Ιδιαίτερα επικριτικές εμφανίζονται ανθρωπιστικές οργανώσεις απέναντι στην απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει περιορισμένη είσοδο βοήθειας στη Γάζα, με τις ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου και Δράση κατά της Πείνας να καταγγέλλουν πως η κίνηση αυτή είναι ανεπαρκής και περισσότερο επικοινωνιακή, παρά ουσιαστική.

Η Κλερ Νικολέ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ποσότητα βοήθειας που εισέρχεται «είναι συμβολική» και δεν αρκεί για να σταματήσει «την καταστροφή». Ζήτησε την επαναφορά της καθημερινής ροής 600 φορτηγών, όπως κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Ραφαέλ Πουατού από τη Δράση κατά της Πείνας, η κατάσταση στη Γάζα μοιαζει με σκηνικό «αποκάλυψης», με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα. Ο Ζαν-Φρανσουά Κορτί των Γιατρών του Κόσμου περιέγραψε την κατάσταση ως «κρίση της ανθρωπότητας», εκφράζοντας φόβους για γενοκτονία, όπως επισημαίνει και η Διεθνής Αμνηστία.

Η δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «το Ισραήλ θα πάρει τον έλεγχο όλης της Λωρίδας της Γάζας», ενώ ταυτόχρονα εγκρίνει «βασικές ποσότητες τροφίμων», ερμηνεύεται από τις οργανώσεις ως προσπάθεια αποφυγής διεθνούς διπλωματικής πίεσης και όχι ως ανταπόκριση σε ανθρωπιστική ανάγκη.

Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την είσοδο βοήθειας «σταγόνα στον ωκεανό» και επανέλαβε ότι η παροχή πρέπει να διευκολύνεται μέσω των υπαρχόντων μηχανισμών, αποκλείοντας τη συμμετοχή του ΟΗΕ στο Humanitarian Foundation for Gaza (GHF), που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Ο Φλέτσερ κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει τουλάχιστον δύο σημεία διέλευσης, να απλοποιήσει τις διαδικασίες, να άρει τους ποσοτικούς περιορισμούς και να επιτρέψει την παροχή πλήρους στήριξης στους Παλαιστίνιους. Την ίδια στιγμή, πέντε φορτηγά με βρεφικές τροφές επετράπη να περάσουν, αριθμός που σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών του πληθυσμού των δύο εκατομμυρίων.

in.gr

Exit mobile version