Οδηγοί λεωφορείων και κυρίως φορτηγών το έχουν παραξηλώσει όσον αφορά την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, κάτι το οποίο παραπέμπει σε παράνομη επέμβαση στους κόφτες ταχύτητας των οχημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς τους και τους πιθανούς επιβάτες, αλλά και άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.
Σημειώνεται, πως το μέγιστο όριο ταχύτητας για τα φορτηγά είναι τα 90 χιλιόμετρα και για τα λεωφορεία τα 100, ωστόσο, είναι κοινή η αίσθηση πως πολλοί δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.
Τα παράπονα πολιτών ακόμη και σε βουλευτές αλλά και οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι, οδήγησαν το θέμα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, η οποία αναζητεί τρόπους περιορισμού της παρανομίας, με απώτερο σκοπό να μειωθούν οι πιθανότητες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Το θέμα ενεγράφη υπό τον τίτλο «Η ανάγκη ελέγχου που προκύπτει αναφορικά με τη χρήση των συστημάτων ταχογράφων και κοφτών ταχύτητας σε λεωφορεία και φορτηγά στους αυτοκινητοδρόμου, καθώς και των συνεργείων που τοποθετούν την πινακίδα βαθμονόμησης του ταχογράφου». Εισηγητές του θέματος είναι οι βουλευτές Χρίστος Ορφανίδης, Μαρίνος Μουσιούττας και Χρύσανθος Σαββίδης.
Ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε στον «Φ» πως πολλοί πολίτες έχουν εμπειρία από τις ταχύτητες που αναπτύσσουν οδηγοί λεωφορείων ή και φορτηγών, κάτι το οποίο δημιουργεί αυξημένους κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων ή και απώλειας ζωών. «Προσωπικά, μου έτυχε προ τριμήνου στην περιοχή Κόρνου να κινείται φορτηγό με υπερβολική ταχύτητα και μάλιστα έσκασε και το ελαστικό του και είναι ευτύχημα το ότι δεν προκλήθηκε ατύχημα», είπε ο κ. Ορφανίδης. «Θεωρώ ότι από τη στιγμή που λάβαμε γνώση του ζητήματος, κρίναμε πως πρέπει να συζητηθεί προτού συμβεί οποιοδήποτε τραγικό περιστατικό και να αναζητούμε το λάθος εκ των υστέρων, πρόσθεσε.
Ο ίδιος παρατήρησε, πως για να αναπτύσσουν λεωφορεία και φορτηγά υψηλές τα ταχύτητες, μέχρι και υπερβολικές, όλα συγκλίνουν στο ότι υπάρχει παρέμβαση στους κόφτες των οχημάτων, κάτι το οποίο συνιστά παρανομία. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι το θέμα ετέθη ενώπιον του και από πολίτες ενώ πρόσθεσε, πως εξ’ όσων γνωρίζει, έχουν υποβληθεί και καταγγελίες, αν και πολλοί αποφεύγουν να εμπλακούν σε τέτοιες διαδικασίες και τρεχάματα.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε στον «Φ», ότι το θέμα είχε συζητηθεί και στο παρελθόν και επειδή η αίσθηση και η εμπειρία του καθενός παραπέμπει στο ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, επαναφέρεται προς συζήτηση. Ο κ. Μουσιούττας σημείωσε, πως θα ζητηθεί ενημέρωση από τους αρμοδίους ως προς την κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο για το θέμα των κοφτών ταχύτητας αλλά και των ταχογράφων, οι οποίοι, επίσης, άπτονται θεμάτων ασφαλείας, υπό την έννοια ότι ελέγχουν τις ώρες οδήγησης οχημάτων δημοσίας χρήσης. Γίνεται αντιληπτό, πως διαφορετικά είναι τα αντανακλαστικά ενός οδηγού ο οποίος εργάζεται κανονικές ώρες και διαφορετικά όταν βρίσκεται στο τιμόνι ώρες ολόκληρες, χωρίς διάλειμμα, είπε ο κ. Μουσιούττας. Παρατήρησε δε, πως όταν οι οδηγοί εργάζονται υπερβολικές ώρες, δεν κινδυνεύουν μόνο οι ίδιοι αλλά και οι υπόλοιποι χρήστες του οδικού δικτύου.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε κυκλοφορία εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 3.000 λεωφορεία τα οποία απαιτείται να φέρουν ταχογράφο. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν περισσότερα από 15.000 φορτηγά από 3,5 τόνους και άνω. Σύμφωνα με το Άρθρο 6Α του «περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κίνησης Νόμων (τροποποίηση από Ν.20(Ι)/2002)» προνοείται ποινή φυλάκισης μέχρι έναν χρόνο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων, αν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τεχνικού ελέγχου διαπιστωθεί επέμβαση στον κόφτη, με τρόπο που να μπορεί το όχημα να υπερβεί την καθορισμένη ταχύτητα. Με βάση την ίδια νομοθεσία προνοείται, επίσης, ποινή φυλάκισης ενός έτους στον οδηγό, αν οδηγεί πέραν της καθορισμένης ταχύτητας και γνωρίζει ότι έχει γίνει επέμβαση στη συσκευή.