Σε πολιτική αντεπίθεση με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα περνά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επιχειρώντας μια δυναμική επανατοποθέτηση απέναντι στην κοινή γνώμη. Στο επίκεντρο των χθεσινών του εξαγγελιών βρέθηκε η ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη Σένγκεν από το 2026, καθώς και σειρά παρεμβάσεων σε ζητήματα καθημερινότητας, όπως η παρέμβαση για αποτροπή αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα τέκνου με στόχευση ενίσχυσης της μεσαίας εισοδηματικά τάξης και η αναβάθμιση του συστήματος υγείας μέσω της λειτουργίας των Ιατρείων Ταχείας Διακίνησης Ασθενών για διευκόλυνση των ασθενών και αποφόρτισης των ΤΑΕΠ.
Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί από το 2026 στη Ζώνη Σένγκεν. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς στόχους της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη και μία από τις κεντρικές προεκλογικές του δεσμεύσεις. Η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σένγκεν, πέρα από τη διπλωματική της βαρύτητα της, έχει και πρακτική διάσταση, καθώς θα διευκολύνει τη μετακίνηση των Κυπρίων πολιτών εντός της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων.
Αυτή είναι και η κύρια επικοινωνιακή στόχευση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, η οποία επιδιώκει πλέον να αναδείξει προς την κοινωνία το κυβερνητικό έργο και τον αντίκτυπο του προς την καθημερινότητα των πολιτών. Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλει να μεταφέρει το στίγμα στην καθημερινότητα των πολιτών, ούτως ώστε να μπορέσει να το πιστωθεί και πολιτικά.
Η ανακοίνωση του Προέδρου για την αναμενόμενη ένταξη της χώρας στη Ζώνη Σένγκεν, έγινε στον απόηχο της επίσκεψης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτας Μέτσολα στην Κύπρο, η οποία εξέφρασε τη στήριξη του σώματος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου. Όπως τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το ζήτημα τίθεται σε όλες του τις επαφές με τα κράτη μέλη ενόψει της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
«Θα μπούμε στη Ζώνη Σένγκεν το 2026», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε ολοκληρώσει όλα όσα πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία. Είναι στρατηγική εξέλιξη τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για την ΕΕ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμβολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και χαίρομαι από αυτά που έχω ακούσει από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ήταν η δήλωση χθες του Προέδρου Χριστοδουλίδη.
«Από κει και πέρα», πρόσθεσε πως «σε όλες τις επαφές που έχουμε τώρα, ειδικότερα ενόψει της Προεδρίας, όπου θα επισκεφθώ όλα τα κράτη μέλη, είναι ένα από τα βασικά θέματα που θέτουμε και χαίρομαι για την ανταπόκριση που βλέπω. Αλλά πρώτα πρέπει να ολοκληρώσουμε εμείς τη δουλειά μας και σας διαβεβαιώ ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα ολοκληρώσουμε όλα τα τεχνικά που πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε η χώρα μας το 2026 να είναι στη Ζώνη του Σένγκεν. Ήταν κάτι που ανακοίνωσα και προεκλογικά και να είστε βέβαιοι ότι θα το υλοποιήσουμε», κατέληξε.
Το Σάββατο στις δηλώσεις της η Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε τη στήριξη της στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στις δηλώσεις της, σημείωσε πώς στην 21χρονη εμπειρία της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και της προσωπικής του εμπειρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ως εκπρόσωπος της Κύπρου και τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία θα φέρει αέρα ανανέωσης.
Αναφερόμενη στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στη Ζώνη Σένγκεν είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας και θα σας στηρίξει ενεργά».
>> Επικοινωνία με Ολγκίν
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τη νέα προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Όπως είπε, έχουν ανταλλάξει ημερομηνίες για συνάντηση εντός Μαΐου, χωρίς να προβεί σε ανακοινώσεις, τις οποίες άφησε στη διακριτική ευχέρεια της ίδιας.
Η κ. Ολγκίν αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 12 Μαΐου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφθεί την Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο διορισμός της έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που επετεύχθη στη Γενεύη, στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των δύο πλευρών τον Μάρτιο, με σκοπό τη διερεύνηση επανεκκίνησης της διαδικασίας για το Κυπριακό.