Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεκάδες υπουργοί από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε παγκόσμια διάσκεψη για την Παλαιστίνη, με βασικό στόχο την προώθηση της λύσης των δύο κρατών. Η διάσκεψη, που συγκαλείται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και συμπροεδρεύεται από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, επιδιώκει να δώσει ώθηση στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, ενόψει και της σχετικής δέσμευσης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον Σεπτέμβριο.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, χωρίς να τις κατονομάσει. Η διάσκεψη, όπως είπε, στοχεύει στη δημιουργία μιας δυναμικής που θα κορυφωθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου.
Αντίθετα, η Βρετανία δηλώνει ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης θα πρέπει να ενταχθεί σε συνολικό ειρηνευτικό σχέδιο, ενώ η Γερμανία δεν σχεδιάζει αναγνώριση στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με το AFP, 142 από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.
Η διάσκεψη λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για το κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, μετά από 21 μήνες πολέμου στη Γάζα, την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και τις απειλές για προσάρτησή της από το Ισραήλ.
Οι εργασίες της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχει και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Μουστάφα, επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες:
- Μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής
- Αφοπλισμός της Χαμάς και αποκλεισμός της από τη διακυβέρνηση των Παλαιστινίων
- Εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – αραβικών χωρών που δεν το έχουν αναγνωρίσει
Ο Μπαρό υπογράμμισε πως για πρώτη φορά αραβικές χώρες θα καταδικάσουν δημόσια τη Χαμάς και θα ζητήσουν τον αφοπλισμό της.
Όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μάνσουρ, πρόκειται για μια «μοναδική ευκαιρία» ώστε η διεθνής συναίνεση να μετατραπεί σε ρεαλιστικό σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης και της ισραηλινής κατοχής.
CNN.gr