Το ψηφιακό ευρώ και άλλα σημαντικά ζητήματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια που η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Είναι η δεύτερη φορά, μετά από 14 χρόνια, που η Κύπρος αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία. Μάλιστα, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό που η συζήτηση για το ψηφιακό ευρώ θα τεθεί στη διάρκεια της δικής μας προεδρίας, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν σωστοί χειρισμοί, λαμβανομένων υπόψη των εξαιρετικών επιδόσεων της κυπριακής οικονομίας, σε σχέση με τη μείωση του δημόσιου χρέους, του πληθωρισμού, της ανεργίας και την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης.
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του πρόεδρου του Eurogroup και Υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχιου, κατά τις επαφές που είχε στην Κύπρο, ο οποίος ανάφερε «ξέρω ότι θα βρεθούμε σε πολύ ασφαλή χέρια υπό την ηγεσία της Κύπρου».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρόεδρο του Eurogroup συζητήθηκαν εκτενώς οι οικονομικές εξελίξεις αλλά και η αναστάτωση που προκλήθηκε από την επιβολή δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το ψηφιακό ευρώ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθώς συνδέεται με τις νέες αμερικάνικες πολιτικές. Και αυτό γιατί ο Τράμπ μέσα από τον εμπορικό πόλεμο που είχε κηρύξει με τις υπόλοιπες χώρες προωθεί τα κρυπτονομίσματα γιατί συνδέονται με το αμερικανικό δολάριο. Δηλαδή η εξαργύρωση των κρυπτονομίσματων γίνεται σε δολάρια. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα πως σε περίπτωση που επικρατήσουν τα κρυπτονόμισματα, οι ΗΠΑ θα μπορούν να ελέγχουν ακόμα περισσότερο την παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό, η Ευρώπη επενδύει πολλά στο ψηφιακό ευρώ. Θεωρεί πως θα συμβάλει στην στήριξη ενός ανταγωνιστικού και ανθεκτικού ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών, θα συμβάλει στην οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης και θα ενισχύσει διεθνή ρόλου του ευρώ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνέχιση της εργασίας για την παράδοση του ψηφιακού ευρώ και η συνεχής εστίαση στους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν σημαντικά έργα, τα οποία θα συνεχιστούν ή θα ολοκληρωθούν υπό την κυπριακή Προεδρία.
Τι είναι το ψηφιακό ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί πως το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, διαθέσιμο σε όλους χωρίς χρέωση. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιείται όπως τα μετρητά σήμερα. Ουσιαστικά θα αποτελεί ένα ευρωπαϊκό, ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής προσβάσιμο και αποδεκτό σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Σημειώνεται πως ψηφιακό ευρώ είναι πολύ διαφορετικό από τα κρυπτονομίσματα, καθώς υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εγγυάται τη σταθερότητά του. Θα έχει την ίδια αξία με το φυσικό νόμισμα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο για κάθε καθημερινή δαπάνη, ακόμη και διασυνοριακά.
Με έναν κωδικό QR θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση πληρωμών από μια ασφαλή εφαρμογή στο τηλέφωνο, ακόμη και για την πραγματοποίηση πληρωμών όταν δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Όταν εφαρμοστεί πλήρως, οι έμποροι θα πρέπει να αποδεχτούν το ψηφιακό ευρώ όπως ακριβώς δέχονται μετρητά σήμερα.
Ζήτησε να μάθει για τις απαιτήσεις των Αμερικανών
Αρμόδια κυβερνητική πηγή, ανέφερε στον «Φ» πως ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε να λάβει πληροφορίες για τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις ΗΠΑ αλλά και τα μηνύματα που έλαβε από τους Αμερικανούς επενδυτές.
Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, οι Αμερικανοί επενδυτές εξήγησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους σκοπέλους που αντιμετωπίζουν για να επενδύσουν στην Ευρώπη, η οποία, όπως υποστήριξαν, με το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο και τις πολιτικές που εφαρμόζει βάζει δασμούς (περιορισμούς) στον εαυτό της.
Οι Αμερικανοί επενδυτές ζήτησαν από την κυπριακή αποστολή να ενημερωθούν για το νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στην Κύπρο σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Πάντως, κατά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος του Eurogroup στην Κύπρο, μετέφερε τον προβληματισμό των ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με τη μορφή που θα έχει η επόμενη χρηματοοικονομική κρίση και αν αυτή θα σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα.
Τόσο δημόσια όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο κ. Ντόναχιου, έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην οικονομία, οι οποίοι συνέβαλαν στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στα ψηλά επίπεδα του δημοσιονομικού πλεονάσματος, στη μείωση του πληθωρισμού και της ενίσχυση της απασχόλησης.