Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει έκπληξη για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), εξέδωσε το ΑΚΕΛ. Όπως αναφέρει το κόμμα, «με έκπληξη και λύπη είδαμε την ΟΣΑΚ, εμμέσως πλην σαφώς, να κατηγορεί το ΑΚΕΛ για αλλότρια κίνητρα όσο αφορά τη θέση του για τα νομοσχέδια για τον Συνήγορο του ασθενή και την κατάργηση του επιτρόπου εποπτείας στον νόμο του ΓΕΣΥ».
Παράλληλα, καλεί την ΟΣΑΚ να εξηγήσει δημόσια ποιά είναι τα κίνητρα αυτά, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια είχαμε στενή συνεργασία για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Αλλά και γιατί το μόνο που κάναμε και διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να υπερασπιζόμαστε θέσεις αρχής που αφορούν στο ΓΕΣΥ».
Υπενθυμίζεται ότι η ΟΣΑΚ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπει για την λειτουργία του Συνηγόρου του Ασθενούς, κάνει λόγο για «αόρατο μανδύα» με τον οποίο κόμματα και φορείς εδώ και δέκα χρόνια, καλύπτουν προσωπικά και άλλα συμφέροντα και εμποδίζουν τη λειτουργία του θεσμού.
«Με μεγάλη αγωνία, αλλά και τεράστια έκπληξη, το οργανωμένο κίνημα των ασθενών παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στην Βουλή σε σχέση με την προώθηση για ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που ανοίγουν τον δρόμο για την λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενούς», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΣΑΚ.
«Η έκπληξη μας», προσθέτει η Ομοσπονδία Ασθενών, «αποδίδεται στη στάση που τηρεί το ΑΚΕΛ, το οποίο δεν θα ανέμενε κανείς ότι θα στεκόταν απέναντι στο κυριότερο αίτημα ή πιο σωστά ανάγκη των ασθενών της Κύπρου. Είναι αδιανόητο το ΑΚΕΛ να επιχειρεί το ξήλωμα ενός θεσμού που σκοπό έχει να ενισχύσει τον κάθε πολίτη στην πιο ευάλωτη του στιγμή».
Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ
Με έκπληξη και λύπη είδαμε την ΟΣΑΚ, εμμέσως πλην σαφώς, να κατηγορεί το ΑΚΕΛ για αλλότρια κίνητρα όσο αφορά τη θέση του για τα νομοσχέδια για τον Συνήγορο του ασθενή και την κατάργηση του επιτρόπου εποπτείας στον νόμο του ΓΕΣΥ.
Καλούμε την ΟΣΑΚ να εξηγήσει δημόσια ποιά είναι τα κίνητρα αυτά. Μήπως το ότι το ΑΚΕΛ επιμένει να υπερασπίζεται τον νόμο του ΓΕΣΥ και σε αυτή την περίπτωση, ο οποίος προβλέπει αυτόνομο το θεσμό του επόπτη του ΓΕΣΥ; Ή μήπως γιατί το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα συνιστά κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του επόπτη στο Υπουργείο Υγείας, την ώρα που αυτό όχι μόνο έχει ευθύνη για την πολιτική εποπτεία του ΓΕΣΥ αλλά συμμετέχει και στο Συμβούλιο του ΟΑΥ; Ή γιατί σε διαβούλευση με την ΟΣΑΚ δηλώσαμε ξεκάθαρα την πρόθεση μας να ψηφίσουμε την νομοθεσία για τον συνήγορο του ασθενή ανεξαρτήτως της τύχης των τροπολογιών μας; Ή τέλος γιατί, πρόσθετα, τους δηλώσαμε την ετοιμότητα μας να δεχτούμε συμβιβασμό για τις αρμοδιότητες του επιτρόπου που θα μεταφέρονταν στον συνήγορο του ασθενή, αν παρέμενε αυτόνομος ο θεσμός;
Μας προβληματίζει σοβαρά, είναι αλήθεια, η ευκολία με την οποία η ΟΣΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση επιτιθέμενη στο ΑΚΕΛ, αποδίδοντάς μας μάλιστα αλλότρια κίνητρα. Όχι μόνο γιατί όλα αυτά τα χρόνια είχαμε στενή συνεργασία για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Αλλά και γιατί το μόνο που κάναμε και διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να υπερασπιζόμαστε θέσεις αρχής που αφορούν στο ΓΕΣΥ.