Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε λειτουργός της δικαιοσύνης να συνταυτίζει τον εαυτόν του με τη δικαιοσύνη ή με το κράτος δικαίου, δήλωσε ο νομικός Χρίστος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη στη διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε, και εξέφρασε τη θέση ότι η διάσκεψη έκανε περισσότερη ζημιά παρά καλό και ότι ο Βοηθός ΓΕ περιέπεσε σε πολύ σοβαρά σφάλματα.
«Το πρώτο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω με όλο το σέβας, με 43 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας και σαν Καθηγητής Πανεπιστημίου της Νομικής, είναι ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε λειτουργός της δικαιοσύνης να συνταυτίζει τον εαυτόν του με τη δικαιοσύνη ή με το κράτος δικαίου, δηλαδή η αναφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ότι το αίτημα για παραίτησή του στρέφεται εναντίον της δικαιοσύνης και πλήττει τη δικαιοσύνη, νομίζω ήταν εντελώς άτοπο και λανθασμένο», είπε αρχικά ο κ. Κληρίδης.
Σημείωσε ότι ήδη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο πολύ πρόσφατα, τέλος του προηγούμενου έτους, είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του δεν έχουν δικαστική θέση, δεν είναι δικαστές, δεν μπορούν να συνταυτιστούν με τη δικαιοσύνη σε καμία περίπτωση.
«Ακόμα θα έλεγα ότι και κανένας δικαστής από μόνος του δεν μπορεί να συνταυτιστεί με τη δικαιοσύνη πολύ περισσότερο ένας ανεξάρτητος θεσμός, λειτουργός της δικαιοσύνης», ανέφερε.
Το δεύτερο, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, είναι ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας «στην προσπάθειά του να πείσει για το θέμα της παραίτησης έκανε αναφορά σε ανόμοιες καταστάσεις».
Εξήγησε ο κ. Κληρίδης, ότι ο Βοηθός ΓΕ, «είπε παραδείγματος χάρη ότι η Κύπρος καταδικάζεται για αποφάσεις δικαστών και δεν σημαίνει ότι για κάθε φορά που καταδικάζεται η Κύπρος για αυτές τις αποφάσεις πρέπει να παραιτείται ο συγκεκριμένος δικαστής ή δικαστές που οδήγησαν την Κύπρο σε καταδίκη ενώπιον του ΕΔΑΔ. Και πάλι με όλο το σέβας, θα ήθελα να υποδείξω ότι δεν είναι το ίδιο που έγινε σε αυτή την περίπτωση».
Σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, «είχαμε συγκεκριμένες αναφορές του ΕΔΑΔ στους χειρισμούς του ίδιου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και στην σεξιστική αντιμετώπιση μέσα στο πλαίσιο στερεοτύπων για θύματα βιασμού και σεξουαλικών παραβιάσεων έναντι γυναικών θυμάτων και την πλήρη παραλειψη τόσο των διωκτικών αρχών όσο και βεβαίως του ιδίου που τις καθοδηγά, να λάβουν υπόψη τις ψυχολογικές διαστάσεις του όλου θέματος και στο ότι οδηγήσαμε ουσιαστικά το θύμα να είναι σχεδόν ο θύτης».
Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, δεν μπορεί να γίνονται συγκρίσεις με παντελώς ανόμοιες καταστάσεις για αποφάσεις που αφορούν αποφάσεις δικαστηρίων της κυπριακής έννομης τάξης.
Το τρίτο σημείο που έθιξε ο κ. Κληρίδης είναι η αναφορά του Βοηθού ΓΕ σε «λαϊκισμό, ατάκες σε τίτλους εντυπωσιασμού κτλ» λέγοντας ότι «η διαφορά είναι ότι το δικαστήριο δεν είναι ούτε ατάκα ούτε τίτλος εντυπωσιασμού είναι απόφαση του ανωτάτου οργάνου στον ευρωπαϊκό χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η απόφαση του είναι ξεκαθαρη και δεν αποτελεί ούτε ατάκα, ούτε οποιονδήποτε πολιτικό σχολιασμό».
Σαν τελικό απολογισμό, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «νομίζω έκανε περισσότερη ζημιά με τη διάσκεψη παρά καλό» προσθέτοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το αρχαίο ρητόν και σοφόν ‘κρείττον σιγάν’. Δυστυχώς ο ίδιος περιέπεσε σε πολύ σοβαρά σφάλματα κατά τη γνώμη μου και θα ήταν καλύτερο να μην προέβαινε σε αυτή τη δημοσιογραφική διάσκεψη».
Ο κ. Κληρίδης σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά οι αποφάσεις του Βοηθού ΓΕ και κατ΄ επέκταση του ίδιου του ΓΕ για καταχώρηση nolle prosequi, δηλαδή αναστολή ποινικής δίωξης, ελέγχονται από το ΕΔΑΔ, «ενώ τα κυπριακά δικαστήρια αρνούνται μέχρι σήμερα να θέσουν υπό την κρίση τους την απόφαση για καταχώρηση nolle prosequi λέγοντας δικαστικά ότι δεν ελέγχονται αυτές οι αποφάσεις και υπάρχει το ανέλεγκτο».
«Το ΕΔΑΔ τόλμησε και είπε ότι όπου τίθεται θέμα παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων βεβαίως ελέγχονται για την συμβατότητά τους με την Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κατέληξε ο κ. Κληρίδης.
ΚΥΠΕ