Τουλάχιστον 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο MRTV, ενώ εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες νεκρούς. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτίμησε ότι τα θύματα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε χιλιάδες, βάσει της αρχικής ανάλυσης των δεδομένων.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια, τονίζοντας ότι έχουν ανοίξει όλα τα σημεία εισόδου για την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής στήριξης.
Ο σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκεύης, στις 14:20 τοπική ώρα (08:20 ώρα Κύπρος), περίπου 17 χιλιόμετρα από την πόλη Μάνταλεϊ. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι την Ταϊλάνδη και την Κίνα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, με θύματα και στις γειτονικές χώρες.
Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε υπό κατασκευή ουρανοξύστης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να παγιδευτούν δεκάδες στα συντρίμμια. Οι διασώστες δήλωσαν ότι 117 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία και για αποστολή ιατρικών προμηθειών. Ο εκπρόσωπος της χούντας Ζάου Μιν Τουν δήλωσε σε κρατικό δελτίο ειδήσεων ότι οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε τρία αστικά κέντρα με μεγάλο αριθμό τραυματιών.
Η Ζιν Μαρ Αούνγκ, ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, δήλωσε στο Reuters ότι οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, πολιτοφυλακές που μάχονται κατά της χούντας, θα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει. Τόνισε ότι η επικοινωνία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω περιορισμών πρόσβασης στο διαδίκτυο που έχουν επιβληθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι για την αποστολή ιατρικών προμηθειών. Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε ότι η κρίση «συνιστά πολύ σοβαρή απειλή για τη ζωή και την υγεία», σημειώνοντας ότι η εμπειρία από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία παρέχει καθοδήγηση για τις πρώτες ενέργειες.
Η Μιανμάρ παραμένει σε κατάσταση κρίσης μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ένοπλων ανταρτικών ομάδων περιπλέκουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ