Νέα επιστημονική μελέτη στρέφει την προσοχή σε έξι φυτά της Μεσογείου, τα οποία φαίνεται να συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι φυσικές ενώσεις που περιέχουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ασκούν ισχυρή προστατευτική δράση στην καρδιά, ενισχύοντας τη διεθνή φήμη της μεσογειακής διατροφής.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Ισπανία, τη Χιλή και την Κούβα και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Food Bioscience, αναδεικνύει τα πολύτιμα ενεργά συστατικά των έξι αυτών φυτών. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα φυσικά τους χαρακτηριστικά δρουν ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο αυτό, φαρμακευτικές εταιρείες αντλούν έμπνευση από τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των φυτών αυτών, με στόχο να αναπτύξουν συνθετικές εκδοχές των βιοδραστικών τους ενώσεων. Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να μελετά τη δυναμική της μεσογειακής χλωρίδας ως φυσική πηγή πρόληψης για χρόνιες ασθένειες.
Τα 6 μεσογειακά φυτά – προστάτες της καρδιάς
Στα φυτά αυτά συγκαταλέγονται το σκόρδο, το ιπποφαές, ο κρόκος, η ελιά, το δεντρολίβανο και το σταφύλι.
Σκόρδο
Με παντοδύναμες ουσίες όπως διμέθυλο-τρισουλφίδιο, η αλλισίνη και η S-αλλυλ-κυστεΐνη, ο «πολεμιστής» με τη βαρβάτη οσμή, είναι προικισμένος με τη δύναμη να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης. Άλλες ενώσεις του σκόρδου καταπολεμούν τη φλεγμονή και ενεργοποιούν τις αντιοξειδωτικές οδούς που επιβραδύνουν την σκλήρυνση των αρτηριών. Ενώ ακόμα και τα συμπληρώματα σκόρδου «ρίχνουν» πολύ αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση και βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους.
Κραίταγος
Ο μεσογειακός θάμνος κραίταγος περιέχει συστατικά που μάχονται τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες (κερκετίνη, απιγενίνη και χλωρογενικό οξύ). Η κερκετίνη λειτουργεί παρόμοια με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση αναστέλλοντας ένα ένζυμο που εμπλέκεται στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Από την άλλη, το χλωρογενικό οξύ έχει επικουρικό ρόλο στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό και επαναρρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Κρόκος ή σαφράν
Το εκλεπτυσμένο αυτό μπαχαρικό είναι πλούσιο σε κροκίνη και σαφρανάλη, οι οποίες αυτές ενώσεις έχουν δείξει αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η σαφρανάλη βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων επιδρώντας στα κανάλια ασβεστίου στα μυϊκά κύτταρα. Μελέτες διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα σαφράν μπορούν να εξισορροπήσουν χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση.
Ελιά
Το φυτό της ευφορίας και της γονιμότητας, αποτρέπει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, περιορίζει τη φλεγμονή και συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Πολλαπλές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώνουν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς και το ελαιόλαδο βελτιώνουν τόσο την αρτηριακή πίεση όσο και το προφίλ των λιπιδίων.
Δενδρολίβανο
Το ροσμαρινικό οξύ και το καρνοσικό οξύ που περιέχονται στο ιδιαίτερο αυτό φυτό, καταστέλλουν την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή, πέρα από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Σταφύλι
Η φλούδα του σταφυλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη, η οποία αναχαιτίζει το οξειδωτικό στρες, αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου– το οποίο βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν- και επηρεάζει το μεταβολισμό των λιπιδίων.
ygeiamou.gr