της υπόθεσης. Κατά την έξοδό του από το κτήριο, ήταν βιαστικός και χαιρετώντας με χαμόγελο τους τρεις δημοσιογράφους που τον περίμεναν για δηλώσεις μαζί με εικονολήπτες τηλεοπτικών σταθμών, εισήλθε στο προεδρικό όχημα.
Σε κάλεσμα των λειτουργών του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου για τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος επέδειξε την ίδια στάση, αρκούμενος να αναφέρει τις ακόλουθες τρεις φράσεις: «Δεν έχω κάτι να πω. Ό,τι ρωτήθηκα απάντησα. Να ‘στε καλά».
Εδώ να σημειωθεί ότι κανείς από τους δημοσιογράφους δεν ανέμενε τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα κατέθεσε σε σχέση με το βιβλίο του συγγραφέα/ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη. Άλλωστε, με βάση την κείμενη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία την Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς η διαδικασία δεν επιτρέπει άκρατη δημοσιοποίηση πληροφοριών.
Η πρόθεση των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ωστόσο, ήταν να υποβάλουν ερωτήματα στον Πρόεδρο για ζητήματα που αφορούσαν γενικότερα την επικαιρότητα.
Να σημειωθεί ότι στελέχη της προεδρικής φρουράς βρίσκονταν πολύ νωρίτερα στο σημείο, ρυθμίζοντας θέματα ασφαλείας.