Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της σύρραξης στο Σουδάν, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε ένα ζοφερό σκηνικό, κάνοντας λόγο για μια χώρα σε πλήρη αποσύνθεση και για μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανούς έκτασης, στην οποία οι άμαχοι επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος.
Καταδίκασε με έντονο τρόπο τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές πλήττουν όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και αστικές περιοχές, όπως αγορές, νοσοκομεία, σχολεία, θρησκευτικούς χώρους και καταυλισμούς εκτοπισμένων πληθυσμών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ραγδαία αύξηση περιστατικών σεξουαλικής βίας, κάνοντας λόγο για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που πλήττει κυρίως γυναίκες και κορίτσια. Επισήμανε επίσης ότι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου διαπράττονται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της σύρραξης.
Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις, τόνισε, είναι πρωτοφανείς. «Σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους» ανέφερε και τόνισε ότι είναι η «μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού παγκοσμίως» με πάνω από 3,8 εκατομμύρια να έχουν διασχίσει τα σύνορα.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι «ο μισός πληθυσμός – περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι – υποφέρει από πείνα» με τον λιμό να έχει ήδη εντοπιστεί σε πέντε περιοχές και αναμένεται να εξαπλωθεί.
Παρότι ο ΟΗΕ και οι εταίροι του παρείχαν βοήθεια σε «πάνω από 15,6 εκατομμύρια ανθρώπους» την περασμένη χρονιά, οι προσπάθειες παρεμποδίζονται από «τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις δραστικές περικοπές χρηματοδότησης». Οι βασικές υπηρεσίες έχουν «καταρρεύσει» με εκατομμύρια παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα περισσότερα υγειονομικά κέντρα να είναι εκτός λειτουργίας στις πιο πληγείσες περιοχές.
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι «οι άμαχοι συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή». Κάλεσε επίσης τις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της Διακήρυξης της Τζέντα του Μαΐου 2023, επισημαίνοντας ότι αυτές οι υποσχέσεις «πρέπει να μετατραπούν σε απτές πράξεις», ενώ είναι απαραίτητες «ανεξάρτητες, αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες» για όλες τις καταγγελίες παραβιάσεων.
Απηύθυνε επίσης έκκληση για τον τερματισμό της εξωτερικής παρέμβασης. «Η εξωτερική υποστήριξη και η ροή όπλων πρέπει να σταματήσουν» σημείωσε και προέτρεψε όσους ασκούν επιρροή να την χρησιμοποιήσουν «για να βελτιώσουν τη ζωή του λαού στο Σουδάν και όχι για να διαιωνίσουν αυτή την καταστροφή».
Η στρατηγική του ΟΗΕ επικεντρώνεται σε «συνολικές, επαναλαμβανόμενες και καλά συντονισμένες πολιτικές προσπάθειες» προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διάσπαση της χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι το Σουδάν αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Έθνη» και ανέδειξε τη συνεχή διπλωματική αποστολή του Ειδικού του Απεσταλμένου, Ραμτάν Λαμαμρά, ο οποίος στοχεύει στο να «ενισχύσει και να υποστηρίξει τους πολίτες στην πορεία τους προς ένα κοινό όραμα για το μέλλον του Σουδάν».
Ο κ. Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό του πολέμου.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει τον λαό του Σουδάν» υπογράμμισε.
ΟΗΕ: Πάνω από 400 άμαχοι νεκροί στο Σουδάν σε επιθέσεις παραστρατιωτικών
Πάνω από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο την περασμένη εβδομάδα σε επιθέσεις παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στην αχανή περιοχή του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, σύμφωνα με «αξιόπιστες πηγές» τις οποίες επικαλέστηκαν χθες Δευτέρα τα Ηνωμένα Έθνη.
Μόνο από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο (10η ως 12η Απριλίου), «η ομάδα μας στο Σουδάν επιβεβαίωσε 148 νεκρούς, όμως ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υποτιμημένος, καθώς οι επαληθεύσεις μας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», εξήγησε χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προσθέτοντας πως «αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 400 νεκρούς».
Ο αριθμός αυτός «δεν συμπεριλαμβάνει καν τα χθεσινά (σ.σ. κυριακάτικα) βία επεισόδια», διευκρίνισε.
Οι ΔΤΥ, σε πόλεμο με τον τακτικό στρατό, που ξέσπασε πριν από ακριβώς δυο χρόνια, τη 15η Απριλίου 2023, πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις τους εναντίον καταυλισμών εσωτερικά εκτοπισμένων γύρω από την Ελ Φάσερ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους για την κατάληψη της τελευταίας πρωτεύουσας πολιτείας του Νταρφούρ που δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια τους. Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι παραστρατιωτικοί εξαπολύουν επιθέσεις, χερσαίες και αεροπορικές, εναντίον των γειτονικών καταυλισμών εκτοπισμένων Ζαμζάμ και Αμπού Σουκ.
Αυτές οι «επιθέσεις ευρείας κλίμακας» υπογραμμίζουν «το κόστος της απραξίας της διεθνούς κοινότητας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μου όσον αφορά τους αυξημένους κινδύνους για τους αμάχους στην περιοχή», στηλίτευσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ.
Οι επιθέσεις αυτές χειροτέρεψαν την ανθρωπιστική κρίση στην πόλη που τελεί υπό πολιορκία από τις ΔΤΥ από τον Μάιο του 2024. Η κατάσταση στη Φάσερ χαρακτηρίζεται «καταστροφική» από τον κ. Τουρκ.
«Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο επιθέσεων με εθνικά κίνητρα εναντίον αμάχων που εκλαμβάνεται πως πρόσκεινται στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
Ο κ. Τουρκ επέμεινε στο ότι οι ΔΤΥ έχουν «υποχρέωση, δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να εγγυώνται την προστασία των αμάχων», κι αυτό συμπεριλαμβάνει «τις επιθέσεις με εθνικά κίνητρα», καθώς και «να επιτρέπουν τη διέλευση με κάθε ασφάλεια αμάχων» που εγκαταλείπουν την πόλη.
Κάλεσε για ακόμη μια φορά «όλα τα μέρη — κι όσους έχουν επιρροή (σ.σ. σε αυτά)» να κάνουν βήματα για την επίλυση της σύγκρουσης.
protothema.gr