Η ΣΕΚ, ως ελεύθερο συνδικαλιστικό Κίνημα, από την ίδρυση της το 1944 μέχρι σήμερα δημιούργησε αξιόλογο έργο και η προσφορά της προς τους εργαζόμενους και τον τόπο αποτελεί πνευματική παρακαταθήκη και φάρο πλεύσης και καθοδήγησης για το μέλλον.

Αυτή η μεγάλη ιστορική και πνευματική κληρονομιά διαφυλάσσεται σήμερα στο «Μουσείο Ιστορίας της ΣΕΚ», το οποίο λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2006.

Πρόκειται για έναν μουσειακό χώρο στον οποίο διαφυλάσσεται ανεκτίμητος μουσειακός εξοπλισμός και εκθέματα.

Τα μουσειακά εκθέματα είναι ομαδοποιημένα στις ακόλουθες πέντε ενότητες:

(α) Ιστορική αναδρομή – Συνδικαλιστικοί αγώνες.
(β) Εθνικοί αγώνες.
(γ) Εκδόσεις – Διαφώτιση – Εκπαίδευση – Σεμινάρια.
(δ) Πολιτιστική, Καλλιτεχνική και Κοινωνική προσφορά της ΣΕΚ και
(ε) Η ανεξαρτησία της ΣΕΚ – Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά το «κτίσιμο» της δομής του Μουσείου καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε τα διάφορα εκθέματα να διατηρούν κατά την παρουσίαση τους της χρονική τους τοποθέτηση μέσα στην κατηγορία που ανήκουν. Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχει δεμένο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για καλύτερη ενημέρωση.

Το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί αποτελείται από φωτογραφίες, έγραφα, επιστολές, πρακτικά συνεδριάσεων, διπλότυπα αποδείξεων, υπηρεσιακές εκθέσεις και οικονομικές καταστάσεις καθώς επίσης Μητρώα, σφραγίδες, ταυτότητες μελών, γραφειακό εξοπλισμό περασμένων εποχών, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, αναμνηστικά δώρα κ.α.

Μάρκος Δράκος

Από τα πλέον σημαντικά εκθέματα που υπάρχουν στο Μουσείο Ιστορίας της ΣΕΚ είναι προσωπικά αντικείμενα του ήρωα της ΕΟΚΑ Μάρκου Δράκου, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ και τιμάται ιδιαίτερα από το Κίνημα. Υπάρχουν χειρόγραφα κείμενα του ήρωα, όπως επίσης και η γραβάτα του.
Ο Μάρκος, με τη δράση και τη θυσία του, καθιερώθηκε ως μια ιστορική εμβληματική φυσιογνωμία για το συνδικαλιστικό Κίνημα της ΣΕΚ και της Κύπρου.

Διαδρομή μέσα από το χρόνο

Σ’ ένα κείμενο που εγκρίθηκε το Μάιο του 2002 στο 25ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ γίνεται αναφορά στην ιστορική διαδρομή τους Κινήματος. Το κείμενο, το οποίο δημοσιεύεται στα φυλλάδια του Μουσείου, αναφέρει τα εξής:

«Μέσα στα παγερά χρόνια της αποικιοκρατίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν τα πάντα τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, πρόβαλε σαν άστρο φωτεινό η ίδρυση της ΣΕΚ. Μια δράκα αγνοί οραματιστές που νοιάζονταν για τον άνθρωπο, έφτιαξαν τη ΣΕΚ, που έμελλε να διαδραματίσει ρόλο φάρου – καθοδηγητή για τις επόμενες γενιές.

Το όνομα της ΣΕΚ έγινε ταυτόσημο με τους αγώνες του λαού μας για εθνική καταξίωση και λευτεριά.

Στα δύσκολα χρόνια του 1955, ΕΟΚΑ και ΣΕΚ ήταν έννοιες ταυτόσημες. Με το χαμόγελο στα χείλη και με απαράμιλλη αυτοθυσία και πατριωτισμό, στελέχη της εργατομάνας ΣΕΚ, απλοί άνθρωποι του καθημερινού κόπου και μόχθου πήραν τις ανηφοριές και ανέβηκαν τα σκαλοπάτια που τους οδήγησαν στη λευτεριά και την καταξίωση.

Με το ξημέρωμα της ανεξαρτησίας, η ΣΕΚ παλεύει σ’ όλα τα επίπεδα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα ποιοτικό βιοτικό επίπεδο, για όλους τους εργαζόμενους.

Καταφέρνει να βάλει τη σφραγίδα της σ’ όλες τις εργατικές κατακτήσεις. Εχθροί και φίλοι υποκλίνονται με σεβασμό μπροστά στο έργο που δημιουργεί και παρέχει η ΣΕΚ προς όφελος της κοινωνίας.

Τα χρόνια περνούν και το Κίνημα μεγαλώνει. Αυξάνει τα μέλη του και εδραιώνει την παρουσία του. Γίνεται απαραίτητο και αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας.

Το Κίνημα μας ανεξάρτητο και ελεύθερο, αγωνίζεται να εξυπηρετήσει τον άνθρωπο ως εργαζόμενο και ως καταναλωτή.

Για περισσότερο από μισό αιώνα υπηρετήσαμε τον άνθρωπο και προσφέραμε στην κοινωνία, όραμα, αξιοπρέπεια και ελπίδα.

Με όραμα για την ελεύθερη Κύπρο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας όσο ανηφορικός και αν είναι ο δρόμος μας».

Το Μουσείο Ιστορίας της ΣΕΚ, που βρίσκεται στο Μέγαρο του Κινήματος στον Στρόβολο, είναι ανοικτό καθημερινά και οι ώρες λειτουργίας του είναι το κανονικό ωράριο της ΣΕΚ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

*Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων καθιέρωσε την 18η Μαΐου να εορτάζεται ετησίως ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο γίνονται διάφορες εκδηλώσεις με θεματολογία που αφορά τη δραστηριότητα των μουσείων διεθνώς.

*Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος

Exit mobile version